Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, σχετικά με τις εξαγγελίες που έκανε από το βήμα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η ΝΔ όταν αναδειχθεί κυβέρνηση, στη Συνταγματική Αναθεώρηση και στις μετεκλογικές συνεργασίες, στα ζητήματα της οικονομίας και τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, στη Συμφωνία των Πρεσπών, στη μείωση των συντάξεων, στον ΕΝΦΙΑ και το προσφυγικό.

Ο βασικός σκοπός του 3ου προγράμματος χρηματοδότησης, που ήταν η σταδιακή πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίου, δεν επετεύχθει με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Δέσμευσή μου η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού», τόνισε και πρόσθεσε πως όταν τελειώσει το μαξιλάρι του αποθέματος η χώρα θα είναι εκτεθειμένη.

Ο κ. Τσίπρας μεγαλώνει το κράτος

Για τη… σύγκριση των προγραμμάτων μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά αρνητικά.

«Εμείς θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα για όλους, εκείνος θέλει να μοιράζει επιδόματα. Υπερφορολογεί την δημιουργική Ελλάδα και μεγαλώνει το κράτος. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε το κράτος και να μειώσουμε φόρους. Δεν άκουσα ότι η Δημόσια Διοίκηση μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα με λιγότερα χρήματα» σημείωσε.

«Θέλουμε να μειώσουμε φόρους και εισφορές και να μειώσουμε το κράτος. Ο κ. Τσίπρας θέλει να αυξήσει το κράτος», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη 4% και η δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία.

«Θα περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα φέρει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Μέτρα ευθυγραμμισμένα με τη δική μας λογική που αντιγράφει ο κ. Τσίπρας δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Δεν αποδέχομαι μια κοινωνία που συμπιέζει τη μεσαία τάξη. Που αφαιρεί τις προοπτικές προόδου από τους μη προνομιούχους. Πρώτος μου στόχος η ενίσχυση της κοινωνικής κινητικότητας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

https://twitter.com/kmitsotakis/status/1041271591127195649

Οι θεσμοί συμφώνησαν στο λάθος μείγμα πολιτικής

Απαντώντας σε ερώτηση της απεσταλμένης του Βήματος, Δήμητρας Κρουστάλλη, για το αν έχει συζητήσει το πρόγραμμα που προτείνει με τους θεσμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «δυστυχώς οι θεσμοί συμφώνησαν στο μείγμα πολιτικής που στέρησε από την οικονομία ανάπτυξη και από τους πολίτες εισοδήματα».

«Τώρα πολλοί ομολογούν ότι το μείγμα αυτό ήταν λάθος. Γι’ αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να πείσουμε. Η μείωση φόρων και εισφορών είναι αδιαπραγμάτευτο για την ΝΔ. Αλλιώς δεν μπορεί να ανακάμψει η οικονομία. Χρειαζόμαστε όμως να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και των αγορών και αυτό θα γίνει εφόσον εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις. Οι θεσμοί όμως στρουθοκαμήλιζαν όταν ξηλώνονταν μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Εκλογές πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την άμεση προσφυγή στις κάλπες προτού υπάρξουν αναπόφευκτες εξελίξεις στο Μακεδονικό, με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Μέσα από την ψήφο του ο ελληνικός λαός θα στείλει μήνυμα και γι’ αυτό το θέμα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως «η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία. Αν οι εκλογές διενεργηθούν νωρίτερα δεν θα την κυρώσει».

«Αλλά αν οι διαδικασίες στο ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει, αυτό δεν μπορεί να αντιστραφεί. Μίλησα στο ΕΛΚ για μια Συμφωνία που βρίσκει αντίθετη την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Και μίλησα για τα ζητήματα ταυτότητας και της γλώσσας. Ό,τι λέω μέσα στη χώρα, λέω και στο εξωτερικό» πρόσθεσε.

https://twitter.com/kmitsotakis/status/1041273910438899712

Τσάμπα μάγκας ο Καμμένος

Στη στάση που τηρεί ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος στο Μακεδονικό αναφέρθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας πως λέει ότι δεν θα στηρίξει τη Συμφωνία, αλλά εξακολουθεί να παρέχει στήριξη και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα την φέρει στη Βουλή.

«Εμείς αξιοποιήσαμε όλα τα μέσα που είχαμε για να την μπλοκάρουμε. Είπαμε ότι παράγει αποτελέσματα αυτή η Συμφωνία από τη στιγμή της υπογραφής της. Και το βλέπουμε τώρα. Βλέπουμε τον Ζάεφ να αναφέρεται σε Μακεδονία» συμπλήρωσε.

Συντάξεις

«Η μείωση των συντάξεων είναι ψηφισμένο μέτρο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αχρείαστο μέτρο γι’ αυτό και δεν το ψηφίσαμε» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε φιλόδοξο το σχέδιό του για το νέο ασφαλιστικό.

«Θέλει να στείλει μήνυμα στη νέα γενιά που δεν έχουν κίνητρο να μπουν στο ασφαλιστικό γιατί δεν πιστεύει κανείς ότι θα πάρει σύνταξη. Γι’ αυτό προτείνουμε έναν «ατομικό κουμπαρά» που στο τέλος θα είναι ισοδύναμο με πολύ περισσότερα από τις τωρινές επικουρικές συντάξεις» είπε.

ΕΝΦΙΑ

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ρωτήθηκε και για τον ΕΝΦΙΑ, τονίζοντας πως «οι πολίτες χρεοκόπησαν από τον υψηλό ΕΝΦΙΑ», συμπληρώνοντας ότι «η δικαιοσύνη των μέτρων που εισηγούμαστε πρέπει να αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο κάποιους».

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση. Έως το 2021 το ύψος του ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από τους δήμους και ταυτόχρονα θα περικοπεί αντίστοιχα η χρηματοδότηση από το κράτος προς τους δήμους. Αν θέλει ο δήμος να αυξήσει τον φόρο αυτό, θα πρέπει να λογοδοτεί στους πολίτες» διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε σχετικά με το σχέδιο της ΝΔ για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από την τοπική αυτοδιοίκηση.

https://twitter.com/kmitsotakis/status/1041272628290494464

Όχι σε εκλογικό συνδυασμό με ΣΥΡΙΖΑ

Την πιθανότητα να εφαρμοστεί ένα «μοντέλο Γερμανίας» στην πολιτική ζωή της χώρας απέρριψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως δεν θα συμμετέχει σε κανέναν κυβερνητικό σχηματισμό μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα επιδιώξω ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις. Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Ούτε θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική. Φανταστείτε να οδηγείται η χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική, την ώρα που θα ανεβαίνουν τα spreads. Κι όλοι θα ξέρουν ότι η χώρα οδηγείται σε ακυβερνησία. Δεν θα συμβεί αυτό» πρόσθεσε.

«Θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020. Αλλά πριν την εκλογή θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Τολμηρές προτάσεις για Συνταγματική Αναθεώρηση

«Δεν υφίσταται θέμα δημοψηφίσματος για Συνταγματική Αναθεώρηση, είναι παντελώς αντισυνταγματικό» σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στην ερώτηση της εφημερίδας «Τα Νέα».

«Εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ξαναθυμήθηκε μόλις τώρα την Συνταγματική Αναθεώρηση» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «η πρότασή μας παραμένει, αλλά χωρίς αναθεώρηση βασικών άρθρων, όπως το άρθρο 16 για ιδιωτικά πανεπιστήμια -δεν θα περιμένουμε έως το 2030 γι’ αυτό και άλλα παρόμοια άρθρα- δεν έχει νόημα».

https://twitter.com/kmitsotakis/status/1041281806421684224

«Τους σωστούς ανθρώπους για τη σωστή θέση»

Ερωτώμενος για τα άτομα που θα στελεχώσουν μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν υπάρχουν πρόσωπα πασπαρτού, αλλά πρόσωπα που είναι άξια να κάνουν συγκεκριμένες δουλειές».

«Θέλω να επιλέξω τους σωστούς ανθρώπους για τη σωστή θέση. Θα κοιτάξω και πέραν των στενών πλαισίων της ΝΔ. Η οργάνωση της κυβέρνησης θα είναι σφικτή» πρόσθεσε, ενώ ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης θα παραμείνει.

Ο κ. Τσίπρας δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη για το Μάτι

«Έχω εξηγήσει τι θα κάναμε διαφορετικά», είπε ο κ. ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με την τραγωδία στο Μάτι και συμπλήρωσε: «Γνώριζε ή δεν γνωριζε ο κ. Τσίπρας ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι; Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι αναποτελεσματικός».

https://twitter.com/kmitsotakis/status/1041284787812663297

Εξεταστική για το κόστος του α’ εξαμήνου του 2015

«Μια εξετάστική θα κάνω για το πρώτο εξάμηνο του 2015», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ερωτηθείς για τα «σκάνδαλα» του στενού περιβάλλοντος της κυβέρνησης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας απάντησε: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη».

Σχετικά με τους συμβασιούχους είπε: «Το λέει το Σύνταγμα ότι οι συμβασιούχοι είναι για ορισμένο χρόνο. Ο αριθμός των συμβασιούχων δεν πρέπει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να είναι ο τρόπος να μπεις στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα. Γι’ αυτό μπήκε αυτή η πρόβλεψη στο Σύνταγμα».

Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο

«Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο αλλά θα υπάρξει αυστηρό πλαίσιο απομακρύνσεων – προσλήψεων, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι όταν πήγε στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμπιστεύτηκε δημοσίους υπαλλήλους που πολλούς θα τους ζήλευαν ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Επιμένω στην αξιολόγηση για να ξεχωρίζουν και να επιβραβεύονται οι πραγματικά καλοί» συμπλήρωσε.

Τα πρόσωπα των ψηφοδελτίων

«Θα βάλω πρόσωπα και από την κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει το ίδιο και στη στελέχωση της κυβέρνησης αν έχει την απαιτούμενη αυτοδυναμία.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της εκλογής ευρωβουλευτών με σταυρό, αναφέροντας σχετικά με τις περιφερειακές εκλογές τόνισε ότι η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς. «Δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη στις εκλογές πρώτου βαθμού. Θα δούμε τι θα κάνουμε στους μεγάλους δήμους» συμπλήρωσε.

Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στη Μόρια

Την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στη Μόρια είναι ντροπή, είναι απαράδεκτο».

«Από μια κυβέρνηση που υποτίθεται έχει ευαισθησία για αυτό το ζήτημα. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω. Είναι ντροπή. Ο ΟΗΕ λέει ότι η Μόρια είναι το χειρότερο κέντρο προσφύγων, ακόμη και σε σύγκριση με αυτά της Αφρικής. Είναι αποκλειστικά ευθύνη της κυβέρνησης. Κλείνει τα μάτια σε αυτήν την ντροπιαστική και απαράδεκτη κατάσταση εκεί μέσα, ειδικά για τα παιδιά εκεί. Δεν ξέρω αν είναι διορθώσιμη κατάσταση στη Μόρια. Ίσως πρέπει να κλείσει. Είναι εξοργιστική η εικόνα» σημείωσε.

https://twitter.com/kmitsotakis/status/1041300768224108544

Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη ΝΔ

«Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

«Η ΝΔ είναι η μεγάλη φιλελεύθερη, λαϊκή, μετριοπαθής παράταξη και είναι ενωμένη. Ο λαϊκισμός και ο αυταρχισμός είναι ο φόβος στην Ευρώπη. Βλέπετε τι συμβαίνει όμως ανεξαρτήτως ιδεολογικού μανδύα όταν λαϊκίστικα κόμματα αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση μιας χώρας» σημείωσε, αναφέροντας παράλληλα ότι δεν έχει κανένα κοινό με τις πολιτικές που εφαρμόζει ο Σαλβίνι στην Ιταλία.

Θα καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον νόμο Παρασκευόπουλου, ο οποίος είχε οδηγήσει στην αποφυλάκιση αρκετών κρατουμένων. «Ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει δημιουργήσει περιστρεφόμενη πόρτα στις φυλακές» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι γίνονται «οριζόντιες αποφυλακίσεις χωρίς καμία αξιολογική κρίση. Πολλοί από αυτούς που αποφυλακίστηκαν υπέπεσαν σε νέα αδικήματα».

Όταν ρωτήθηκε ειδικότερα για την περίπτωση Κουφοντίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «ο συγκεκριμένος έχει και μια άλλη διάσταση».

«Είναι καταδικασμένος 11 φορές για σκληρές δολοφονίες και δεν έχει ζητήσει ποτέ συγγνώμη. Και είναι ο de facto καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Το καθεστώς αδειών για εκείνους που έχουν καταδικαστεί πολλές φορές με ισόβια θα αλλάξει».

«Δεν μπορεί να βγαίνει έξω ο κάθε Κουφοντίνας. Όπως δεν θα έβγαινε και δεν βγαίνουν σε άλλες ευνομούμενες χώρες» συμπλήρωσε.