Παροξυσμός στη Μόσχα κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη

Ο Πατριάρχης Μόσχας κατ΄ εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου, δεν μνημόνευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με αφορμή την απόφαση παραχώρησης αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο

Κυριακή χθες, 16 Σεπτεμβρίου του Σωτηρίου έτους 2018 και ο Πατριάρχης Μόσχας κατ΄ εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου, δεν μνημόνευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με αφορμή την απόφαση παραχώρησης αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Ξεκινώντας κατ΄ ευθείαν από τον δεύτερο τη τάξει Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο και συνεχίζοντας με τον τρίτο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη έδειξε περίτρανα μπροστά στους εκατοντάδες πιστούς που παρακολουθούσαν την Θεία Λειτουργία την αποφασιστικότητά του. Και είναι η πρώτη φορά επί Πατριαρχίας Κυρίλλου που διακόπτεται η μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Την ίδια στάση έστω και για τρείς μόνο μήνες είχε ακολουθήσει και ο Πατριάρχης Αλέξιος 22 χρόνια πριν, το 1996, με αφορμή την αυτονομία της Εκκλησίας της Εσθονίας. Σήμερα όμως η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει τα ίδια σοβαρά πολιτικά προβλήματα με εκείνη την εποχή και η Εσθονία δεν έχει την ίδια δύναμη και ισχύ με την Ουκρανία.

BINTEO: Διακοπή κοινωνίας και στην πράξη από τον Πατριάρχη Μόσχας

Πόλεμος χωρίς κανόνες

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη και η αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας προκάλεσαν στην κυριολεξία ένα παραξυσμό κατά του κ.κ. Βαρθολομαίου. Οι κατηγορίες που εξαπολύονται τα τελευταία 24ωρά εναντίον του έχουν αφήσει άφωνους και τους πλέον απαισιόδοξους στις προβλέψεις τους για τα όσα θα συνέβαιναν στις αρχές του μήνα όταν και έγιναν γνωστές οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μητροπολίτες, κληρικοί, μοναχοί και κυρίως μέσα μαζικής ενημέρωσης επιδίδονται σ ένα άνευ προηγούμενο πόλεμο.

Αρχικά την σκυτάλη πήρε ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας Πρόεδρος της Επιτροπής Εκκλησιαστικών Υποθέσεων ο οποίος έκανε λόγο για «ύπουλο και δολερό σχέδιο». Ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι τουλάχιστον το «ένα ήμισυ του ορθόδοξου πληθυσμού δεν θα αναγνωρίζει πλέον τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ούτε ως πρώτον μέσα στην οικογένεια των ορθοδόξων Εκκλησιών».

Το περίβλημα του ζητήματος δείχνουν να αναδεικνύουν και ΜΜΕ σύμφωνα με μερίδα των οποίων η αυτοκεφαλία στην Ουκρανία αποτελεί ένα οργανωμένο σχέδιο των ΗΠΑ που στοχεύει στη διάλυση της χώρας. Και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι όργανο, κατευθυνόμενος και μισθοδοτούμενος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αλωση της Πόλης, το Πατριαρχείο και ο… Στάλιν

Οι κατηγορίες περί αιρέσεως και παραβίασης των ιερών κανόνων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη ενώ στο μικροσκόπιο των επικριτών του Οικουμενικού Πατριάρχη βρίσκονται ακόμη και οι σπουδές που πραγματοποίησε στη Ρώμη και την Ελβετία. Και σύμφωνα με ορισμένους αποτελούν στην απόδειξη ότι έχει «μπολιαστεί με τον υιό του Καθολικισμού και υποδύεται και τον Πάπα της Ανατολής». Ο παροξυσμός φτάνει σε τέτοια επίπεδα που ορισμένοι δηλώνουν ότι η Αλωση της Πόλης έσωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείου από την Ουνία, το κίνημα του βατικανού με τους κληρικούς του να ακολουθούν το ορθόδοξο τυπικό στη θεία λειτουργία αλλά μνημονεύουν τον πάπα στον Πάπα στον οποίο υπάγονται εκκλησιαστικά.

Εντύπωση προκαλούν όμως και οι αναφορές και οι επικρίσεις κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το γεγονός οτι σταμάτησε τις προσπάθειες του Ιωσήφ Στάλιν στα τέλη της δεκαετίας του ’40, να συγκαλέσει Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Μόσχα με ιθύνοντα νου τον τότε Συνταγματάρχη MKVD, της μυστικής υπηρεσίας που προηγήθηκε της KGB, Καρπόφ.

Ταυτόχρονα προβλέπεται ότι κανένας Ορθόδοξος Προκαθήμενος και καμία Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα ακολουθήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην απόφαση του για την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανίας.

Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα

Και φαίνεται ότι τα επιχειρήματα της Μόσχας δείχνουν να βρίσκουν ευηόκοα ώτα και στην Ελλάδα και οι πρώτες επικρίσεις κατά της απόφασης αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. Σεραφείμ ενώ ακόμη και γνωστοί κληρικοί δεν διστάζουν να υιοθετήσουν τα επιχειρήματα περί άμεσων ή έμμεσων παρεμβάσεων των ΗΠΑ και παραβίαση των Ιερών Κανόνων

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk