«Αυτοί είναι οι τελευταίοι μήνες του κ. Τσίπρα στην εξουσία και το γνωρίζει. Στόχος του να παραμείνει μια υπολογίσιμη δύναμη που θα υπονομεύσει κάθε δημιουργική προσπάθεια στη χώρα. Με όπλο πάντα το λαϊκισμό, τον κυνισμό, τη δημαγωγία. Γι αυτό στις ερχόμενες εκλογές είναι ανάγκη να ηττηθούν  στρατηγικά.  Να κλείσει ο κύκλος του χθες. Να ηττηθεί οριστικά ο διχαστικός τους λόγος και οι καθεστωτικές τους λογικές.  Λύση όμως για τη χώρα δεν αποτελεί η επιστροφή της Δεξιάς».

Ισχυρή εντολή στο Κίνημα Αλλαγής

Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη ΔΕΘ, ζήτησε και πάλι «πολιτική αλλαγή» και «αλλαγή πολιτικής». Εκλογές, όχι για να φύγει εδώ και τώρα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και «να έρθουν οι άλλοι» αλλά γιατί υπάρχει δρόμος που οδηγεί στο ξέφωτο.

«Αυτό για το οποίο αγωνιά σήμερα κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα, είναι το τι θα γίνει αύριο. Τι θα γίνει την επόμενη μέρα, μετά την ήττα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ . Η πλειοψηφία σήμερα των Ελλήνων επιθυμεί τη  στρατηγική τους  ήττα αλλά και την μη επιστροφή της δεξιάς. Αυτό το ρεύμα μπορεί και πρέπει να συναντηθεί στο Κίνημα Αλλαγής», τόνισε και κάλεσε τους πολίτες να ανατρέψουν το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων και να δώσουν ξανά στη δημοκρατική παράταξη πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Ζήτησε ισχυρή εντολή.

Δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη

Πώς, όμως  θα διαχειριστεί το Κίνημα Αλλαγής αυτή την ισχυρή εντολή στην περίπτωση που οι κάλπες δεν δώσουν αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα; «Συνεπείς πάντα με το αίσθημα πατριωτικής ευθύνης έχουμε ένα διπλό χρέος: Να μην αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη και να διασφαλίσουμε το δρόμο εξόδου από την κρίση.  Είναι τα δύο κρίσιμα κριτήρια χειρισμού της εντολής του λαού όταν αυτή θα μας παραδοθεί» τόνισε η κυρία Γεννηματά και πρόσθεσε: «Και εντέλει μας ρωτούν με ποιους θα πάτε; Δεν είναι δεδομένοι οι συσχετισμοί. Δεν υπάρχει δεδομένη κυβερνητική λύση πριν την ετυμηγορία του λαού. Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί! Αντιστρέφουμε λοιπόν το ερώτημα. Θέλουν ενωμένους τους Έλληνες πάνω σε μια νέα κοινωνική εθνική συμφωνία; Πάνω σε ένα νέο ριζοσπαστικό και προοδευτικό πλαίσιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα μας βγάλει με ασφάλεια στο ξέφωτο; Αν ναι και με όσους το εννοούν και το θέλουν εδώ είμαστε. Αν όχι εμείς δεν έχουμε την πείνα των κυβερνητικών αξιωμάτων. Δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα συνεχίσει την ίδια αδιέξοδη συνταγή των φόρων και της διάλυσης  της μεσαίας τάξης».

Παροχολογία χωρίς αντίκρισμα οι προτάσεις Τσίπρα

Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τις προτάσεις Τσίπρα «παροχολογία χωρίς αντίκρισμα. «Η Κυβέρνηση δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε ικανότητα να πυροδοτήσει την ανάπτυξη.   O πρωθυπουργός επανέλαβε και από αυτό το βήμα ότι θα τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που σημαίνει ότι ηχρηματοδότηση των εξαγγελιών του στηρίζεται  στη συνέχιση της  υπερφορολόγησης. που απομακρύνει την ανάπτυξη, γονατίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και φέρνει κι άλλα λουκέτα στην αγορά. Εάν δε επιχειρήσει να βάλει χέρι στο χρηματικό απόθεμα, το buffer,  τότε στέλνει λάθος μήνυμα στις αγορές , που θα αποσταθεροποιήσει τα επόμενα βήματα της χώρας» τόνισε.

«Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με τις επικίνδυνες δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα. Προτεραιότητα η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και η περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους», υπογράμμισε.

Επανέλαβε ότι «οι άνθρωποι που μας κυβερνούν σήμερα δεν είναι ούτε αριστεροί, ούτε προοδευτικοί, ούτε αποτελεσματικοί. Είναι μια ομάδα καιροσκόπων χωρίς ιδεολογική ταυτότητα. Που κινείται τυχοδιωκτικά με ένα και μοναδικό κριτήριο: την παραμονή  της στην εξουσία. Αυτή όμως είναι η τελευταία Κυβέρνηση μιας ομάδας που καταπάτησε αρχές και αξίες.»

Δεν αποτελεί λύση η επιστροφή της Δεξιάς

Τόνισε όμως ότι «λύση όμως για τη χώρα δεν αποτελεί η επιστροφή της Δεξιάς.  Η παράταξη που έχει τεράστιες ευθύνες για το ξέσπασμα της κρίσης. Ευθύνες που ποτέ δεν ανέλαβε. Με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ , χέρι-χέρι καλύπτουν τις ευθύνες της Κυβέρνησης της ΝΔ από το 2004-09 που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.Ο Τσίπρας παθαίνει αφωνία , ο Μητσοτάκης αμνησία. Τους ενώνει η συνωμοσία της ένοχης σιωπής για τον εκτροχιασμό της οικονομίας και την εκτόξευση του δημόσιου χρέους. Συγκαλύπτουν τις ευθύνες τους.Δεν είναι τυχαίο ότι στον τελευταίο ανασχηματισμό το στίγμα της νέας κυβέρνησης το έδωσε η «Καραμανλική Δεξιά»  που αποτελεί  ισχυρή τάση του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν ψηφίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Για τη συμφωνία με τα Σκόπια τόνισε ότι «η κυβέρνηση υποχωρεί σε διεθνείς πιέσεις και  επιχειρεί άρον άρον και με πρόχειρο τρόπο να κλείσει θέματα. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισαν και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Εμείς ξεκαθαρίσαμε  από την αρχή ότι θέλουμε λύση αλλά όχι οποιαδήποτε λύση. Οι παραχωρήσεις όμως της Ελληνικής κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα της Μακεδονικής εθνικότητας και της γλώσσας μας βρήκαν και μας βρίσκουν απέναντι, κάθετα αντίθετους. Αν ήταν έτσι θα είχε λυθεί το θέμα ήδη από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για παραχωρήσεις ανιστόρητες, επικίνδυνες. Υποχωρήσεις από πάγιες θέσεις, που αντί να κλείνουν παλιούς λογαριασμούς ανοίγουν νέους. Αυτή τη συμφωνία δεν θα την ψηφίσουμε» ξεκαθάρισε

Οι προτεραιότητες για τη Νέα Αλλαγή

Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε τις προτεραιότητες για την Νέα Αλλαγή. Επανάσταση στο κράτος, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, λιγότεροι και δικαιότεροι φόροι, ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση, μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, στήριξη της οικογένειας και των αδύναμων. Μεταξύ άλλων:

-Έθεσε ως στόχο την  προσέλκυση επενδύσεων 100 δις ευρώ σε βάθος τετραετίας, έτσι ώστε η οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμούς άνω του 2,5% και να δημιουργείται εισόδημα στην χώρα και πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

-Έκανε λόγο για λιγότερους και δικαιότερους φόρους. Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%. Επαναφορά του ΦΠΑ στον προηγούμενο χαμηλό συντελεστή για κρίσιμους τομείς, όπως η εστίαση, ο τουρισμός, η ζυθοποιία, το κρασί. Στήριξη των νέων ανθρώπων που θέλουν να αρχίσουν την δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα με πλήρη απαλλαγή από τη φορολογία για 3 χρόνια και απαλλαγή για 3 χρόνια επίσης από τις ασφαλιστικές εισφορές (για συνταξιοδότηση)

-Τόνισε ότι απαιτείται ριζική αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου και υπογράμμισε ότι η διάταξη για τη μείωση των συντάξεων θα πρέπει να καταργηθεί.

-Δεσμεύθηκε για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, την πλήρη κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατώτερη σύνταξη 500 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, κατοχύρωση πραγματικής δεύτερης ευκαιρίας για τους επιχειρηματίες που πτώχευσαν χωρίς δόλο.