Ισως οι παλαιότεροι να θυμούνται τι είδους… μπουζουκοκαταστάσεις γίνονταν στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της ΔΕΘ. Μόλις τελείωνε την ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος, οι περισσότεροι βουλευτές και οι υπουργοί που τον συνόδευαν ξεχύνονταν στα μπουζούκια («πολιτιστικά κέντρα» τα ονόμαζε ο μακαρίτης Ευάγγελος Γιαννόπουλος), τα οποία, να σημειώσω, είχαν διαμορφώσει ειδικά το πρόγραμμά τους.
Να σκεφθείτε ήταν τόση η… επιμονή των βουλευτών (ΠαΣοΚ και ΝΔ) για τα μπουζούκια που πολλές φορές οι αρχηγοί των κομμάτων εξέδιδαν απαγορευτικά φιρμάνια και για να είναι βέβαιοι ότι θα τηρηθεί το εμπάργκο στα μπουζούκια έβαζαν παρατηρητές, δικούς τους ανθρώπους, για να καταγράφουν την κίνηση έξω από τα μπουζουκομάγαζα. Ολα αυτά όμως έγιναν παρελθόν με την έλευση των μνημονίων και της κρίσης. Ορισμένοι, ας τους ονομάσουμε «μερακλήδες», διοργάνωναν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης πάρτι σε σπίτια βουλευτών της Θεσσαλονίκης. Δεν πρόκειται όμως να αναφέρω ονόματα, διότι ορισμένοι απ’ αυτούς εξακολουθούν να είναι βουλευτές. Τώρα θα πείτε γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά;

■■■

Επειδή με τη λήξη του προγράμματος των μνημονίων ξανάρχισαν τα πάρτι, και μάλιστα πάρτι γαλάζιων με την ευκαιρία της έλευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτογραφία) στη ΔΕΘ. Για να μην τους παρεξηγήσουν όμως και τους «κράξουν» τα υπόλοιπα κόμματα, έκαναν τα εξής: Πρώτον, έστειλαν προσκλήσεις αποκλειστικά στα μέλη της ΝΔ. Δεύτερον, το πάρτι αποφάσισε να το διοργανώσει ο Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης. Τρίτον, επέλεξαν ένα «in» μπαράκι για να κάνουν πάρτι, το «Shelter wine & Cocktail bar». Και, τέταρτον (και καλύτερο), βάφτισαν το παρτάκι «αντάμωμα για την ανταλλαγή απόψεων». Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, «ανταλλαγή απόψεων» με μοχίτο, κρασάκι και βότκα με πορτοκάλι. Και για όσους δεν πήραν πρόσκληση και για να μη μείνουν απογοητευμένοι, τους πληροφορώ ότι το πάρτι θα γίνει αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του κόμματος στο Βελλίδειο.

Ο Νίκος Βούτσης προβλέπει τον χρόνο των εκλογών

Οταν ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δίνει συνεντεύξεις, πάντοτε βγάζει ειδήσεις. Ειδήσεις που μέλη της κυβέρνησης δεν τολμούν να πουν. Για παράδειγμα, είναι ο πρώτος που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές. Οχι για… πολύ πρόωρες, αλλά για δύο ή τρεις μήνες νωρίτερα. Συγκεκριμένα είπε: «Οταν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών και με βάση το οικονομικό κλίμα, μπορεί να επισπευσθούν οι εκλογές για δύο-τρεις μήνες». Αυτά δήλωσε στη σκιά των όσων είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των εκλογών στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ την περασμένη Κυριακή.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στον Alpha, απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν τετραπλές κάλπες τον Μάιο, λέγοντας ότι «οι πρώτες εκλογές θα γίνουν τον Μάιο και οι δεύτερες τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο». Αποκάλυψε πότε θα έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών και δεν σταμάτησε εκεί. Και εξηγούμαι…
■■■
Προέβλεψε και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Προσδιόρισε συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στο διάστημα Φεβρουάριος-Μάρτιος. Κατά τον ίδιο, θα υπάρξει μια σαφής πλειοψηφία «151, 152, 153 και εάν βρεθούν 170, καλά».

Γιατί ο Τσίπρας εκνευρίζει τους Σοσιαλιστές

Ο… πολιτικός εναγκαλισμός του επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Ούντο Μπούλμαν με τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε, όπως μου είπαν, την οργή πολλών, και στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Κίνημα Αλλαγής. Ο Μπούλμαν μάλιστα έρχεται στην Ελλάδα και θα μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης και του προοδευτικού κινήματος.
■■■
Ο ξαφνικός εναγκαλισμός  του Μπούλμαν προς τον Αλέξη Τσίπρα δεν πέρασε απαρατήρητος από τον Νίκο Ανδρουλάκη που σχολίασε: «Θλίβομαι για τον κ. Μπούλμαν, ο οποίος ανέχεται τον κ. Τσίπρα να λέει ότι βασικός αντίπαλος της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς, ενώ ο ίδιος συγκυβερνά με έναν ακροδεξιό στην Ελλάδα. Πρόκειται περί ακραίας κοροϊδίας, δεν ανέχομαι αυτούς τους ανορθολογισμούς».
■■■
Μπορεί στο Μάτι να αποδοκιμάζουν τους υπουργούς που πηγαίνουν να λύσουν τα… άλυτα επί 50 ημέρες προβλήματα των κατοίκων, αλλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνουν δουλειά για το θέμα. Ετσι, Σοφία Σακοράφα, Νίκος Ανδρουλάκης και Νίκος Χουντής ανέλαβαν πρωτοβουλία για τη σύνταξη ψηφίσματος το οποίο ζητεί να «ξεκλειδώσει» το Ταμείο Αλληλεγγύης και να δοθούν κονδύλια τόσο για την αποκατάσταση των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών όσο και για να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα εν όψει του χειμώνα. Λέτε η εθνική καταστροφή να ευαισθητοποιήσει τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών;

Το καρφί του Γιούνκερ

Πέρασε απαρατήρητο από τη χθεσινή ομιλία Γιούνκερ, τη γνωστή και ως State of the Union, αλλά έχει τη σημασία του. Και μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να τον θεωρεί πλέον φίλο του, αλλά ο πρόεδρος της ΕΕ δεν χαρίζει κάστανα. Μετά την «κόκκινη κάρτα» για τις συντάξεις, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στην ανάγκη να αλλάξει το πλαίσιο στο Ευρωκοινοβούλιο. Δηλαδή αποφάσεις για ευαίσθητα θέματα που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου να λαμβάνονται με πλειοψηφία και όχι ομόφωνα.
Ανέφερε μάλιστα δύο παραδείγματα όπου η ΕΕ εμφανίστηκε ανήμπορη: την υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και το εμπάργκο στη Βενεζουέλα. Και όπως μου έλεγαν έμπειροι ευρωβουλευτές: «Και οι δύο υποθέσεις αφορούσαν τη στάση ευρωβουλευτών της ευρωπαϊκής Αριστεράς, μεταξύ άλλων και του ΣΥΡΙΖΑ, να μη συμφωνούν με την πλειοψηφία».