Την άμεση περαιτέρω χαλάρωση των capital controls προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανακοινώνοντας ότι θα ολοκληρωθεί και ο δεύτερος «πυλώνας» που προβλέπει την πλήρη άρση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών από τις τράπεζες, αλλά και στο άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός σε συνέντευξή του στη  «Ναυτεμπορική» αναφέρει «θα έχουμε νέα χαλάρωση πολύ σύντομα. Όπως ξέρετε κινούμαστε πάνω σε έναν δημοσιευμένο οδικό χάρτη ο οποίος αποτελείται από τρεις πυλώνες. Με τη νέα χαλάρωση θα ολοκληρωθεί ο δεύτερος πυλώνας που αφορά τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και το άνοιγμα λογαριασμών και θα βρισκόμαστε πλέον στην τελική φάση για την πλήρη άρση των capital controls, δηλαδή στον 3ο και τελευταίο πυλώνα του οδικού χάρτη που αφορά τους περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό».

Η προηγούμενη χαλάρωση αποφασίστηκε στα τέλη του περασμένου Μαΐου και το νέο καθεστώς των τραπεζικών συναλλαγών, που ισχύει από τις 4 Ιουνίου 2018 προβλέπει:

  • Όριο αναλήψεων μετρητών από 5.000 ευρώ τον μήνα (από 2.300 ευρώ που ήταν) ανά καταθέτη, ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα στοιχεία των τραπεζών έδειχναν, ότι ούτε το όριο των 2.300 ευρώ εξαντλούσαν τα νοικοκυριά, οπότε η αύξηση του ορίου στις 5.000 ευρώ, είχε καθαρά ψυχολογικό χαρακτήρα, και πέτυχε καθώς έκτοτε οι καταθέσεις αυξήθηκαν.
  • Το όριο μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.300 ευρώ αυξήθηκε σε 3.000 ευρώ.
  • Επιτράπηκε η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη.
  • Αυξήθηκε το ποσό που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, οι επιχειρήσεις από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.

Η νέα φάση χαλάρωσης εκτιμάται ότι θα αυξήσει περαιτέρω το όριο των αναλήψεων, από τις 5.000 ευρώ, που είναι σήμερα αλλά θα περιέχει πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.