• Αναζήτηση
 • WSJ: Την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα εξετάζει ο αμερικανικός στρατός

  Προκαταρκτικές συζητήσεις με Αθήνα – Εν μέσω της αυξημένης έντασης με την Τουρκία

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα  συμπεριλαμβανομένης της πιο εντατικής χρήσης των αεροπορικών και ναυτικών βάσεων φέρεται να εξετάζει ο αμερικανικός στρατός, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

  Επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους η εφημερίδα αναφέρει ότι βρίσκεται σε προκαταρκτικές συζητήσεις με την Αθήνα, ενώ εκτιμά ότι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί μια πιθανή κίνηση προς την ανατολική Μεσόγειο  εν μέσω της αυξημένης έντασης με την Τουρκία.

  Υπάρχουν γεωπολιτικοί και γεωγραφικοί παράγοντες που καθιστούν την Ελλάδα μια ελκυστική τοποθεσία για τον αμερικανικό στρατό, αναφέρουν στην εφημερίδα οι αξιωματούχοι.

  Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα σε πολιτικό επίπεδο, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο επίπεδο, ενώ και οι δύο χώρες έχουν ανησυχίες για τον εταίρο τους στο NATO, την Τουρκία, προσθέτουν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Γεωγραφικά η Ελλάδα έχει τον ιδανικό καιρό για εκπαιδευτικές πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ φιλοξενεί τόσο ελληνικές όσο και νατοϊκές βάσεις.

  Το σημαντικό στοιχείο για τις ΗΠΑ είναι επίσης ότι τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πιο δεκτικές, όπως δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, προσθέτωντας ότι βλέπουν μια ευκαιρία για αυξημένη χρήση των ελληνικών εγκαταστάσεων αλλά και τη στάθμευση περισσότερων στρατευμάτων σε μόνιμη βάση.

  «Η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι πολύ σημαντικές», δήλωσε ο στρατηγός Joe Dunford, πρόεδρος των Αρχηγών του Διακλαδικού Επιτελείου, μιλώντας σε δημοσιογράφους που ταξίδεψαν μαζί του, επικαλούμενος την γεωγραφική εγγύτητα της χώρας στις αμερικανικές επιχειρήσεις σε Συρία και Βόρεια Αφρική.

  Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει να αυξάνουν τη χρήση των ελληνικών βάσεων. Αυτή την άνοιξη ξεκίνησε η λειτουργία μη επανδρωμένων drones MQ-9 Reaper από την αεροπορική βάση στη Λάρισα.

  Οι αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι οι συνομιλίες, στις οποίες επικεφαλής είναι ο στρατηγός Curtis Scaparrotti, ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, είναι σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν περιλαμβάνουν προτάσεις για τη μόνιμη στάθμευση στρατευμάτων ή εξοπλισμού.

  Αν και η Ελλάδα προσφέρει έναν αριθμό πλεονεκτημάτων, η αυξημένη χρήση ελληνικών βάσεων δεν έχει στόχο να αντικαταστήσει – ή να αποτελέσει προστασία – για τις μελλοντικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση  του Incirlik στην Τουρκία.

  «Οι διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα με κανένα τρόπο δεν έχουν στόχο να είναι σε βάρος της Τουρκίας», δήλωσε ο στρατηγός Dunford.

  Το Incirlik είναι μεγαλύτερο, έχει σχεδιαστεί για επιχειρήσεις του NATO και είναι πιο κοντά στη Συρία, όπου ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει τις δραστηριότητες του για να εκδιώξει τους τελευταίους θύλακες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk