Μετρούν θύματα του κυκλώνα Φλόρενς στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε Βόρεια και Νότια Καρολίνα από το πέρασμά του – Εξασθενεί το φαινόμενο

Τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους έχει στοιχίσει το πέρασμα του κυκλώνα Φλόρενς στις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ο κυκλώνας είχε ως αποτέλεσμα «μνημειώδεις ποσότητες βροχής» να πέσουν στις περιοχές που βρέθηκαν στο πέρασμά του και να προκληθούν πλημμύρες.

Εξασθένηση του φαινομένου

Ο κυκλώνας Φλόρενς εξασθένισε σε ένα χαμηλό βαρομετρικό, ενώ σύντομες καταιγίδες και μεγάλες υπερχειλίσεις ποταμών θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν εντός των γεωγραφικών ορίων της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας, σύμφωνα με το αρμόδιο εθνικό μετεωρολογικό κέντρο (NHC).

Εκατοντάδες οι διασώσεις, χιλιάδες τα κατεστραμμένα σπίτια

Η καταιγίδα προκάλεσε τουλάχιστον 10 νεκρούς στη Βόρεια Καρολίνα, οι 8 από τους οποίους έχουν επιβεβαιωθεί από τις αρχές, μεταξύ των οποίων μια μητέρα και το μωρό της που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο σπίτι τους από πτώση δένδρου, καθώς και άλλα τρία θύματα «ξαφνικών πλημμυρών» σε δρόμους.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το CNN, ο προσωρινός απολογισμός ανέρχεται συνολικά σε 13 νεκρούς: εκτός από τους 10 στη Βόρεια Καρολίνα, άλλοι τρεις καταγράφηκαν στη Νότια Καρολίνα, μεταξύ των οποίων μια 61χρονη γυναίκα που σκοτώθηκε την Παρασκευή όταν το αυτοκίνητό της προσέκρουσε σε δένδρο που είχε πέσει στον δρόμο.

Οι ριπές πολύ ισχυρών ανέμων και καταρρακτώδους βροχής έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Πολλοί δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι από πτώσεις δένδρων και ηλεκτρικών στύλων ή και από ξαφνικές πλημμύρες.

Η καταιγίδα «ρίχνει μνημειώδεις ποσότητες βροχής», προειδοποίησε ο Ρόι Κούπερ, ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας (νοτιοανατολικές ΗΠΑ), της Πολιτείας που έχει πληγεί περισσότερο.

Ένα μέρος της πόλης Νιου Μπερν, με πληθυσμό 30.000 κατοίκων, βρίσκεται κάτω από τα νερά από την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν εκατοντάδες κάτοικοι. Η τουριστική αυτή πόλη βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Νιούζ και Τρεντ.

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι διασώθηκαν και 4.200 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, εξήγησε χθες Σάββατο ο δήμαρχος του Νιου Μπερν Ντέινα Άουτλο. «Η προτεραιότητα είναι να αντληθούν τα νερά μέσα στην πόλη», όμως «δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της επιστροφής», πρόσθεσε μιλώντας στο CNN και απευθυνόμενος στους 1.200 κατοίκους της πόλης που έχουν καταφύγει σε κέντρα υποδοχής.

Περίπου 750.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό χθες Σάββατο στη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διαχείρισης έκτακτων αναγκών.

Κόσμος
Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk