To «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν, η ταινία που απέσπασε πριν από λίγο καιρό τον Χρυσό Λέοντα του εφετινού Φεστιβάλ Βενετίας, θα κάνει την πρεμιέρα του στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ύστερα από άδεια που το Φεστιβάλ εξασφάλισε από το Netflix. Αν και η ταινία θα διανεμηθεί στην πλατφόρμα του Netflix, θα προβληθεί και σε επιλεγμένες αίθουσες ορισμένων χωρών του κόσμου «με την προϋπόθεση ότι θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν υψηλές προδιαγραφές προβολής, σε ανάλυση εικόνας 4Κ και με σύστημα ήχου Dolby Surround 7,1.» όπως αναφέρει το φεστιβάλ.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, το Φεστιβάλ βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αναβάθμισης του συστήματος ήχου στο Ολύμπιον. Εξάλλου ο ίδιος ο σκηνοθέτης δούλεψε για μήνες με ιδιαίτερη φροντίδα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ταινίας και ειδικότερα τον ήχο της. Ο Αλφόνσο Κουαρόν υπέγραψε ένα βαθιά προσωπικό, ημιαυτοβιογραφικό, ασπρόμαυρο βραδυφλεγές δράμα για τους αφανείς ήρωες της ιστορίας. Η πλοκή τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του 1970, στη συνοικία Ρόμα του Μεξικό όπου ο θεατής παρακολουθεί ένα χρόνο από τη ζωή μιας οικογένειας.
Εμπνευσμένο από τις γυναίκες της παιδικής του ηλικίας ο Κουαρόν παραδίδει μια ωδή στον άνθρωπο και με την ταινία του βάζει δυναμικά το Netflix στην κούρσα για τα Όσκαρ.