Η κυβέρνηση που διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, που δηλώνει ότι σέβεται προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέχεται, συντηρεί, διαιωνίζει το χειρότερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο, όπως τον αποκαλούν πλέον σε συνεχή δημοσιεύματα τους έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Όπως καταγράφεται σε σειρά ρεπορτάζ, χιλιάδες μετανάστες στη Μόρια, είναι στοιβαγμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς σκηνές, χωρίς στοιχειώδη μέτρα υγιεινής. Οι καταγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Πριν λίγες μέρες η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, μετά από έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών, έδωσε προθεσμία 30 ημερών μήπως και βελτιωθεί η κατάσταση.

Χθες 19 ΜΚΟ με κοινή ανακοίνωση τους περιγράφουν τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης και τις τεράστιες ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Δημοσιεύματα κάνουν λόγους για βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση, ακόμα και παιδιών. Αντίδραση από την υπεύθυνη κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό καμία.

Χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει, αλλά κανείς δεν ξέρει που πάνε και σε ποιους αυτά τα κονδύλια. Όλο αυτό το τραγικό κλίμα που επικρατεί στη Λέσβο με τους πρόσφυγες και μετανάστες, τροφοδοτεί ένα αίσθημα απόγνωσης και σε μερίδα των κατοίκων, που μοιραία τροφοδοτεί ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιδράσεις.

Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού κύματος. Δεν βρισκόμαστε όμως μπροστά σε μια νέα έκρηξη, προς τα ελληνικά νησιά τουλάχιστον. Όσοι φτάνουν όμως στην ελληνική επικράτεια, συσσωρεύονται σε ένα ανεπαρκή χώρο, σε απάνθρωπες συνθήκες. Όμως για ακατανόητους λόγους, οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες αδυνατούν ή αδιαφορούν μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Με το χειμώνα μπροστά μας, είναι προφανές ότι αυτό το γκέτο της Μόριας αποτελεί μια τεράστια παγίδα για τους χιλιάδες ανέστιους που έχουν στοιβαχτεί εκεί. Οι ευαίσθητοι στα λόγια κυβερνητικοί ανεύθυνο-υπεύθυνοι περιμένουν να βρεθούν πάλι μπροστά σε μια τραγωδία, για να αρχίσουν τις …νυκτερινές συσκέψεις μήπως και ξυπνήσουν;