• Αναζήτηση
 • Επιμένουν οι Έλληνες στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

  Το μήνυμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων έστειλαν σήμερα από την Βιάννο οι συμμετέχοντες στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Την ανάγκη καταπολέμησης κάθε μορφής μίσους και φανατισμού επεσήμαναν οι συμμετέχοντες στις εργασίες της πρώτης ημέρας του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, που πραγματοποιείται στην Βιάννο Ηρακλείου, στέλνοντας για μια ακόμα φορά, το μήνυμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.

  Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, κήρυξε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος στον χαιρετισμό του επεσήμανε τη σημασία του συνεδρίου που πραγματοποιείται, όπως τόνισε, σε ένα μαρτυρικό τόπο θυσίας.

  «Η 75η επέτειος του ολοκαυτώματος της Βιάννου και η εκτέλεση των 461 ηρώων, είναι επέτειος μνήμης αλλά και χρέους να διδαχθούμε, να διαφυλάξουμε τις παρακαταθήκες των αγωνιστών, αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα», είπε χαρακτηριστικά. Στη θυσία των εκτελεσθέντων πατριωτών της Βιάννου και στη σημασία του συνεδρίου αναφέρθηκαν ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου, Αριστομένης Συγγελάκης.

  «Ο αγώνας είναι αγώνας διεκδίκησης και όχι εκδίκησης, είναι το μήνυμα του συνεδρίου που θα δώσει ώθηση σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα, που συσπειρώνει το σύνολο του λαού μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Συγγελάκης ενώ ο δήμαρχος Βιάννου υπογράμμισε ότι «το συνέδριο σηματοδοτεί την αντίσταση της Κρήτης σε ένα αγώνα που ενώνει και εμπνέει. Για εμάς εδώ, στην μαρτυρική Βιάννο, όλοι αυτοί που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, όλοι αυτοί που έδωσαν το αθώο αίμα τους για να απολαμβάνουμε σήμερα το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας, αποτελούν το ζωντανό παράδειγμα της νεότερης ιστορίας μας».

  Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης, επεσήμανε ότι 75 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, ο αγώνας συνεχίζεται, και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το συνέδριο είναι μια ακόμα φωνή στην διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων».

  Ουσιαστική πρωτοβουλία τιμής και μνήμης χαρακτήρισε το συνέδριο ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου.

  «Η διοργάνωση του 3ου πανελλήνιου συνεδρίου για τα ολοκαυτώματα και τις γερμανικές αποζημιώσεις, αποτελεί μια ουσιαστική πρωτοβουλία τιμής και μνήμης, αλλά ταυτόχρονα είναι μια αποφασιστική ενέργεια στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και της δικαίωσης των θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων», τόνισε μεταξύ άλλων .

  «Η πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που δυναστεύουν και προκαλούν προσφυγιά, είναι το μήνυμα του συνεδρίου», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντιχάκης.

  Στο συνέδριο συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, νομικοί, ιστορικοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων.

  Τις θέσεις της ΛΑΕ για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, παρουσίασε στο συνέδριο ο γραμματέας του Κινήματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πώς η διεκδίκηση των αποζημιώσεων είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ.

  «Η Ελλάδα προσέφερε πολλά στον αντιφασιστικό αγώνα, υπέστη τα πάνδεινα, και είναι η μόνη χώρα σε όλη την Ευρώπη που δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση» υποστήριξε.

  Κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα βραβευθούν ο Γερμανός ιστορικός Μάρτιν Σέκεντορφ για την συμβολή του στη μελέτη της θυσίας της Ελλάδας στην περίοδο της γερμανικής κατοχής, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης, για τη στάση του στη αναγόρευση του καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης (τιμητική διάκριση που στη συνέχεια ανακλήθηκε) ο ακαδημαϊκός Ιωάννης Παρμακέλης, γλυπτά του οποίου κοσμούν το Πανδημοτικό Ηρώο της Βιάννου και άλλους τόπους θυσίας στην Κρήτη , καθώς και ο αείμνηστος Γεώργιος Μπαριτάκης, για την προσφορά του στην ανάδειξη του Ολοκαυτώματος της Βιάννου. Παράλληλα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο του Πανδημοτικού Ηρώου Βιάννου.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk