Στο Μάτι, την περιοχή που καταστράφηκε κυριολεκτικά από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, επισκέφθηκαν στελέχη της κυβέρνησης.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε στην Ανατολική Αττική προκειμένου να συζητήσει με τους κατοίκους για την πορεία των υλοποίησης των έργων αποκατάστασης, τα επιδόματα και όλα τα ζητήματα αρωγής.

Οι υπουργοί Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος συμμετείχαν στη συζήτηση με τους κατοίκους, προσπαθώντας να δώσουν απαντήσεις και διευκρινίσεις για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την υλοποίηση των μέτρων αρωγής.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που τέθηκε στο… τραπέζι ήταν η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2018, για τον οποίο οι κάτοικοι ζήτησαν από τους εκπροσώπους της ΑΑΔΕ να μην πηγαίνουν αυτοπροσώπως στην Εφορία για να κάνουν τις δηλώσεις απαλλαγής.

Ο κ. Σπίρτζης -που συντόνιζε τη συζήτηση- δεσμεύτηκε να βρεθεί λύση να γίνονται οι δηλώσεις ηλεκτρονικά.

Στο «στόχαστρο» ο Ψινάκης

Από τα «πυρά» των κατοίκων δεν γλίτωσε ούτε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, στον οποίο οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί υπάρχει ακόμη πρόβλημα με την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στους δημόσιους χώρους.

Κάποιοι μάλιστα κατηγόρησαν το δήμο Μαραθώνα ότι έχει καθυστερήσει σε αυτό το θέμα σε αντίθεση με τον δήμο Ραφήνας, ενώ άλλοι πληγέντες είπαν ότι δεν έχουν πάρει ακόμη το πρώτο έκτακτο επίδομα των 586 ευρώ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και επιστήμονες από τον Δημόκριτο και το ΕΛΚΕΘΕ οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα τοξικά από την πυρκαγιά ούτε παρατηρήθηκε μόλυνση στη θάλασσα.

Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης η συνάντηση στο Μάτι έγινε -και θα ακολουθήσει κι άλλη στο Νέο Βουτζά- για να μην ακούγονται διάφορες φήμες στους πληγέντες και ανησυχούν.

Ο κ. Σπίρτζης κάλεσε όποιον θέλει, να συγκρίνει μια φυσική καταστροφή του παρελθόντος, «ακόμη και των δικών μας κυβερνήσεων και να τη συγκρίνουμε με την ταχύτητα και τον τρόπο που έχουμε λειτουργήσει στη συγκεκριμένη καταστροφή. Θέλαμε κατ’ ελάχιστο τέσσερις μήνες, όπως χρειάστηκαν τρεις μήνες στη φυσική καταστροφή, στην πλημμύρα, που είχαμε πρόσφατα. Στο παρελθόν θέλαμε επτά μήνες για να βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση που οριοθετούσε την περιοχή, που προέβλεπε τον προϋπολογισμό και τώρα κάναμε μιάμιση εβδομάδα.