Στον «ύπνο» έπιασαν τον ένοπλο σκοπό της πρεσβείας του Ιράν στο Ψυχικό περίπου 10 μέλη του Ρουβίκωνα λίγο πριν τις 6 το πρωί της Δευτέρας.

Τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας όπως αποτυπώνεται και στο σύντομο σε διάρκεια βίντεο  που ανήρτησαν σε ιστοσελίδα του λεγόμενου αντεξουσιαστικού χώρου προσέγγισαν το φυλάκιο (σύμφωνα με πληροφορίες είναι αλεξίσφαιρο) και ζήτησαν από τον σκοπό να βγει έξω και να μην ενημερώσει τους συναδέλφους του αλλά και να μην χρησιμοποιήσει το αυτόματο όπλο.

Στη συνέχεια ο φρουρός της πρεσβείας εμφανίζεται να υπακούει νωχελικά τις εντολές των αντεξουσιαστών, δίχως να επιχειρεί να προστατεύσει την πρεσβεία. Βγαίνει από το κουβούκλιο και επιτρέπει σε έναν από τους δράστες να σπάσει το παράθυρο με σφυρί, ενώ άλλοι νεαροί πετούν μπουκάλια με μπογιά στο κτήριο. Ο φρουρός απλώς κλείνει την πόρτα του κουβουκλίου του και απλά συνεχίζει να τους κοιτάζει να δρουν ανενόχλητοι. Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός πως εμφανίζεται ντυμένος με λευκή μπλούζα ή φανέλα, κι όχι με στολή. Είναι οπλισμένος με υποπολυβόλο το οποίο κρέμεται δίπλα στο πλευρό του από τον αορτήρα. Πληροφορίες αναφέρουν πως μόλις είχε αντικαταστήσει τον συνάδελφο του που έκανε τη νυχτερινή βάρδια (η δική του ξεκινούσε τυπικά στις 06.00 ενώ το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης ενημερώθηκε για την επίθεση στις 05.56).

Τα μέλη του Ρουβίκωνα προσέγγισαν  την πρεσβεία και αποχώρησαν με μοτοσικλέτες.

Όπως ανέφεραν σε προκήρυξη που ανήρτησαν «σήμερα Δευτέρα 17/09/2018 στις 06:00 επιτεθηκαμε με μπογιές στην Πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα και καταστρέψαμε το φυλάκιο του φρουρού που της έχει διαθέσει το ελληνικό κράτος αφού του συστήσαμε να απομακρυνθεί. Λίγες μέρες πριν το Ιρανικό θεοκρατικό καθεστώς εκτέλεσε με αργό απαγχονισμό τρεις Κούρδους επαναστάτες συνεχίζοντας μια μακριά γραμμή ωμής καταστολής που ξεκινάει από την Ισλαμική πειρατεία στην κοινωνική επανάσταση του Ιραν το 1979 και φτάνει στο σήμερα μετρώντας δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες εκτελεσμένους, κατά κύριο λόγο αριστερούς και κομμουνιστές.» Ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα λίγη ώρα μετά την επίθεση ανέφερε σε ανάρτηση του στο facebook «Επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στο Ψυχικό.ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.»

Προβληματισμό προκάλεσαν στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. οι εικόνες που δείχνουν την στάση που κράτησε ο αστυνομικός σκοπός ο οποίος έδειξε πως αιφνιδιάστηκε εξ αρχής και δεν έκανε καμία κίνηση αντίδρασης όπως πχ να χρησιμομοποιήσει μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης. Πληροφορίες λένε πως ήδη έχει διαταχθεί έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα ενώ στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν με νόημα πως όλοι οι αστυνομικοί έχουν ενημερωθεί για το επικαιροποιημένο σχέδιο που αφορά τις σκοπιές και στο οποίο υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες για το πως πρέπει να συμπεριφέρεται αστυνομικός που εκτελεί υπηρεσία φρουρού.