Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (φωτογραφία) ίσως να αισθάνεται ο πιο… κερδισμένος από την εφετινή ΔΕΘ μετά τις δηλώσεις που έγιναν για το πρόσωπό του τόσο από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο μεν πρώτος τού έκανε μια… αγιογραφία, ο δε δεύτερος (που δεν τον ψήφισε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας) παραδέχθηκε ότι συνεργάζεται θεσμικά άψογα μαζί του. Ετσι, η 83η ΔΕΘ ανοίγει ίσως για πρώτη φορά διάπλατα το παράθυρο για να διεκδικήσει ο κ. Παυλόπουλος και δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και τούτο γιατί:
■■■
Πρώτα απ’ όλα ο κ. Τσίπρας (και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί του) θα τον προτείνει ξανά στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος (το δήλωσε κιόλας) ότι η προεδρική πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι τέτοια που δεν πρόκειται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Τι σημαίνει άραγε αυτό;
■■■
Με δυο λόγια, έτσι όπως μου το διετύπωσαν στελέχη που βρίσκονται κοντά (και συνομιλούν) με τον Πρωθυπουργό και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης εάν δεν καταφέρει να έχει 180 βουλευτές, θα ψηφίσει Παυλόπουλο στην εκλογή Προέδρου το 2020 προκειμένου να μην οδηγηθεί και πάλι η χώρα σε εκλογές, που θα διεξαχθούν όμως με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ποιον ήθελε Πρόεδρο ο Τσίπρας

Και με την ευκαιρία, θα σας περιγράψω μια σκηνή που έχει κατά τη γνώμη μου τη σημασία της, αν και συνέβη πριν από τέσσερα χρόνια στην οικία ενός ηθοποιού (στα Εξάρχεια) όπου είχε προσκληθεί ο κ. Τσίπρας (τότε ακόμη ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης), ένας ανώτατος δικαστικός και δυο-τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις είχε ολοκληρωθεί ανεπιτυχώς η ψηφοφορία για την υποψηφιότητα του  Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας και η χώρα ήδη βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο. Στην οικία αυτή ο κ. Τσίπρας (όπως μου τα έχουν εξιστορήσει) ανακοίνωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα προτείνει τον Πρ. Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας (αμέσως μετά τις εκλογές), ώστε να αναγκάσει και τη ΝΔ να πράξει το ίδιο και να αποφευχθούν οι εκλογές. Η είδηση όμως δεν βρισκόταν στο πρόσωπο του Πρ. Παυλόπουλου, αλλά στο γεγονός ότι είχε γίνει πρόταση από τον κ. Τσίπρα να είναι υποψήφιος Πρόεδρος ο Κώστας Καραμανλής, πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος.

Και ποιον φωτογράφισε ο Καραμανλής

 Επειδή τέτοιου είδους πληροφορίες χρήζουν διασταυρώσεως, απευθύνθηκα σε έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του κ. Καραμανλή (πιο στενό δεν γίνεται), ο οποίος όχι μόνον μου
επιβεβαίωσε την είδηση, αλλά μου περιέγραψε και πώς ο κ. Τσίπρας κατέληξε στην υποψηφιότητα του κ. Παυλόπουλου. Βεβαίως, μου είπε, ο κ. Καραμανλής όταν απέρριψε την πρόταση Τσίπρα δεν πρότεινε άλλον υποψήφιο, δεν πρότεινε δηλαδή αντ’ αυτού τον κ. Παυλόπουλο. Ομως αντί να προτείνει, ανέφερε στον κ. Τσίπρα τρία χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα ο κ. Καραμανλής με τον τρόπο αυτόν φωτογράφιζε τον κ. Παυλόπουλο και ταυτόχρονα απέκλειε άλλο στέλεχος που προερχόταν από τη ΝΔ και υποψιαζόταν ότι θα μπορούσε να προταθεί από τον Τσίπρα. Ειδικά για το στέλεχος αυτό, ο κ. Καραμανλής, αν και προερχόταν από την παράταξή του, δεν ήθελε καν να ακούσει το όνομά του.

Αυτοσυγκράτηση στις εξαγγελίες

«Από τον κ. Μητσοτάκη ακούσαμε μέτρα τα οποία όμως θα αργήσουν να αποδώσουν. Αυτό που δεν ακούσαμε είναι τι θα κάνει μέχρι τότε με την περιστολή των κρατικών δαπανών και το κοινωνικό κράτος» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Καμίνης παρατήρησε ότι «εφέτος υπήρξε μεγαλύτερη συγκράτηση στις εξαγγελίες, σε αντίθεση με την κακή εμπειρία προηγούμενων ΔΕΘ, όπου επικρατούσε πλειοδοσία παροχών, όπως οι ψεύτικες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, το 2014».

Οι «7 Θάλασσες» της Μαρέβας

Η επιλογή του εστιατορίου στη Θεσσαλονίκη ήταν της Μαρέβας. Επέλεξε το «7 Θάλασσες», στο κέντρο της πόλης, το οποίο φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια του, την αχινοσαλάτα του, το καλαμάρι με πέστο, τις δροσερές σαλάτες του και βεβαίως το σούσι. Ηταν η ώρα που τα υπόλοιπα γαλάζια στελέχη μετείχαν σε πάρτι στο μπαράκι Shelter Wine Coctail που οργάνωσε η Γραμματεία Οργανωτικού της ΝΔ και συγκεκριμένα ο Στέλιος Κουναδάκης, όταν το ζεύγος Μητσοτάκη δειπνούσε ρομαντικά στις «7 Θάλασσες».

Η μάζωξη των σαμαρικών

Πάντως οι λεγόμενοι «σαμαρικοί» της ΝΔ (περιλαμβανομένου βεβαίως και του Αντώνη Σαμαρά) συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του Αντώνη Οικονόμου (πρώην γενικού γραμματέα Αμυνας) επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά μην περιμένετε ότι έγινε στο σπίτι αυτό πολιτική συζήτηση. Ηταν άλλωστε εκεί και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος γύριζε όλο το βράδυ σε γαλάζια στέκια. Πήγε στο μπαράκι με το πάρτι, πήγε στο κάλεσμα της Σοφίας Ζαχαράκη (για την ονομαστική της εορτή), πήγε παντού για να διαλαλήσει ότι… «ο Μητσοτάκης έσκισε…».