Αναθεώρηση του νόμου για τους μουφτήδες ζητά η Τουρκία

Τις ανησυχίες της για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αρμοδιότητες των μουφτειών εξέφρασε η Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα επιχειρεί την άρση της αυτονομίας του αξιώματος των μουφτήδων.

Ο ΥφΕΞ Τέρενς Κουϊκ (Κ) μιλά τον μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή (Δ) στο περιθώριο της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης Αθηνών για τον "Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή", Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Τις ανησυχίες της για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αρμοδιότητες των μουφτειών εξέφρασε η Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα επιχειρεί την άρση της αυτονομίας του αξιώματος των μουφτήδων.

«Οι ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη ανησυχούν για το σχέδιο νόμου που στοχεύει στην άρση της αυτονομίας του αξιώματος των μουφτήδων που ανατέθηκε από διεθνείς συμφωνίες. Αναμένουμε να επανεξετασθεί αυτή η τροπολογία σχετικά με το αξίωμα του μουφτή, ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις και τα αιτήματα της μουσουλμανικής μειονότητας» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

Ο Ακσόι πρόσθεσε ότι η Τουρκία συμμερίζεται επίσης τις ίδιες ανησυχίες των τουρκικών μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη και παρότρυνε τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τη στάση που «αγνοεί τους εκλεγμένους μουφτήδες».

Η περιοχή της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα φιλοξενεί μια μουσουλμανική τουρκική μειονότητα περίπου 150.000 ατόμων, όπου οι μουφτήδες έχουν τη δικαιοδοσία να αποφασίζουν για θέματα οικογενειακής και κληρονομιάς των τοπικών μουσουλμάνων.

Το ζήτημα των εκλογών μουφτή είναι ένα χρόνιο πρόβλημα της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας από το 1991. Η εκλογή μουσουλμάνων από μουσουλμάνους στην Ελλάδα ρυθμίστηκε στη Συνθήκη της Αθήνας μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1913 και αργότερα συμπεριλήφθηκε στο ελληνικό νόμο 2345/1920.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk