Σε αναστάτωση βρίσκονται οι αρχές της Γαλλίας μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων στο Βέλγιο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας ζήτησε «την άμεση κινητοποίηση» των αρμοδίων για να προστατευθεί η κτηνοτροφία, παρότι οι βελγικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο ιός πλήττει μόνο χοίρους και αγριογούρουνα.

Ο Στεφάν Τραβέρ ζήτησε να εφαρμοστεί αμέσως ένα σχέδιο δράσης για να μην εξαπλωθεί ο ιός στις περιφέρειες που συνορεύουν με το Βέλγιο, με το σχεδιασμό του υπουργείου να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον περιορισμό ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως του κυνηγιού, καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων στα ζώα κτηνοτροφίας αλλά και στην άγρια πανίδα, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν επίσης οι έλεγχοι στα σφαγεία.

Στα τέλη Αυγούστου, η πρόεδρος του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της Γαλλίας, του FNSEA, Κριστιάν Λαμπέρ, είχε εκφράσει ανησυχίες για την πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός από την ανατολική Ευρώπη, όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα. Ορισμένοι κυνηγετικοί σύλλογοι εισάγουν αγριογούρουνα από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και τα εκτρέφουν για να τα χρησιμοποιήσουν ως θηράματα.

Κρούσματα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχουν εντοπιστεί στη Ρωσία, την Κίνα, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Τσεχία και τη Ρουμανία.