Η άγνωστη σε πολλούς, αλλά ιστορικά τεκμηριωμένη, σχέση της αρχαίας Σπάρτης με τον λαό του Ισραήλ βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Σπάρτη στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου.

Το διεθνές συνέδριο με θέμα «Σπάρτη – Ισραήλ: Αναβίωση μιας αρχαίας φιλίας», με διοργανωτές τον Δήμο Σπάρτης, το Μπενέ Μπερίτ Ελλάδος και το Ινστιτούτο Ελληνοϊσραηλινής Συνεργασίας, είχε σκοπό τη βαθύτερη γνωριμία και συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλιτών ως συνέχεια της ιστορικά καταγεγραμμένης φιλίας μεταξύ της αρχαίας Σπάρτης και του λαού του Ισραήλ. Η σχέση αυτή ανάγεται περίπου στο 300 π.Χ., όταν ο βασιλιάς Αρεύς της Σπάρτης έστειλε επιστολή στους αρχιερείς της Ιερουσαλήμ και πρότεινε μια φιλική συμμαχία μεταξύ των δύο λαών.
Τους συνέδρους καλωσόρισε εκ μέρους των οργανωτών ο δρ Αγγελος Κολοκούρης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνοϊσραηλινής Συνεργασίας, ενώ η έναρξη του συνεδρίου έγινε από τον δήμαρχο Σπάρτης κ. Ευάγγελο Βαλιώτη. Ακολούθησε χαιρετισμός από την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου και εκ των χορηγών του συνεδρίου κυρία Αδαμαντία Τζανετέα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Dan Mariaschin, Executive Vice President and CEO, B’nai B’rith International, Washington, DC.
Δ

ιακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και από το εξωτερικό αναφέρθηκαν τόσο στα αρχαιολογικά στοιχεία που υποστηρίζουν την αρχέγονη φιλία μεταξύ των δύο λαών όσο και σε θέματα σημερινού ενδιαφέροντος, όπως οι δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και το μέλλον των σχέσεων των δύο εθνών. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο αντιπτέραρχος Θεολόγος Συμεωνίδης, πρώην αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας, ο δρ Αγγελος Κολοκούρης, η καθηγήτρια Σοφία Ζυγά του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Γεώργιος Ζησιμάτος, διευθυντής της ΥΠΑΑΠΕΔ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η δρ Αννα Λαμπροπούλου, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Μελετών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο δρ Ευστάθιος Λιανός Λιάντης, ειδικός γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτισμικής Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, ο καθηγητής Noah Hacham από το Hebrew University και ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Το συνέδριο έκλεισε με δυο εξαιρετικές δημόσιες συζητήσεις με συντονιστή τον δρα Γεώργιο Τζογόπουλο, Senior Fellow, Begin-Sadat Centre for Strategic Studies, όπου συζητήθηκαν θέματα γεωπολιτικής σημασίας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θέματα γόνιμης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την ανάπτυξη. Στις συζητήσεις αυτές συμμετείχαν ο καθηγητής Σπύρος Λίτσας από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο καθηγητής Θεόδωρος Τσακίρης από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο δρ Αγγελος Κολοκούρης, πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, και ο δε Στέργιος Κατηχωρίτης, αρχιτέκτων – πολιτικός μηχανικός.
Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, εκπροσωπώντας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του δήμου, των Επιμελητηρίων Λακωνίας και άλλων παραγωγικών φορέων της περιοχής. Η ρεπόρτερ Yvette Dean από την εφημερίδα «Jerusalem Post» κάλυψε το συνέδριο.

Τους ομιλητές παρουσίαζαν στο συνέδριο οι Βίκτωρ Μπατής – πρόεδρος και Ρίτα Γκαμπάι – αντιπρόεδρος του Μπενέ Μπερίτ Ελλάδος.
Χορηγοί του συνεδρίου ήταν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ χορηγοί επικοινωνίας ήταν οι ΕΡΤ2, ERT World, ΕΡΤ3, Πρώτο Πρόγραμμα, η Φωνή της Ελλάδος και η ΕΡΤ Τρίπολης.