Την προκήρυξη διαγωνισμού για τη πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, 118 θέσεων, σε απομακρυσμένους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους και την ένταξη στο επενδυτικό πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» για την δημιουργία νέων δομών βρεφονηπιακών σταθμών προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, στην πρώτη του συνάντηση με το ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Παράλληλα ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης 8.500 εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των Δήμων και επισήμανε τη βούληση του να δρομολογηθούν δράσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας, ενώ ζήτησε από τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης Α΄βαθμού να ενημερώσουν άμεσα το υπουργείο για τις γενικότερες ελλείψεις και ανάγκες προσωπικού που υπάρχουν.

Στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας που είχε ο νέος υπουργός εσωτερικών με την ΔΣ της ΚΕΔΕ συμμετείχαν επίσης η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

O πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης έθεσε στο τραπέζι και τις τροποποιήσεις και τις αλλαγές που απαιτούνται στο νόμο «Κλεισθένης Ι» προκειμένου να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων καθώς και όλα τα ανοιχτά θέματα θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα που ταλανίζουν την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι ο «Κλεισθένης Ι» πλέον αποτελεί νόμο του κράτους και πρέπει να εφαρμοστεί με τη συνεργασία όλων, σημειώνοντας ότι η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνον τον εκλογικό νόμο, αλλά και άλλα πολύ σημαντικά θέματα, όπως ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, που θα πρέπει να προχωρήσουν με κοινή προσπάθεια και συνεργασία.

Στην αρχική του εισήγηση, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη επανεκκίνησης ενός εποικοδομητικού διαλόγου με το υπουργείο προκειμένου να αναζητηθούν από κοινού λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε τη συγκρότηση κοινής επιτροπής με τη συμμετοχή αιρετών και εκπροσώπων του υπουργείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, πρόταση που έγινε δεκτή από τον υπουργό.