Καραβίας: Η Eurobank θα ξεπεράσει τον φετινό στόχο μείωσης «κόκκινων δανείων»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα είναι το σημαντικότερο τεστ για εμάς φέτος» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας

H Eurobank θα ξεπεράσει τον φετινό στόχο, που έχει τεθεί από την ΕΚΤ, για την μείωση των επισφαλών ανοιγμάτων και θα πραγματοποιήσει περαιτέρω πρόοδο έως το 2021, ανέφερε την Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλός της τράπεζας Φωκίων Καραβίας. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και την μεγάλη ύφεση των προηγουμένων ετών.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα είναι το σημαντικότερο τεστ για εμάς φέτος», είπε ο Καραβίας σε συνέντευξή του στο Reuters και στον Γιώργο Γεωργιόπουλο.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της πρόκλησης, αλλά τα πρόσφατα αποτελέσματα μας επιτρέπουν να είμαστε λογικά αισιόδοξοι».
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, ως ποσοστό του συνόλου του χαρτοφυλακίου τους, ανήλθε στο τέλος του δεύτερου τριμήνου στα 88,6 δις ευρώ ή στο 47,6%.

Οι διοικήσεις των τραπεζών βρίσκονται υπό πίεση από τις εποπτικές αρχές της ΕΚΤ για να αντιμετωπίσουν το θέμα των επισφαλών δανείων, που περιορίζει τις δυνατότητες πιστωτικής επέκτασης και κατ’ επέκταση ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Benoit Coeure είπε νωρίτερα στο μήνα ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα στην πολιτική των τραπεζών.

«Υπάρχει ένα αυστηρό, συγκεκριμένο και λογικό σχέδιο που έχει συμφωνηθεί με τους επόπτες, επί του οποίου η Eurobank σημείωσε υπεραπόδοση το 2017. Έχουμε σε ισχύ ένα ισχυρό και βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο και είμαστε σε πορεία να το ξεπεράσουμε ξανά φέτος», είπε ο Καραβίας.

Η Eurobank πρέπει να μειώσει το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της στα 15,6 δις ευρώ φέτος με τον Καραβία να αναφέρει ότι είναι σίγουρος ότι ο στόχος θα ξεπεραστεί και το σύνολο θα υποχωρήσει στα 15,3 δις ευρώ.

Η Τράπεζα σκοπεύει επίσης να προχωρήσει σε τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ύψους 2 δις ευρώ έως τα μέσα του 2019.

Η συναλλαγή, σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία όπως οι αναδιαρθρώσεις και οι ρευστοποιήσεις ενεχύρων, θα βοηθήσουν την τράπεζα να πετύχει τον στόχο της για μείωση των NPE’s κατά 3,5 δις ευρώ το 2019.

Η τιτλοποίηση θα περιλαμβάνει τρεις σειρές – junior, mezzanine and senior – με τα πρώτα δύο να φέρουν το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου, είπε ο Καραβίας.
«Σχεδιάζουμε να πουλήσουμε τα junior και τα mezzanine και να διατηρήσουμε τα senior στον ισολογισμός μας», είπε, «Αυτή η συναλλαγή εκφράζει την εμπιστοσύνη μας ότι θα ξαναπιάσουμε τον στόχο μας για το 2019».

Κοιτώντας στο μέλλον, η Eurobank θα παρουσιάσει σύντομα τα σχέδιά της για μείωση του ποσοστού των NPE σε μικρό διψήφιο νούμερο το 2021 σε «mid-teens level» (γύρω στο 15%), αρκετά χαμηλότερο από το 45% στα τέλη του 2016.

«Το σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι είναι ρεαλιστικό και επιτεύξιμο», είπε ο Καραβίας, «Λαμβάνοντας υπόψιν την ανθεκτικότητα της Eurobank στα προ προβλέψεων έσοδα, είμαι σίγουρος ότι μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς επίπτωση στην κεφαλαιακή μας βάση».

Ερωτώμενος για τις προοπτικές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης, ο Καραβίας είπε ότι υπάρχει περιθώριο υποχώρησης των αποδόσεων τους.

«Υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης καθώς οι αγορές θα αρχίσουν να αποτιμούν ότι στην έναρξη του εκλογικού κύκλου όλες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις προσυπογράφουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των διεθνών πιστωτών της».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk