Πυρά κατά του προκατόχου του Τζον Κέρι εξαπέλυσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, για τις συναντήσεις που ομολόγησε ο πρώτος ότι είχε με ιρανούς αξιωματούχους σε παρασκηνιακές συνομιλίες και τον κατηγόρησε ότι «υπονόμευσε ενεργά» την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στην Τεχεράνη.

«Αυτό που έκανε ο υπουργός Κέρι είναι απρεπές και άνευ προηγουμένου» είπε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να μην έχει αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Είναι ασύμφωνο με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, την οποία διευθύνει ο πρόεδρος. Είναι κάτι παραπάνω από ανάρμοστο».

«Αυτός είναι ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών που εμπλέκεται με τον μεγαλύτερο στον κόσμο κρατικό χορηγό τρομοκρατίας» είπε ο Πομπέο.

«Τους έλεγε να περιμένουν να τελειώσει η θητεία αυτής της κυβέρνησης. Δεν μπορεί κανείς να βρει παρόμοιο προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ» σημείωσε.

Ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κέρι, παραδέχτηκε αυτήν την εβδομάδα ότι συνέχισε να συναντάται με τον νυν επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Τζαβάντ Ζαρίφ, γεγονός που προκάλεσε την οργή του αμερικανού πρόεδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κέρι είχε διαπραγματευτεί τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και είχε σφυρηλατήσει μια προσωπική σχέση με τον ιρανό ομόλογό του.