Νέες υπηρεσίες άμεσης επίλυσης προβλημάτων και βλαβών στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα ενημέρωσης κοινού και αναβαθμισμένες υπηρεσίες για ΑμεΑ σχεδιάζει ο ΟΣΕ.

Ως διαχειριστής της υποδομής, στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, με το άνοιγμα εμπορευματικών και σταδιακά επιβατικών μεταφορών, την είσοδο νέων παικτών, αλλά και την έμφαση που δίδεται πια στις συνδυασμένες μεταφορές, βάζει τους επιβάτες στην «καρδιά» του σχεδιασμού.

Σε προτεραιότητα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του ΟΣΕ, τίθενται αρχικά οι μεγάλοι σταθμοί της χώρας. Δημιουργείται υπηρεσία άμεσης δράσης με αποκλειστική ευθύνη την βελτίωση των υπηρεσιών στους σταθμούς, την άμεση επίλυση προβλημάτων διαχείρισης , συντήρησης και φύλαξης και της άμεσης αποκατάστασης βλαβών για παράδειγμα σε ανελκυστήρες, κυλιόμενες σκάλες, φωτισμό, τουαλέτες κ.λ.π.

Ακόμη, πρόκειται να εκσυγχρονιστούν τα οπτικοακουστικά συστήματα ενημέρωσης του κοινού και παρακολούθησης δρομολογίων, καθυστερήσεων, πληροφόρησης και εξυπηρέτησης επιβατών. Ως προς τις υπηρεσίες προς ΑΜΕΑ, ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά έχει ήδη προχωρήσει σε πρώτο στάδιο η αγορά ειδικών ανυψωτικών μηχανημάτων, καθώς και οχημάτων για την μεταφορά μεγάλων ή πολυάριθμων αποσκευών επιβατών.

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί ως προς την αναβάθμιση του βασικού σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και η αναμενόμενη ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης μέχρι το τέλος του 2018, καθιστούν κομβικό τον ρόλο του ΟΣΕ για το μέλλον του σιδηροδρόμου.

Σημαντικός ως προς αυτό κρίνεται ο σχεδιασμός του διαχειριστή της υποδομής για τα μελλοντικά έργα, στα οποία επίσης η καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού αποτελεί βασικό κριτήριο.

Έτσι, σύμφωνα με τον ΟΣΕ, ενεργοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και Δήμους της Θεσσαλονίκης του σχεδίου δημιουργίας του Δυτικού Προαστιακού Σιδηρόδρομου της πόλης, που βασίζεται στο σιδηροδρομικό δίκτυο που ήδη υπάρχει.

Ακόμη, προβλέπεται η ωρίμανση των ήδη εκπονηθεισών από τον ΟΣΕ, προκαταρκτικών μελετών του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτικής Μακεδονίας (Γιαννιτσά, Έδεσσα κλπ).