Τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες παιδιά διαχωρίστηκαν από τις οικογένειές τους αφότου πέρασαν τα σύνορα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Λατινική Αμερική και σήμερα ο συνολικός αριθμός των παιδιών μεταναστών που κρατούνται είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ. Πρόκειται για ένα σημαντικό αντεπιχείρημα στις άοκνες προσπάθειες της διακυβέρνησης Τραμπ να μειώσει τον αριθμό των μη καταγεγραμμένων οικογενειών που έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναφέρει άρθρο των «New York Times».
Ο συνολικός αριθμός των παιδιών στα ομοσπονδιακά κέντρα κράτησης έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον αντίστοιχο αριθμό από το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η αμερικανική εφημερίδα. Σήμερα 12.800 παιδιά βρίσκονται εγκλωβισμένα στις εν λόγω δομές, ενώ τον Μάιο του 2017 ο αριθμός αυτός έφθανε τα 2.400 παιδιά.
Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, η τεράστια αυτή αύξηση δεν οφείλεται σε νέες αφίξεις παιδιών μεταναστών, αλλά στη μείωση του αριθμού των παιδιών στα οποία δόθηκε άδεια να ζήσουν με τις οικογένειές τους ή άλλους κηδεμόνες επί αμερικανικού εδάφους. Η συμφόρηση είναι τέτοια που πιέζει και το σύστημα και τα ίδια τα παιδιά.

Ασυνόδευτα στα σύνορα

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για ανήλικα παιδιά που διέσχισαν τα σύνορα ασυνόδευτα, χωρίς τους γονείς τους, είτε για εφήβους που έφυγαν από τις πατρίδες τους με την παρότρυνση της οικογένειάς τους προκειμένου να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο. Σήμερα στεγάζονται σε περισσότερους από 100 καταυλισμούς ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι βρίσκονται επί το πλείστον στα νοτιοδυτικά σύνορα.
Τα στοιχεία αυτά γνωστοποιήθηκαν στα μέλη του Κογκρέσου και δείχνουν ότι παρά τις προσπάθειες του Τραμπ να αποθαρρύνει τη μετανάστευση, σχεδόν το ίδιο ποσοστό ανηλίκων διασχίζει τα σύνορα όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Η μεγάλη διαφορά όμως εστιάζεται στη γραφειοκρατία και στον φόβο που έχουν προκαλέσει οι αυστηρότεροι κανόνες οι οποίοι είναι γεγονός ότι αποθαρρύνουν τους συγγενείς ή τους οικογενειακούς φίλους των παιδιών να τολμήσουν το ταξίδι για να βρεθούν και πάλι μαζί.
Η δυνατότητα φιλοξενίας στις προσφυγικές δομές μειώνεται με γεωμετρική πρόοδο και οι καταυλισμοί ξεπερνούν τις αντοχές τους, αναφέρει το ρεπορτάζ, το οποίο τονίζει ότι ανά πάσα στιγμή το σύστημα θα μπορούσε να κατακλυστεί.
«Οσο εξαντλείται η δυνατότητα φιλοξενίας τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μέσα στις δομές οτιδήποτε απρόβλεπτο προκύψει» υπογραμμίζει ο Μαρκ Γκρίνμπεργκ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη φροντίδα των παιδιών μεταναστών στους καταυλισμούς επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. «Ακόμα και αν δεν υπάρξει ξαφνική εισροή, σύντομα οι δυνατότητες θα εξαντληθούν αν δεν αλλάξει κάτι» προσθέτει με ανησυχία.

Μεγάλες αντιδράσεις

Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση Τραμπ ανακοίνωσε πως θα τριπλασιάσει το μέγεθος του προσωρινού καταυλισμού στο Τορνίλο του Τέξας, μια κοινότητα δίπλα στο Ελ Πάσο, προκειμένου να φιλοξενήσει έως και 3.800 παιδιά μέχρι το τέλος του έτους, οι αντιδράσεις είναι μεγάλες εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν.
Την ίδια ώρα καταυλισμοί όπως αυτός του Τορνίλο είναι πιο δαπανηροί, σύμφωνα με αξιωματούχους αρμόδιους για τη χρηματοδότηση των μεταναστευτικών προγραμμάτων. Ο συγκεκριμένος, για την ακρίβεια, κοστίζει περίπου 750 δολάρια ανά παιδί την ημέρα, ποσό τριπλάσιο από ό,τι σε κάποια οργανωμένη δομή.
Η μεταναστευτική πολιτική «μηδενικής ανοχής» του αμερικανού προέδρου είχε ως στόχο να αποθαρρύνει τους παράτυπους μετανάστες να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο ο διαχωρισμός των οικογενειών και η κράτηση χιλιάδων παιδιών, κυρίως από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή, με τον Τραμπ να εγκαταλείπει την πολιτική αυτή υπό το βάρος σφοδρών αντιδράσεων.
Προ ημερών η κυβέρνηση κατέληξε σε διευθέτηση και επέτρεψε σε περίπου 1.000 ανθρώπους να υποβάλουν εκ νέου αίτηση ασύλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την απόρριψη προηγούμενων αιτήσεών τους από τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες δεν αποδέχθηκαν τους ισχυρισμούς τους ότι οι φόβοι τους για διώξεις ή βασανιστήρια, αν σταλούν πίσω στις πατρίδες τους, είναι βάσιμοι.