Τη στρατηγική της εξαγωγής της κρίσης με τροχιοδεικτικές βολές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο επιλέγει η Τουρκία όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει.

Στη σκιά της συνέχισης των πιέσεων στη λίρα και της «λευκής πετσέτας» που έχει ρίξει ο Ερντογάν στις αγορές, εντείνονται οι «εχθρικές» ενέργειες της Αγκυρας.

Παρά το γεγονός ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί (ή τουλάχιστον δεν είναι πολεμικές) μετά την απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη και την άμεση παράδοση τούρκων στρατιωτών που πέρασαν παράνομα τα σύνορα στον Εβρο, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο όλο και αυξάνονται. Την Πέμπτη έγιναν 43 παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι έγινε παραβίαση και από εκπαιδευτικό Τ-38.

Την Παρασκευή, δύο σχηματισμοί αποτελούμενοι από συνολικά τέσσερα F-16, καθώς και μεμονωμένα ένα CN-235, προέβησαν σε τρεις παραβάσεις του FIR Αθήνας και σε δεκαεπτά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Δύο από τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Καθημερινές είναι οι αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο όπως και η «μάχη των ψαράδων». Συχνά – πυκνά έλληνες αλιείς καταγγέλλουν παρενόχληση από τούρκους ψαράδες ή και από το Λιμενικό. Τους απειλούν, τους σχίζουν τα δίκτυα, επιδεικνύουν όπλα, κι όλα αυτά σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Διαβάστε περισσότερα στα nea.gr