Τη διακοπή της μνημόνευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος. Αφορμή η ανεξαρτητοποίηση της εκκλησίας της Ουκρανίας και η παραχώρηση αυτοκεφαλίας.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν, οι μητροπολίτες του Πατριαρχείου Μόσχας δεν θα συλλειτουργούν με Μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δεν θα συμμετέχουν στα συμβούλια των ορθοδόξων μητροπόλεων που υπάρχουν στις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Ακόμη ανακοινώθηκε ότι το Πατριαρχείο Μόσχας αποσύρεται από όλες τις επιτροπές διαλόγου που προΐσταται το Οικουμενικό Πατριαρχείο (σσ.: διάλογος με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, του Αγγλικανούς, τους προτεστάντες κα).

Ταυτόχρονα ο Πατριάρχης Μόσχας καλεί τους προκαθημένους των ορθοδόξων εκκλησιών να λάβουν άμεσα θέση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει, να προσευχηθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες «για την παγκόσμια ειρήνευση στην Ορθοδοξία».

Η κίνηση δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, ούτε αιφνιδίασε το Οικουμενικό Πατριαρχείο αφού την ίδια περίπου στάση τήρησε το Πατριαρχείο Μόσχας, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, με αφορμή την αυτονομία της Εκκλησίας της Εσθονίας. Το ερώτημα πλέον είναι τι στάση θα τηρήσουν οι προκαθήμενοι των υπολοίπων ορθοδόξων εκκλησιών με πρώτους τους Πατριάρχες των λεγομένων Πρεσβυγενών Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων.