Νέο καμπανάκι από ΓΧΣ για τη Μόρια: Απομακρύνετε τα παιδιά

Τεράστια τα προβλήματα επιβίωσης των σχεδόν 9.000 εγκλωβισμένων στο κέντρο υποδοχής στη Μυτιλήνη

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, διεθνείς οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης αναδεικνύουν καθημερινά, με αποκαλύψεις-ντροπή, τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης των σχεδόν 9.000 εγκλωβισμένων σε αυτό το κέντρο υποδοχής στη Μυτιλήνη.

Την ίδια ώρα οι αφίξεις προσφύγων συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, αφού το τριήμερο Παρασκευή-Κυριακή 615 άτομα συνολικά έφτασαν στη Μυτιλήνη.

Ο μεγάλος αυτός αριθμός αφίξεων, από τους μεγαλύτερους τα τελευταία χρόνια και ο μεγαλύτερος για φέτος, εκτόξευσε πάνω από τις 11.000 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στη Λέσβο διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, 11.053 αιτούντες άσυλο. Από αυτούς 8.912 διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας σε υποδομές στέγασης για 3.100 άτομα, 1.185 διαμένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι σε άλλες μικρότερες δομές.

«Αν οι μεταναστευτικές ροές συνεχιστούν με αυτό το ρυθμό, τότε δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα και να διατηρήσουμε τον έλεγχο» λέει στην Καθημερινή ο προϊστάμενος του Γραφείου Ασύλου στη Λέσβο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας αρκείται σε απλοϊκές διαπιστώσεις, μιας και στα πλαίσια ραδιοφωνικής του συνέντευξης τη Δευτέρα είπε πως «η κατάσταση στη Μόρια είναι οριακή».

«Το πράγμα όσον αφορά τη Λέσβο κι όλα τα νησιά είναι ότι εξαρτόμαστε από τις ροές».

Σύμφωνα με τον ίδιο από τον Ιούνιο μέχρι και τη Δευτέρα είχαν φύγει 3.600 άνθρωποι από το ΚΥΤ της Μόριας, ενώ την ίδια χρονική περίοδο ήρθαν 5.700.

«Άρα, αυτή τη στιγμή, από τους 8.500 ανθρώπους που είναι στο ΚΥΤ της Μόριας, το 70% είναι τρεις μήνες στη Λέσβο».

«Απομακρύνετε τα παιδιά από τη Μόρια»

Δραματική έκκληση για επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων και ιδιαίτερα των παιδιών, που βρίσκονται στον καταυλισμό της Μόριας, σε ασφαλή στέγη απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Σε ανακοίνωσή τους οι ΓΧΣ τονίζουν ότι ο καταυλισμός βρίσκεται σε κατάσταση «πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης» όσον αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία των προσφύγων.

Οι ΓΤΧ κάνουν λόγο για περιστατικά εφήβων στη Μόρια, που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί, τονίζοντας πως υπάρχουν σημαντικά κενά στην πρόσβαση ιατρικής φροντίδας.

Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες.

Έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής

«Αυτά τα παιδιά προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, που έχουν υποστεί ακραία επίπεδα βίας και ψυχικού τραύματος. Αντί να λάβουν φροντίδα και προστασία στην Ευρώπη, βιώνουν διαρκή φόβο, στρες και επεισόδια νέας βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας» λέει ο Ντέκλαν Μπάρι, παιδίατρος και ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

«Επιπλέον, το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος επιδημιών είναι πολύ μεγάλος».

Μόνο τις δύο πρώτες βδομάδες του Σεπτέμβρη στη Λέσβο κατέφτασαν 1.500 άνθρωποι, χωρίς στέγη, φαγητό και ελάχιστη ιατρική κάλυψη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει πολλά παιδιά για τα οποία το τοπικό νοσοκομείο έκρινε ότι χρειάζονται φροντίδα στην Αθήνα. Ωστόσο, εξαιτίας της έλλειψης στέγης στην ηπειρωτική χώρα, τα παιδιά αυτά είναι αναγκασμένα να ζουν σε ένα περιβάλλον όπου τα ιατρικά προβλήματα και η ψυχική υγεία τους επιδεινώνονται.
«Εδώ και τρία χρόνια είμαστε μάρτυρες των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη Μόρια. Απευθύνουμε ακόμη μια φορά έκκληση στις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν βιώσιμες λύσεις για να σταματήσει αυτή η τραγική κατάσταση. Είναι καιρός πια να δοθεί τέλος στις απάνθρωπες συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Είναι ώρα για άμεση μετεγκατάσταση των πλέον ευάλωτων προσφύγων σε ασφαλείς συνθήκες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» τονίζει ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία