Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Μαθητές και μαθήτριες, με την καθοδήγηση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, δημιουργούν στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς τη δική τους «επιχείρηση» με αληθινά προϊόντα και υπηρεσίες. Λειτουργούν σαν πραγματικοί επιχειρηματίες, κάνουν πωλήσεις και έχουν κέρδη τα οποία διατίθενται σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς.

Πρόκειται για μια μοντέρνα μέθοδο εκπαίδευσης που δίνει χαρά, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στα παιδιά, ενώ τα βοηθά σημαντικά στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, καθώς συνδέει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Στη διάρκεια του προγράμματος οι ομάδες παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε μεγάλες εμπορικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαγωνίζονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εξετάζονται και παίρνουν «πτυχίο» επιχειρηματικότητας και κερδίζουν βραβεία και υποτροφίες. Κάθε χρόνο ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξάνεται, μόνο πέρυσι συμμετείχαν 130 σχολεία σε όλη την επικράτεια.

Το πρώτο βραβείο κατέκτησε η Μαθητική Εικονική Επιχείρηση «Ηelm.e.t.» από τα Εκπαιδευτήρια Mπουγά στην Καλαμάτα με το «έξυπνο κράνος» που επιτρέπει στη μοτοσυκλέτα να ξεκινήσει μόνο εάν ο οδηγός έχει φορέσει το κράνος του. Η ομάδα κέρδισε το εισιτήριο για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό του Junior AchievementEurope που πραγματοποιήθηκε στις 16-19 Ιουλίου, στο Βελιγράδι, όπου κατέκτησε το βραβείο Best Business Philosophy και διακρίθηκε στις 9 καλύτερες μαθητικές εικονικές επιχειρήσεις από τις συνολικά 39 που συμμετείχαν στον 29ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μαθητικής Επιχειρηματικότητας. Η χαρά των παιδιών ήταν τεράστια καθώς ξεπέρασαν στη βαθμολογία χώρες με μεγάλη παράδοση στην επιχειρηματικότητα όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Ποια είναι η διαδικασία εγγραφών και υλοποίησης του προγράμματος

Το βιωματικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές 15-18 ετών, δηλαδή σε όσους φοιτούν στην Γ’ Γυμνασίου και στο Λύκειο και υλοποιείται χωρίς κόστος για παιδιά και σχολεία, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το ενδιαφερόμενο σχολείο ορίζει τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό που θα συνεργαστεί με το ΣΕΝ/Junior Achievement Greece και εκείνος υποβάλλει την αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του οργανισμού (www.senja.gr). Στη συνέχεια το Σωματείο αποστέλλει στο σχολείο το εκπαιδευτικό υλικό, ειδικά διαμορφωμένο για να κινεί το ενδιαφέρον των παιδιών, που χρησιμοποιείται σε 100 χώρες, όπου λειτουργούν παραρτήματα του παγκόσμιου οργανισμού JuniorAchievement Worldwide, μέλος του οποίου είναι το ΣΕΝ/JA Greece.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι μαθητές εργάζονται πάνω στην εικονική επιχείρηση που έχουν ορίσει. Το project ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, με τη ρευστοποίηση της «εταιρείας» και τη διάθεση των κερδών σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς. Το έργο του εκπαιδευτικού συνδράμει και ένας εθελοντής-στέλεχος επιχείρησης που με τη δική του εμπειρία εξηγεί στα παιδιά τα σωστά βήματα για να δημιουργήσουν τη δική τους καινοτόμα επιχείρηση.

Από την ίδρυση του ΣΕΝ/JA Greece το 2005 έως το 2018 έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα πάνω από 2.000 μαθητικές «επιχειρήσεις» με ποικιλία προϊόντων, από πρωτότυπα είδη διακόσμησης και διατροφής έως έξυπνες συσκευές, καινοτόμες διαδικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα.