Λομβαρδία και Ανδαλουσία θα επισκεφτεί ο Ολυμπιακός στα εφετινά ευρωπαϊκά ταξίδια του, ενώ στον ΠΑΟΚ έτυχε το βροχερό Λονδίνο. Η κλήρωση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ θύμισε κάτι από Τσάμπιονς Λιγκ στους Ερυθρόλευκους, παρότι ήταν στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Η –επτά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης –Μίλαν αλλά και η Ρεάλ Μπέτις, που τερμάτισε στην έκτη θέση του ισπανικού πρωταθλήματος, θα βρεθούν στον δρόμο των Ερυθρολεύκων.
Στον ΠΑΟΚ μάλλον πρέπει να χαμογελούν καθώς, με εξαίρεση την ισχυρή Τσέλσι, οι εκπρόσωποι της Λευκορωσίας (Μπάτε Μπορίσοφ) και Ουγγαρίας (Βίντι) είναι χωρίς αμφιβολία στα μέτρα του. Οσον αφορά την τέταρτη αντίπαλο του Ολυμπιακού, είναι η πρωταθλήτρια Λουξεμβούργου, Ντούντελανζ, η οποία έκανε την υπέρβαση και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε φάση των ομίλων.
Το διήμερο των κληρώσεων σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα στις τρεις εκπροσώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι πόλεις που θα επισκεφτεί η ΑΕΚ στο ταξίδι της στα αστέρια ύστερα από δώδεκα χρόνια (Μόναχο, Λισαβόνα, Αμστερνταμ) προτείνονται ανεπιφύλακτα από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία ως ιδανικοί τουριστικοί προορισμοί, ωστόσο οι ομάδες που θα συναντήσει εκεί έχουν τεράστια ευρωπαϊκή ιστορία: Μπάγερν, Μπενφίκα, Αγιαξ.
Για να επιστρέψουμε στο Γιουρόπα Λιγκ, ο Ολυμπιακός θα συναντήσει δύο ομάδες που ενισχύθηκαν σημαντικά αυτό το καλοκαίρι. Η Μίλαν, έχοντας αλλάξει ιδιοκτησία, προσπάθησε να απαλλαχθεί από τα υψηλά συμβόλαια (Μπονούτσι, Κάλινιτς, Αντρέ Σίλβα) και παράλληλα ενισχύθηκε φέρνοντας στο Σαν Σίρο ποδοσφαιριστές σε θέσεις-κλειδιά. Γκονζάλο Ιγκουαΐν, ο κροάτης διεθνής Ιβάν Στρίνιτς, ο Ντιέγκο Λασάλτ αλλά και οι Μπακαγιόκο, Καστιγέχο είναι μερικά από τα νέα πρόσωπα που ξεχωρίζουν. Μια ομάδα που έτσι κι αλλιώς έχει και άλλους σημαντικούς παίκτες στο ρόστερ. Ο τερματοφύλακας Ντοναρούμα αλλά και οι Ροντρίγκες, Ρομανιόλι, Κεσιέ, Μποναβεντούρα, Μπορίνι, Σούσο είναι βασικοί στην ενδεκάδα. Η Μίλαν στηρίζεται πλέον στα δικά της παιδιά, καθώς στη διοίκηση είναι ο θρύλος του συλλόγου Πάολο Μαλντίνι, τεχνικός διευθυντής ο Λεονάρντο, ενώ στον πάγκο ο Τζενάρο Γκατούζο.
Η Ρεάλ Μπέτις εδρεύει στο «Μπενίτο Βιγιαμαρίν» και με την έκτη θέση που πήρε πέρυσι στην Πριμέρα άνοιξε η όρεξη. Μεταγραφές όπως ο διεθνής Πορτογάλος Γουίλιαμ Καρβάλιο, ο Κανάλες από τη Σοσιεδάδ χωρίς αμφιβολία μπορούν να την ανεβάζουν επίπεδο, ενώ υπήρχε συμφωνία με την Παρί Σεν Ζερμέν για τον δανεισμό του διεθνούς Αργεντινού Τζιοβάνι Λο Σέλσο. Μια ομάδα με ομοιογένεια αλλά και εξαιρετικό προπονητή, τον 59χρονο Κίκε Σετιέν, που λατρεύει το επιθετικό ποδόσφαιρο. Σε ευρωπαϊκή διοργάνωση επιστρέφει ύστερα από πέντε χρόνια.
Η Ντούντελανζ από το Λουξεμβούργο είναι μεν η έκπληξη της διοργάνωσης, ωστόσο θεωρείται η πιο αδύναμη ομάδα του έκτου ομίλου. Ως πρωταθλήτρια, άρχισε από το Τσάμπιονς Λιγκ και συνέχισε στο Γιουρόπα, όπου απέκλεισε τις Ντρίτα, Λέγκια Βαρσοβίας και Κλουζ.

Το μεγάλο φαβορί στον όμιλο του ΠΑΟΚ

Η Τσέλσι είναι ασφαλώς το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση στον όμιλο του ΠΑΟΚ. Με τον Μαουρίτσιο Σάρι πλέον στον πάγκο και με εξαιρετικό ρόστερ, η αγγλική ομάδα έχει αρχίσει τη σεζόν με πολλές φιλοδοξίες. Ο Εντέν Αζάρ είναι ο ηγέτης, ωστόσο έχει γύρω του πολλούς σημαντικούς ποδοσφαιριστές. Γουίλιαν, Καντέ, Μοράτα, Αθπιλικουέτα, Πέδρο, ενώ τα νέα πρόσωπα είναι οι Ζορζίνιο (από Νάπολι) και Κόβασιτς (δανεικός από Ρεάλ). Να σημειώσουμε επίσης πως μετά την αποχώρηση του Κουρτουά για τη Ρεάλ, κάτω από τα δοκάρια είναι ο 23χρονος Κεπά που έγινε η ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα, καθώς η Μπιλμπάο πήρε 80 εκατ. ευρώ. Ο ΠΑΟΚ θα αγωνιστεί για τρίτη φορά στο Λονδίνο, μια πόλη στην οποία είναι αήττητος, τόσο κόντρα στην Αρσεναλ όσο και με την Τότεναμ!
Η Μπάτε Μπορίσοφ είναι η μόνιμη πρωταθλήτρια Λευκορωσίας από το 2006! Στο Γιουρόπα Λιγκ βρέθηκε καθώς αποκλείστηκε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από την Αϊντχόφεν. Στον πάγκο είναι ένας νεαρός προπονητής, ο 37χρονος Αλεξέι Μπάχα, ενώ από τους ποδοσφαιριστές ξεχωρίζουν ο 32χρονος μεσοεπιθετικός Ιχαρ Στάσεβιτς και ο Μιχαλάι Σιγκνιέβιτς, ο οποίος έχει αγωνιστεί στον Πλατανιά. Να προσθέσουμε φυσικά και τον 37χρονο πλέον Αλεξάντερ Χλεμπ, τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών στη Λευκορωσία, ο οποίος είχε σημαντική καριέρα σε Στουτγάρδη, Μπαρτσελόνα και Αρσεναλ.
Οσον αφορά την ουγγρική Βίντι, την είδαμε και στα δύο ματς με την ΑΕΚ για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ… άλλαξαν αντιπάλους, καθώς η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου αποκλείστηκε από την Μπενφίκα, η οποία είναι στον όμιλο της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η Βίντι (πρώην Βιντεότον) κατέκτησε πέρυσι το πρωτάθλημα και έχει στον πάγκο τον 39χρονο Σέρβο Μάρκο Νίκολιτς. Από τους ποδοσφαιριστές ξεχωρίζουν ο ούγγρος μέσος Χούζτι και οι σέρβοι επιθετικοί Λάζοβιτς και Σέποβιτς.

Κόντρα σε ρόστερ με πολλά και σπουδαία ονόματα

Τι να πούμε όμως και για τους αντιπάλους της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ… Η Μπάγερν, με νέο αφεντικό στον πάγκο τον Νίκο Κόβατς, θα μπει στη διοργάνωση στοχεύοντας στον τελικό του Μαΐου στη Μαδρίτη. Ρόστερ με πολλά σπουδαία ονόματα, ο Μαρίνος Ουζουνίδης θα πρέπει να σκεφτεί με ποιον τρόπο θα σταματήσει ποδοσφαιριστές όπως οι Λεβαντόσκι, Τόμας Μίλερ, Ριμπερί, Ρόμπεν. Η Μπενφίκα εκμεταλλεύτηκε στο ακέραιο τα λάθη των παικτών του ΠΑΟΚ στην Τούμπα και με το επιβλητικό 4-1 πήρε τη θέση της στους ομίλους. Κάτω από τα δοκάρια είναι ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, ο Λιούμπομιρ Φέισα κάνει σημαντική δουλειά στη μεσαία γραμμή, ενώ επιθετικοί όπως οι Πίτσι, Σάλβιο και Σεφέροβιτς μπορούν να κάνουν τη ζημιά κάθε στιγμή. Τέλος, ο Αγιαξ επιστρέφει ύστερα από τέσσερα χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ερικ Τεν Χάαγκ είναι στον πάγκο από πέρυσι, ενώ στο Αμστερνταμ μετακόμισαν δύο ποδοσφαιριστές από την Πρέμιερ Λιγκ, οι Ντάλεϊ Μπλιντ και Ντούσαν Τάντιτς. Παράλληλα, στο ρόστερ υπάρχουν νεαροί και ιδιαίτερα ταλαντούχοι παίκτες όπως ο Δανός Κάσπερ Ντόλμπεργκ αλλά και οι Σένε, Νέρες.