Οι δανειστές είναι εδώ, αυτή τη φορά για τη μεταμνημονιακή «ενισχυμένη εποπτεία» στην οποία υπάγεται η Ελλάδα από τις 20 Αυγούστου, ημέρα που ολοκληρώθηκε το τρίτο πρόγραμμα της δανειακής σύμβασης.
Θα παραμείνουν έως την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, με βασικό στόχο να ενημερωθούν από κυβερνητικά στελέχη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για τη σύνταξη του προσχεδίου, να αξιολογήσουν τις πρόσφατες εξαγγελίες – παροχές του έλληνα Πρωθυπουργού και, το βασικότερο, να αποφασίσουν για το αν το μέτρο της μείωσης των συντάξεων θα εφαρμοστεί όπως ακριβώς έχει ψηφιστεί ή τελικά θα υπάρξει αναστολή ή και κατάργηση, όπως διακαώς επιθυμεί η κυβέρνηση.
Σε δύο στρατόπεδα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δανειστές είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα. Από τη μία πλευρά είναι η ευρωπαϊκή πλευρά, που φαίνεται να έχει βάλει νερό στο κρασί της και να δέχεται μία κατ’ αρχήν αναστολή του μέτρου για 6 μήνες ή το ανώτερο για έναν χρόνο, και από την άλλη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θεωρεί τη μείωση των συντάξεων μέτρο τόσο δημοσιονομικού ενδιαφέροντος όσο και διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ανώτερα στελέχη του ΔΝΤ, με κορυφαίο τον Πολ Τόμσεν, επισημαίνουν με γραπτές και προφορικές παρεμβάσεις τους την αναγκαιότητα της εφαρμογής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης όπως ακριβώς αυτοί την εννοούν. Δηλαδή να μειωθούν οι συντάξεις που έχουν χορηγηθεί πριν από τις 13 Μαΐου 2016 βάσει υπολογισμού της προσωπικής διαφοράς που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να πείσει τους δανειστές ότι ο κρατικός προϋπολογισμός μπορεί να «αντέξει» την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, ενώ φαίνεται να είναι ικανοποιημένη ακόμη και με μερική αναστολή του μέτρου, καθώς δεν θέλει να πάει σε εκλογές μέσα στο 2019 με τις τσέπες των συνταξιούχων άδειες μετά τις σκληρές μειώσεις που πρόκειται να συμβούν εφόσον εφαρμοστεί ο ψηφισμένος νόμος Κατρούγκαλου για την προσωπική διαφορά.
ΕΝΦΙΑ και αναδρομικά
Από την άλλη, στις συναντήσεις αυτές, πέραν των πλεονασμάτων μέσω της πορείας των εσόδων και των δαπανών, θα γίνει συζήτηση και για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός καθώς κάποια θα πλήξουν τον προϋπολογισμό του 2018 και άλλα του 2019, όπως είναι η καταβολή των αναδρομικών στους ενστόλους και η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα και των συντελεστών φορολογίας για τις επιχειρήσεις.
Ακόμη αναμένεται να συζητηθεί και ένα θέμα που ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ απέφυγε να αναφέρει, ενώ το είχε πράξει πρόσφατα απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου. Το θέμα της ρύθμισης των χρεών σε πολλές δόσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι ένα ζήτημα για το οποίο οι δανειστές ακόμη κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ενώ η ελληνική πλευρά, όπως αποκάλυψε πρόσφατα «Το Βήμα της Κυριακής» επιθυμεί είτε να επανέλθει η ρύθμιση των 100 δόσεων, ή τουλάχιστον να ισχύει μια ρύθμιση των 36 δόσεων με εισοδηματικά κριτήρια και πλαφόν οφειλών τα 10.000 ευρώ.