• Αναζήτηση
 • Κυπριακό: Η μεθοδολογία και η ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων στη συνάντηση Κοτζιά-Λουτ

  Τις απόψεις της Αθήνας για το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων και τα δικαιώματα των πολιτών εξέθεσε ο ΥΠΕΞ στην απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Ï õðïõñãüò Åîùôåñéêþí Íßêïò ÊïôæéÜò óõíïìéëåß ìå ôçí åéäéêÞ áðåóôáëìÝíç ôïõ Ãåíéêïý ÃñáììáôÝá ôùí ÇíùìÝíùí Åèíþí ãéá ôï Êõðñéáêü, Jane Holl Lute óôï Õðïõñãåßï Åîùôåñéêþí, ôñßôç 11 Óåðôåìâñßïõ 2018. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

  Την ανάγκη να έχει προηγηθεί μία «ουσιαστική και παραγωγική προεργασία» πριν τη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό ώστε «να έχουμε δει αν πράγματι υπάρχει θέληση, ικανότητα και δυνατότητα για ουσιαστικές και παραγωγικές λύσεις» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

  Στο πλαίσιο της συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και διήρκεσε δύο ώρες, ο κ. Κοτζιάς εξέθεσε τις ελληνικές απόψεις, όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους, μετά την αποχώρηση της κ. Λουτ η οποία δεν προέβη σε δηλώσεις.

  «Της υπογράμμισα ότι το Κυπριακό είναι πριν από όλα ζήτημα κατοχής, της εξέθεσα τις απόψεις μας για τα δικαιώματα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, καθώς και των τριών μικρών μειονοτήτων. Της είπα ότι το κύριο θέμα για τους Ελληνοκύπριους είναι να νοιώθουν ασφαλείς στο νησί τους και κατά συνέπεια την ανάγκη να καταργηθούν οι δύο μικρές συνθήκες, η λεγόμενη συνθήκη συμμαχιών και η λεγόμενη συνθήκη των εγγυήσεων» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

  «Παραπέρα συζητήσαμε για το πως εμείς βλέπουμε και το χρονοδιάγραμμα και τη μεθόδευση για μία συζήτηση για το Κυπριακό και υπογράμμισα την ανάγκη ότι οποτεδήποτε αποφασίσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ να πάμε για μία ουσιαστική συζήτηση και διαπραγμάτευση για το Κυπριακό να έχει προηγηθεί μία ουσιαστική και αποτελεσματική προεργασία, να έχουμε δει αν πράγματι υπάρχει θέληση, ικανότητα και δυνατότητα για ουσιαστικές και παραγωγικές λύσεις» κατέληξε ο Ν. Κοτζιάς.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk