Οι εταίροι της Βρετανίας στην ΕΕ θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφευχθεί ένα «σκληρό Brexit» στο οποίο το Λονδίνο θα αποχωρήσει από το μπλοκ χωρίς συμφωνία, δήλωσε, τη Δευτέρα,  ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Θεωρώ ότι συμφωνούμε πως πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγουμε ένα σκληρό Brexit», είπε ο Κουρτς στους δημοσιογράφους στο Παρίσι όπου συναντάται με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Είναι απαραίτητο να καταλήξουμε σε μια συμφωνία και οι κανονισμοί της ΕΕ θα διατηρηθούν απολύτως», δήλωσε από την πλευρά του ο Μακρόν.

Λονδίνο και Βρυξέλλες ελπίζουν ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, δηλαδή λίγους μήνες πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου 2019. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση της Μέι έχει ισχνή πλειοψηφία, καθώς και από τα κοινοβούλια των 27 άλλων χωρών της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην περίπτωση που απορριφθεί, δεν είναι σαφές τι θα ακολουθήσει, όμως και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται ήδη σε τεχνικό επίπεδο για την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία.