Με σύνθημα «Παίξε, ενημερώσου, κέρδισε!» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά την «πράσινη» γιορτή «Voltάρω 2018», σε μια μέρα αφιερωμένη στην προβολή και την ανάδειξη τρόπων και πρακτικών αναγνώρισης και εξερεύνησης των μέσων ηλεκτροκίνησης, τεχνολογίας και βιωσιμότητας.

Εντυπωσιακά εκθέματα, πρωτότυπες τεχνικές και πρακτικές που θα προκαλέσουν αίσθηση και θαυμασμό θα παρουσιαστούν στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, την ερχόμενη Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018, στο πλαίσιο του «Voltάρω 2018» σε εξειδικευμένες ενότητες και σε πέντε θεματικούς σταθμούς.

Η φετινή, δεύτερη διοργάνωση στηρίζει τη βασική φιλοσοφία της πρώτης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και εμπλουτίζει τις στοχεύσεις της, καθώς εκτός από την ανάδειξη σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων και καλών πρακτικών στον τομέα της Βιώσιμης Αστικής Μετακίνησης, αποσκοπεί «στην ανάδειξη των καλών πρακτικών Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως είναι τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας, τα πλεονεκτήματα ενός καθαρού, υγιούς περιβάλλοντος και ο θετικός τρόπος που επιδρούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και την οικονομική πρόοδο», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν οι διοργανωτές.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα για μια ολόκληρη μέρα να #Voltάρουν σε μια μεγάλη, πολύχρωμη γιορτή στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανάμεσα σε μοντέρνα τεχνολογικά επιτεύγματα, να ενημερωθούν από καταρτισμένους εθελοντές για σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης καθημερινών υλικών που δεν τους είναι χρήσιμα, να τις εφαρμόσουν βιωματικά επί τόπου και να λάβουν μέρος σε δύο κληρώσεις με πολλές εκπλήξεις και πλούσια δώρα.

Πιο συγκεκριμένα, στο εικονικό εργαστήριο του «Voltάρω 2018», θα παρουσιαστεί το εύρος των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν, οι τρόπους για να το κάνουμε σωστά, οι νέες δομές συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών που οργανώνονται από την Αυτοδιοίκηση, καθώς και μερικά από τα εκατοντάδες χρήσιμα προϊόντα που προέρχονται από την ανακύκλωση απορριμμάτων. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις που κάνουν τις καθημερινές μας δραστηριότητες φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών και περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες: ηλεκτρικά ποδήλατα, πράσινα σημεία, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κυκλική οικονομία και drones.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 12 Σεπτεμβρίου 2018, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, παρουσιάστηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα, οι στοχεύσεις και το περιεχόμενο της εκδήλωσης. Μεταξύ άλλων ο κ. Γιουτίκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υψηλή επισκεψιμότητα και την ανταπόκριση της περσινής εκδήλωσης, που ξεπέρασε τους 3.500 επισκέπτες, ιδίως νέους και οικογένειες.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει το δικό της στίγμα στο δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορική ανάπτυξη. Ευελπιστούμε ότι το “Voltάρω 2018” θα αποτελέσει μια μεγάλη γιορτή ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και ανάδειξης ενός πιο φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου ζωής», υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε: «Σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, με τα γνωστά κυκλοφοριακά προβλήματα, τις δυσκολίες στη μετακίνηση και τις μεταφορές, που κάνουν την καθημερινότητά μας δύσκολη και κουραστική, θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχουν τρόποι και λύσεις, που εφαρμόζονται σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο, οι οποίες βελτιώνουν αισθητά τις συνθήκες στο αστικό περιβάλλον και κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε πολίτες, φορείς και οργανισμούς στα θέματα που αφορούν στη βιώσιμη αστική μετακίνηση και, σε επόμενο στάδιο, στην υιοθέτηση πρακτικών, που μπορούν να αναβαθμίσουν την ποιότητα της καθημερινότητάς μας».

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου ανέφερε ότι η εν λόγω εκδήλωση αποτελεί «ένα στοίχημα για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και μετακίνηση, που κερδίζεται με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών της πόλης. Με τη στρατηγική μας επιθυμούμε να πετύχουμε την αναγέννηση της πόλης με τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος ζωής και εργασίας στους κατοίκους της, ιδίως στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές και στις πιο ευάλωτες κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες».

Την ίδια στιγμή η κυρία Πατουλίδου αναφέρθηκε και στα 19 έργα πρασίνου, προϋπολογισμού άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ, που θα υλοποιήσουν οι συνεργαζόμενοι δήμοι σε όλη την περιοχή παρέμβασης, καθώς και στην ένταξη από το δήμο Θεσσαλονίκης του έργου της ανάπτυξης συστήματος ποδηλατοδρόμων, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Η προσπάθεια αυτή για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην αποδοχή φιλικότερων πρακτικών προς το περιβάλλον, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους εθελοντές που συμμετείχαν και στην περυσινή διοργάνωση. Αν θέλετε να συμμετέχετε στο Voltaro ως εθελοντής, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα http://bit.ly/2LH3CqN

Η είσοδος στο Voltάρω 2018 είναι ελεύθερη για το κοινό. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις δράσεις της γιορτής μπορείτε να βρείτε στην σελίδα www.pkm.gov.gr/voltaro/