Οι υπουργοί Εμπορίου και Επενδύσεων των κρατών μελών του G20, που πραγματοποιούν συνάντηση στην Αργεντινή, τόνισαν ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» για τη βελτίωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) μπροστά στις νέες παγκόσμιες εμπορικές προκλήσεις, σε κοινή τους ανακοίνωση που εκδόθηκε την Παρασκευή.

Με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δίνει εντολή στους συνεργάτες του να προχωρήσουν με την επιβολή επιπλέον δασμών ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα, οι υπουργοί τόνισαν ότι «εντείνουν τον διάλογο» για τις διεθνείς εμπορικές διαφορές, χωρίς να αναφέρουν λεπτομέρειες πιθανών μεταρρυθμίσεων του WTO ή του τρόπου ενίσχυσης του διαλόγου για το εμπόριο.

Η συμφωνία ΕΕ – Mercosur

«Προφανώς, τα μέτρα για την επιβολή νέων δασμών δεν είναι θετικά», δήλωσε ο υπουργός Παραγωγής και Εργασίας της Αργεντινής Ντάντε Σίκα σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου, που διήρκησε μία μέρα. «Αλλά χρειάζεται να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα», συμπλήρωσε. Η Αργεντινή ασκεί φέτος την εκ περιτροπής προεδρία του G20.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει να αποσύρει τη χώρα του από τον WTO, αν ο Οργανισμός «συνεχίσει να τη μεταχειρίζεται άδικα».

Ο Σίκα παράλληλα ανέφερε ότι ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών της νοτιοαμερικάνικης κοινής αγοράς Mercosur και είναι πιθανό να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η Mercosur αποτελείται από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη.

«Βρισκόμαστε στα τελικά στάδια αναφορικά με τις πιο νευραλγικές πτυχές μιας συμφωνίας ΕΕ- Mercosur και καταλήγουμε στις πολιτικές και τεχνικές λεπτομέρειες», δήλωσε.