Ένα από τα πιο ταλαντούχα σύνολα στο χώρο της σύγχρονης κλασσικής μουσικής οι Grandbrothers θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά παγκοσμίως τη μουσική τους με oρχηστρικό σύνολο 18 οργάνων ειδικά για το Reworks και θα την αποδώσουν σε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Reworks Agora, στις 16 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το μουσικό υπόβαθρο και οι φιλοσοφίες των Erol Sarp και Lukas Vogel συνδέθηκαν για να σχηματίσουν τους Grandbrothers. Οι δυο τους συνδυάζουν την κλασική σύνθεση με τους μοντέρνους, πειραματικούς τρόπους παραγωγής και ηχητικού σχεδιασμού.

Το δίδυμο έχει διαφορετικούς ρόλους: ο Sarp, μουσικός της τζαζ, παίζει πιάνο, ενώ ο Vogel βρίσκεται δίπλα του διαμορφώνοντας και σμιλεύοντας επιδέξια τον ήχο χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα που ο ίδιος σχεδίασε. Οι εμφανίσεις των Grandbrothers αναπαράγουν τη διαδικασία με την οποία το ντουέτο δημιούργησε τα δυο άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει έως τώρα. Το αντισυμβατικό στήσιμο επί σκηνής δημιουργεί την αίσθηση ότι παρακολουθείς μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς σε πιάνο. Καμία εμφάνιση δεν είναι ίδια με την άλλη.

Κλασικό, αλλά προσανατολισμένο προς το μέλλον, εκφραστικό και συναισθηματικό, το ακαταμάχητο μουσικό σύμπαν των Grandbrothers, παρουσιάζεται και στην συνέντευξη που ακολουθεί για το vima.gr

 

Oι Grandbrothers γεννήθηκαν όταν οι δυο σας αποφασίσατε πως θέλετε να πειραματιστείτε με τη μουσική και την τεχνολογία. Θυμάστε τη στιγμή που είπατε πως θα το τολμήσετε;

«Ρώτησα τον Lukas αν θα ενδιαφερόταν για να κάνουμε μαζί μουσική. Εκτιμώ το ταλέντο του στον προγραμματισμό και την ενασχόλησή του με τους υπολογιστές και όλα τα τεχνικά πράγματα και φαντάστηκα πως αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει με εμένα στο πιάνο. Αυτό το τηλεφώνημα που του έκανε πρέπει να κράτησε πάνω από δυο ώρες, ανταλλάξαμε ιδέες και στο τέλος αποφασίσαμε να το δοκιμάσουμε. Πρέπει να ήταν το καλοκαίρι του 2011.»

Είναι αρκετά δύσκολο πλέον να βάζει κανείς ταμπέλες στη μουσική αφού όλα μπλέκονται μεταξύ τους. Νιώθετε ποτέ την πίεση να κάνετε το ίδιο, να ορίσετε το είδος της μουσικής σας;

«Kαθόλου, μόνο ίσως, όταν μας ρωτάνε οι άλλοι. Εμείς απλώς θέλουμε να δοκιμάζουμε διάφορα πράγματα και να συνδυάζουμε ιδέες και στοιχεία από διαφορετικά είδη. Οπότε η μουσική μας έχει επηρεαστεί από διάφορες άλλες μουσικές και φυσικά δεν «παίρνει» ταμπέλα. Θα βρεις στοιχεία τζαζ, κλασική μουσική, ηλεκτρονική μουσική, dub, όλα ταιριασμένα με τους ήχους του πιάνο. Και φυσικά, δεν μπορούμε να βάλουμε ταμπέλα…»

Από πού αντλείτε έμπνευση για νέα μουσική;

«Ακούγοντας διαφορετικά είδη μουσικής, διαβάζοντας, βλέποντας ταινίες, αυτή η διαδικασία οδηγεί σε νέες ιδέες τις οποίες τις κουβαλάμε μέσα μας και έπειτα βρίσκουν έκφραση μέσω της μουσικής μας. Επίσης είναι πολύ μεγάλη έμπνευση να ακούσουμε νέους ήχους στο πιάνο. Μπορεί να είναι κάτι απλό στην αρχή αλλά να δημιουργήσει ολόκληρο κομμάτι!»

Ποια είναι τελικά η σημασία της τεχνολογίας στην σημερινή μουσική, ποιος ο ρόλος της;

«Έχει αλλάξει δραματικά τον τρόπο που γράφει κανείς μουσική. Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή της μουσικής χωρίς κανείς να παίξει ούτε ένα όργανο, μπορεί να κάνει τον ήχο ενός πιάνου να ακούγεται σαν κάτι εντελώς διαφορετικό! Ο τρόπος που επικοινωνούμε και ανταλλάσσουμε πληροφορίες είναι πλέον τόσο εύκολος, που δεν χρειάζεται να είσαι καν στο ίδιο δωμάτιο! Μπορείς απλώς να ακούς ήχους όπου και να είσαι και να δημιουργείς. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι έτσι παράγεται πολλή μουσική. Το καλό είναι όμως, πως δεν δεσμεύεσαι από όλο αυτό. Μπορείς να πας στο στούντιο και να παίξεις τα μουσικά σου όργανα. Είναι ενδιαφέρον όμως όταν συνδυάζεις και τους δυο κόσμους, και αυτό κάνουμε εμείς. Παίρνουμε ένα παλιό μουσικό όργανο και δοκιμάζουμε νέα πράγματα χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες.»

Έχοντας παίξει στο παρελθόν στην Ελλάδα, τι γνώμη έχετε για το ελληνικό κοινό;

«Tην τελευταία φορά που παίξαμε στην Ελλάδα είχαμε δυο συναυλίες σε ένα βράδυ. Στο ενδιάμεσο, θελήσαμε να χαλαρώσουμε λίγο και να προετοιμαστούμε για την δεύτερη εμφάνιση αλλά… δεν μπορούσαμε! Πολλοί άνθρωποι ήρθαν σε μας και ήθελαν να μιλήσουμε, να βγούμε φωτογραφίες, ήταν πολύ ζεστά και οικεία. Ακόμη, κατά τη διάρκεια των συναυλιών, το κοινό ήταν πραγματικά εκεί, μας πρόσεχε, και γελούσαν με όλα μας τα αστεία… οπότε μέχρι στιγμής η Ελλάδα μας έχει φερθεί πολύ καλά και ανυπομονούμε για την συναυλία μας.»

Η μουσική σας μπορούμε να πούμε πως έχει κάτι κινηματογραφικό. Τι ταινία θα μπορούσατε να «ντύσετε» με αυτούς τους ήχους;

«Μάλλον μια ταινία που κουβαλά μέσα της πολύ συναίσθημα και βάθος. Αυτό θα ταίριαζε τέλεια στη μουσική μας.»

INFO

GRANDBROTHERS

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης