Εκπρόσωπος των Σύρων ανταρτών δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία που συνήφθη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας θέτει τέρμα στις ελπίδες του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της χώρας.

«Η συμφωνία για την Ιντλίμπ διασφαλίζει τις ζωές των αμάχων και αποτρέπει να γίνουν άμεσος στόχος του καθεστώτος. Θάβει τα όνειρα του Άσαντ να επιβάλει τον πλήρη έλεγχό του στη Συρία», δήλωσε ο Μουστάφα Σεζάρι αξιωματούχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Ο Σεζάρι επεσήμανε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες Δευτέρα στο Σότσι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν επιτρέπει στη συριακή αντιπολίτευση να ελέγχει ντε φάκτο «μια γεωγραφική περιοχή», η οποία θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης για μια πολιτική μετάβαση που θα τερματίσει «την απολυταρχική» εξουσία του Άσαντ.

«Αυτή η περιοχή θα παραμείνει στα χέρια του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και θα αναγκάσει το καθεστώς και τους υποστηρικτές του να ξεκινήσουν μια σοβαρή πολιτική διαδικασία η οποία θα οδηγήσει σε μια πραγματική μετάβαση που θα τερματίσει την εξουσία του Άσαντ», τόνισε ο ίδιος.

Η Ρωσία, η μεγαλύτερη υποστηρίκτρια του Άσαντ, προετοιμαζόταν για μια ευρεία επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ, που ελέγχεται από τους Σύρους αντάρτες και στην οποία ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Μετά τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί επίθεση στην Ιντλίμπ.