Ο αυστριακός αντικαγκελάριος ζητά από την ΕΕ «κατανόηση» για τον Ορμπάν

Τη νομιμότητα της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενδεχόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών ιδρυτικών αξιών της ΕΕ από την Ουγγαρί

(File: _DIM9964.jpg )

Τη νομιμότητα της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενδεχόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών ιδρυτικών αξιών της ΕΕ από την Ουγγαρία, αμφισβητεί σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Στράχε ζήτησε από την προερχόμενη από τους Ελευθέρους, αυστριακή υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, να αναθέσει στην νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον έλεγχο της νομιμότητας της απόφασης, για την αμφισβήτηση της οποίας η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως θα αναζητήσει νομικούς τρόπους.

Για την απόφαση, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, απαιτούνταν πλειοψηφία δύο τρίτων, η οποία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι δεδομένη, καθώς 448 ευρωβουλευτές ψήφισαν «υπέρ» της απόφασης και 197 «κατά», ενώ υπήρξαν 48 αποχές.

Στις δηλώσεις του ο αυστριακός αντικαγκελάριος, επικαλούμενος τις θέσεις της ουγγρικής κυβέρνησης, η οποία διατείνεται πως δεν προέκυψε πλειοψηφία δύο τρίτων γιατί θα έπρεπε να προσμετρηθούν στο αποτέλεσμα και οι 48 αποχές, τονίζει ότι έχει «μεγάλη κατανόηση για την ουγγρική επιχειρηματολογία».

Όπως σημειώνει ο Στράχε, καθώς υπάρχει ασάφεια ως προς την νομική κατάσταση, σε συνεννόηση μαζί του η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να πάρει σαφή θέση και μάλιστα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχοληθεί με το θέμα.

Σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων, εάν προχωρήσει μία διαδικασία κατά της Ουγγαρίας, θα βαθύνει ακόμη περισσότερο το ρήγμα ανάμεσα στην Ανατολική και την Δυτική Ευρώπη, αντί αυτό να εξαλειφθεί με την επίδειξη «κατανόησης».

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ακόμη και έχοντας αναλάβει κυβερνητική ευθύνη, συμμετέχοντας στον συνασπισμό με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς -που κυβερνά από τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αυστρία- το Κόμμα των Ελευθέρων δεν πρόκειται να αλλάξει την επικριτική στάση του απέναντι στην ΕΕ.

Ο ίδιος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως «υποστηρίζουμε ως αυστριακοί πατριώτες το ευρωπαϊκό εγχείρημα ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζουμε να ασκούμε κριτική στις λάθος εξελίξεις στην ΕΕ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk