Μουσική «εν αιθρία» με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Εγκαινιάζει την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη την τρίτη καλλιτεχνική περίοδό της

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών επί το έργον

Πιστή στον ιδρυτικό της στόχο να μελετά και να αναδεικνύει το έργο των ελλήνων μουσικών δημιουργών, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών εγκαινιάζει την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) την τρίτη καλλιτεχνική περίοδό της Μουσική «εν αιθρία».
Μια ξεχωριστή συναυλία που αυτή τη φορά στρέφει την προσοχή της Φιλαρμόνια στο «Κομμός Β», ένα σημαντικό έργο του κορυφαίου έλληνα συνθέτη και ακαδημαϊκού Θόδωρου Αντωνίου. Το έργο «Κομμός Β», μια θρηνωδία για συμφωνική ορχήστρα, ανήκει σε μια σειρά έργων με το ίδιο όνομα, που το καθένα έχει γραφτεί για διαφορετικούς συνδυασμούς οργάνων.
Το κύριο έργο του πρώτου μέρους της συναυλίας είναι το Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα σε φα ελάσσονα, έργο 73 του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ, χαρακτηριστικού εκπροσώπου του πρώιμου ρομαντισμού στη μουσική. Ο Φον Βέμπερ συνέθεσε το δημοφιλέστατο αυτό κοντσέρτο το έτος 1811.
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα ακουστεί η Δεύτερη Συμφωνία σε Ρε μείζονα, του Γιοχάνες Μπραμς, έργο 73. Αυτή θα είναι η πρώτη εκτέλεση από τη Φιλαρμόνια. Η συγκεκριμένη συμφωνία γράφτηκε το καλοκαίρι του 1877 σε ένα θέρετρο της Νότιας Αυστρίας και, εκτός από το ότι θεωρείται ένα από τα πιο φωτεινά και αισιόδοξα έργα του συνθέτη, ανήκει στα σημαντικότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου του 19ου αιώνα.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι, εκτός από τα εγκαίνια της συνεργασίας της με το Μουσείο Μπενάκη, η Φιλαρμόνια ανοίγει την πόρτα της σε δύο σημαντικούς έλληνες καλλιτέχνες, τον κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη και τον διεθνούς κύρους αρχιμουσικό Μιχάλη Οικονόμου, ο οποίος θα έχει τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας.
Συντελεστές:
Σολίστ: Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο.
Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου.
 
Θόδωρος Αντωνίου
«Κομμός Β»
Καρλ Μαρία φον Βέμπερ
Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα αρ. 1, σε φα ελάσσονα, op. 73
Σολίστ: Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο
Γιοχάνες Μπραμς
Συμφωνία αρ. 2 σε Ρε μείζονα, op. 73
Info:
Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου.
Ωρα έναρξης: 20.30.
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αίθριο
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr
Εισιτήρια θα πωλούνται και τη βραδιά της συναυλίας από το ταμείο του Μουσείου Μπενάκη.
Tιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 10 ευρώ.
Μειωμένο (φοιτητικό, ανεργίας, ΑΜΕΑ): 5 ευρώ.