Με τη φράση «είμαστε όλοι καραμανλικοί»…, δανεική από τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι («είμαστε όλοι Βερολινέζοι») και επίσης δανεική από τη Μέριλ Στριπ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ( «είμαστε όλοι Αφρικανοί»), απάντησε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή (πιο στενός, πιστέψτε με, δεν γίνεται) στις ξαφνικές… αγάπες που δείχνουν οι Κατερίνα Παπακώστα, Πάνος Καμμένος (φωτογραφία) και Βαγγέλης Αντώναρος προς τον καραμανλισμό, ενώ με απύθμενο θράσος, όπως μου είπαν, ο υπουργός Αμυνας δηλώνει ότι αυτός και το κόμμα του ΑΝΕΛ είναι η… ΝΔ.

■■■

Ο ίδιος στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού μού είπε και τα παρακάτω, τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω.

1. Οτι ο κ. Καραμανλής είναι ενοχλημένος από τις τοποθετήσεις αυτές και δεν αποκλείεται, στο πλαίσιο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, να κάνει κάποια δήλωση ή να αφήσει να διαρρεύσει κάτι «ώστε να κλείσει την όλη υπόθεση». Τώρα, μεταξύ μας, δήλωση Καραμανλή λίγο χλομή τη βλέπω, τη στιγμή που δεν ομιλεί δημοσίως. Μάλλον σε κάποιου είδους διαρροή προσανατολίζεται.

2. Ενοχλημένος εμφανίζεται και ο κ. Μητσοτάκης, που και αυτός επιθυμεί να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτή η υπόθεση σφετερισμού του «καραμανλισμού» από «ξένες, εχθρικές πολιτικές δυνάμεις», ζητώντας και ο πρόεδρος της ΝΔ να υπάρξει κάποια κίνηση Καραμανλή.

■■■

Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού (που ζήτησε για ευνόητους λόγους να μην κατονομαστεί) μου είπε και τούτα: «Πώς της ήρθε της Κατερίνας Παπακώστα να λέει ότι είναι καραμανλική; Ο Αντώνης Σαμαράς δεν την έκανε υφυπουργό; Ο Καραμανλής ποτέ δεν θα την έκανε, δεν τη θεωρούσε τόσο σημαντική». Οσον αφορά την επίκληση που κάνει ο Καμμένος στον καραμανλισμό, μου εξήγησε (και σας το μεταφέρω όπως μου το είπε) ότι «ο υπουργός Αμυνας επιχειρεί άνοιγμα στην… Κεντροδεξιά, τώρα που καταλαβαίνει ότι καταρρέει η κυβέρνηση την οποία στήριξε, και αυτός είναι και ο λόγος που επικαλείται τον Καραμανλή ή ό,τι νομίζει αυτός, ο Αντώναρος και η Παπακώστα ότι είναι η ΝΔ. Μάταιη όμως η προσπάθειά του επειδή δεν πείθει».

■■■

Αλήθεια, ποια είναι η έννοια του καραμανλισμού; Ρώτησα τον συνομιλητή μου και αυτός μου απάντησε προκαλώντας μου έκπληξη: «Δεν υπάρχει τέτοιος όρος, είναι ένας ξεπερασμένος όρος, άλλωστε όταν λέει κάποιος “είμαι καραμανλικός” τι εννοεί; Με ποιον Καραμανλή είναι; Με τον Κωνσταντίνο ή με τον Κώστα; Αφήστε που υπάρχει και διαχωρισμός ανάμεσα στους καραμανλικούς. Υπάρχουν ορισμένοι που επιμένουν να λένε πως είναι… νεο-καραμανλικοί και άλλοι που λένε πως είναι… παλαιο-καραμανλικοί και άντε να βρεις την άκρη…».

Οταν η τρόικα έτρωγε σούσι και σουβλάκια

Στο ασφαλές περιβάλλον (μακριά από δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία) του υπουργείου Δικαιοσύνης γίνονται οι συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των δανειστών στη μετα-μνημονιακή εποχή. Τόσο αυστηρά είναι τα μέτρα που όσοι δημοσιογράφοι θέλησαν να προσεγγίσουν το υπουργείο Δικαιοσύνης το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν είναι να περιμένουν μέσα στην πρώην Σχολή Χωροφυλακής. Ακόμη και ξένοι από τα τεχνικά κλιμάκια που έφτασαν καθυστερημένοι μετά τους επικεφαλής (Ντέκλαν Κοστέλο, Πίτερ Ντόλμαν, Νικόλα Τζαμαρόλι και Φραντσέσκο Ντρούντι) χρειάστηκε να αφήσουν έξω από το κτίριο τα αυτοκίνητά τους (πρόκειται για… κρατικά αυτοκίνητα που τους χορήγησε το υπουργείο Εσωτερικών για τις μετακινήσεις τους) προκειμένου να περάσουν από έλεγχο στην πύλη. Πού άλλες εποχές…

Τότε που επί εποχής της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου οι της τρόικας επισκέπτονταν τα υπουργεία και κυρίως το υπουργείο Οικονομικών, όπου ο τότε υπουργός (και σημερινός κεντρικός τραπεζίτης) Γιάννης Στουρνάρας τους κερνούσε, τις ατελείωτες ώρες που διαπραγματεύονταν… περικοπές, άλλοτε… σούσι και άλλοτε σουβλάκια. Οταν ο τότε υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης (και σημερινός πρόεδρος της ΝΔ) Κυριάκος Μητσοτάκης, επειδή δεν ήθελε ούτε το σούσι ούτε τα σουβλάκια, ούτε καν τους καφέδες, τους κερνούσε… τσάι, όχι όμως όποιο-όποιο, αλλά ένα που είχε εμπορική ονομασία… «Τρόικα» που το βρήκε κάπου στην Αυστρία. ‘Η επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ και του ταλαντούχου Γιάνη Βαρουφάκη, που ενώ ήθελε να τους διώξει από την Ελλάδα, δεν τα κατάφερε και τους μετακόμισε στο (ακριβό) «Χίλτον» και για κάθε συνεδρίαση της τρόικας (ή των «θεσμών» – όπως στο μεταξύ ονομάστηκαν) πλήρωνε το Ελληνικό Δημόσιο. Η μοναδική φορά που κέντρισαν το ενδιαφέρον οι συναντήσεις Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Σταθάκη, Κατρούγκαλου με τους θεσμούς ήταν όταν διαμαρτυρόταν η Δέσποινα Μοιραράκη ότι οι τροϊκανοί και οι υπουργοί τής χαλούσαν την εικόνα και δεν μπορούσε να πωλήσει τα… μπορντοροδοκόκκινα ή μπορδοροδοκόκκινα χαλιά της. Τώρα όμως η τρόικα έφυγε και η κυβέρνηση θέλει τους όποιους μετα-μνημονιακούς ελέγχους που κάνει να τους κάνει με άκρα μυστικότητα.

Ο νέος σύμβουλος του Μητσοτάκη

Και μια είδηση της τελευταίας στιγμής (όπως λένε και στα τηλεοπτικά δελτία). Εκπρόσωπος Τύπου επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και γενικά επί του ξένου Τύπου στη ΝΔ ανέλαβε ο δημοσιογράφος Αργύρης Παπαστάθης.

Ο κ. Παπαστάθης ανταποκρίθηκε θετικά για συστράτευση με τη ΝΔ στο κάλεσμα του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, παραιτήθηκε από την εφημερίδα όπου εργαζόταν και ανέλαβε από την Τετάρτη στο νέο του πόστο. Μάλιστα, η εγκατάστασή του έγινε παρουσία του ίδιου του προέδρου του κόμματος.