ΠΦΑ και ΠΤΕ

Ας ευχηθούμε μεταξύ μας «καλή χρονιά» και εμείς οι λαϊκοί, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους κληρικούς –ο μόνος ορθολογικός θεσμός που έχει καθιερώσει η Εκκλησία της Ελλάδος είναι να αρχίζει 1η Σεπτεμβρίου το εκκλησιαστικό έτος, μαζί με το σχολικό.
Μετά τη θερινή ανάπαυλα, λίγο-πολύ ανανεωμένοι, λίγο-πολύ ξεκούραστοι, λίγο-πολύ μαυρισμένοι, λίγο-πολύ ζωντανοί όταν άλλοι έχουν άδικα χαθεί, είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση –δεν είναι ο Αύγουστος ο μήνας που τρέφει τους έντεκα; Είναι η καλύτερη στιγμή λοιπόν για στρατηγικές αποφάσεις.
l Εφέτος, 1η Σεπτεμβρίου ξεκίνησε και το κυβερνητικό έτος, το τελευταίο αυτών που ανακηρύχθηκαν Πρώτη Φορά Αριστερά στην εξουσία. Εμείς ξέραμε βέβαια πως ήταν και η Ακροδεξιά εκεί –ενισχύθηκε στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ προστέθηκαν και οι ΠΤΕ, οι Πολιτικοί Τελευταίας Ευκαιρίας.
ΠΦΑ και ΠΤΕ, αυτά είναι τα δύο άκρα της σημερινής κυβέρνησης. Από τη μια τα φιλόδοξα μέλη της νέας πολιτικής ελίτ που συνασπίζεται γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, από την άλλη όσοι και όσες δεν είχαν στον ήλιο πολιτική μοίρα.
Οι νεαροί φιλόδοξοι Πρώτη Φορά Αριστερά τώρα ξεκινούν την πολιτική καριέρα τους και πρέπει κάτι να κάνουν για να τη συνεχίσουν: έρχεται εκλογική ήττα, αυτό το ξέρουν όλοι. Πρέπει να εργαστούν για να μην είναι από αυτούς που θα εξαφανιστούν μετά τις εκλογές σαν διάττοντες αστέρες.
Πρέπει να δουλέψουν: για τον Αλέξη Τσίπρα πρωτίστως που τους έδωσε την ευκαιρία, για τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να επιβιώσουν εκεί μέσα –και από αυτά που θα κάνουν για τον εαυτό τους, τον αρχηγό και το κόμμα μπορεί να προκύψει κάτι καλό και για μας. Συμβαίνει καμιά φορά αυτό το ευτυχές γεγονός, ημερολόγιό μου: το συμφέρον των πολιτικών τυχαίνει να συμπίπτει με το δημόσιο συμφέρον.

Μιας χρήσης

Αλλά τέτοια ευτυχής σύμπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει με τους Πολιτικούς Τελευταίας Ευκαιρίας: μεσήλικοι έως ηλικιωμένοι, γνωρίζουν ότι τους προσέλαβε ο Πρωθυπουργός για να δείξει πως έχει πολιτικές εφεδρείες. Γνωρίζουν πως δεν υιοθετήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά απλώς προσλήφθηκαν με σύμβαση ορισμένου χρόνου.
Μιας χρήσης είναι –όχι στυμμένες λεμονόκουπες, πού να βρεθούν οι χυμοί· μαντιλάκια μιας χρήσης. Αρα, είτε δεν θα κάνουν τίποτα και απλώς θα απολαμβάνουν τα προνόμια της υπουργικής θέσης, είτε θα κάνουν ό,τι μπορούν για να επωφεληθούν από αυτή την αναπάντεχη εφάπαξ χρήση. Οχι για το δικό μας καλό, ούτε καν για το καλό της κυβέρνησης ή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για το δικό τους.
Αυτό ανέδειξε η τρομερή οκταετία, ημερολόγιό μου: «κόμματα για τον εαυτό τους», πολιτικούς για πάρτη τους –το «καθ’ εαυτό» που διαβάζει κανείς σε δεοντολογίες και εγχειρίδια για το τι είναι και τι πρέπει να κάνουν κόμματα και πολιτικοί είναι ανύπαρκτο.
l Ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι και δεοντολόγος και οραματιστής, δεν συμφωνεί μαζί μου: «Η ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης δεν είναι αξίωμα, ούτε προνόμιο, είναι ευθύνη» είπε στα μέλη του ΠΦΑ-ΠΤΕ του Υπουργικού Συμβουλίου. «Γιατί δεν μας χρωστάει ο λαός. Εμείς του χρωστάμε».
Πράγματι, μας χρωστάνε: υπευθυνότητα, σοβαρότητα, προγραμματισμό, σωστή διαχείριση, πρωτοβουλίες για επίλυση προβλημάτων· αλλά ξέρουμε πως ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Και πορευόμαστε.
l Ομως εκεί στη Μόρια της Μυτιλήνης οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν μπορούν να πορευτούν, είναι εγκλωβισμένοι. Σε συνθήκες που θυμίζουν τη Μόρια της Μέσης Γης –το βάραθρο που έχουν καταλάβει τα τρομερά Ορκ στη μυθολογία του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών».
Στις πολύπλοκες γλώσσες που έχει κατασκευάσει ο Τόλκιν, «Μόρια» σημαίνει «Μαύρο Χάος». Η κυβέρνηση φρόντισε να επαληθεύσει τον προφητικό του λόγο.
l Υπάρχει όμως και μία καλή είδηση, η πρώτη του νέου χρόνου: η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «The Favourite» είναι «η καλύτερη ταινία του ως τώρα» υποστηρίζουν οι κριτικοί και αναμένεται να αποσπάσει βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας.
Οταν το τελευταίο κάθε φορά δημιούργημά σου είναι το καλύτερο, τι άλλο θέλεις από τη ζωή; Μόνο να αποχωρήσεις πριν αρχίσει η φθορά.
l Γιατί να μην κάνω και εγώ κάτι καλύτερο; Το σχέδιο με την Cannabis Olympia Sanguinea ήταν εξαιρετικό, μοσχοπουλήθηκε η σοδειά μας στο Αμστερνταμ. Αλλά δεν θέλω να επαναπαυθώ στις επιχειρηματικές δάφνες μου, να κάνω τα ίδια και τα ίδια και να συσσωρεύω χρήμα –το αποφάσισα, λοιπόν: θα γίνω πολιτικός, θα διεκδικήσω την εξουσία.

Στοχοπροσήλωση

Δεν χρειάζονται πια κόμματα για να σταδιοδρομήσεις στην πολιτική· το μάθαμε από τον Πέπε Γκρίλο, από τον Τραμπ, τον Μακρόν και τον δικό μας Βασίλη Λεβέντη –τώρα πια δεν χρειάζεται να έχεις εκπομπή στην τηλεόραση όπως αυτός, ούτε καν στήλη σε εφημερίδα: ένας λογαριασμός στο Twitter και ένας ακόμη στο Facebook χρειάζονται –και μπόλικοι Influencers που θα αναμεταδίδουν τις σοφίες μου. Θα ξεκινήσω με τη Φημονόη και τον Μπούφο που τεμπελιάζουν στο Νιοχώρι τώρα που ξεπούλησαν τη Sanguinea.
Χρειάζονται βέβαια κεφάλαια και ταλέντο –κεφάλαια υπάρχουν ευλογημένα, από αυτούς που με μακαρίζουν στα coffeeshops του Αμστερνταμ· τζούρα και συχώριο. Φθάνουν αυτά για συρμαγιά, μετά θα έρθουν οι φιλικές χορηγίες.
Ταλέντο δεν ξέρω αν έχω αρκετό, θα καλλιεργήσω πάντως όσο υπάρχει μελετώντας, βλέποντας τηλεόραση, παρακολουθώντας Twitter και Facebook. Θα τα καταφέρω, θα πετύχω, είμαι σίγουρος –ο Μακρόν και ο Τραμπ τι έχουν παραπάνω από εμένα δηλαδή;
Αλλωστε, το πρώτο που χρειάζεται ο πολιτικός είναι η αυτοπεποίθηση. Αν δεν πιστεύει ο ίδιος στον εαυτό του, πώς θα κάνει τους άλλους να πιστέψουν σε αυτόν; Μετά, χρειάζεται το κεντρικό πολιτικό μήνυμα, αυτό που συμπυκνώνει το μεγαλείο της σκέψης του και της προσωπικότητάς του. Θα το βρω.
Είμαι ενθουσιασμένος, έχω στόχους για τη νέα χρονιά· απαιτείται όμως δουλειά και στοχοπροσήλωση, όπως λέει και ο Αλέξης Τσίπρας. Θα στοχοπροσηλωθώ στο κυνήγι της εξουσίας, ημερολόγιό μου.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Εύλογο, Διόδωρε, όταν ξεκινάς με επιτυχία από 5μελές και 15μελές, να φτάσεις κάποτε και σε ένα ευέλικτο 53μελές σχήμα.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΣΧΗΜΑΤΟΣ
ή ΣΤΑΥΡΟΣ Α-ΣΧΗΜΟΣ

nnn
«Ηταν οι μέρες του 60ού μνημοσύνου από την εισβολή των Σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία…» έγραψες την περασμένη Κυριακή. Αλλά 2018-1968 = 50. Καλές οι χαριτωμένες κακιούλες, αλλά και η αριθμητική δεν βλάπτει.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΟΡΟΣΙΔΗΣ, @HOTMAIL.GR
nnn
Ωδινεν Τσίπρας κι έτεκεν ανασχηματισμό με φούρια. / Από της Κεντροδεξιάς τα απορρίμματα / και του παλιού ΠαΣοΚ τα υπολείμματα, / πήρε ρετάλια και σχημάτισε κυβέρνηση εντελώς καινούργια.
Γ.ΚΟΚ., ΑΘΗΝΑ
nnn
…εκατόμβη νεκρών λόγω της φονικής πυρκαγιάς, δεκάδες νεκροί από πλημμύρες, περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό, επιδημία τροπικού ιού από κουνούπια, διακοπή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης σε Αττική, Υδρα, Σκόπελο… Είτε η χώρα διαχέεται τμηματικά εκτός Ευρώπης, είτε ο Οδυσσέας έχει αποφασίσει να σπάσει το ρεκόρ του Φαραώ στις πληγές…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., ΘΙΑΚΟΣ
nnn
Κυβέρνηση των δύο κομμάτων και των πέντε ιδεολογιών. Αριστεροί, δεξιοί, κεντροαριστεροί, κεντροδεξιοί και ένας κομμουνιστής – ο Κατρούγκαλος.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΠΟΛ. ΑΝΑΛΥΤΗΣ
nnn
Θα ξαναπιάσουμε το νήμα των δικών μας προταγμάτων (Σκουρλέτης). Αναμένουμε λοιπόν: 100 δισ. λιγότερο χρέος, καθόλου ΕΝΦΙΑ και τινά άλλα… Ο λύκος κι αν κυβέρνησε, κι αν έπεσαν τα αφτιά του, μήτε την κεφαλή άλλαξε, μήτε την πονηριά του.
Γ.Κ., ΚΥΜΗ
nnn
Καλύπτεται πνευματικά η σύμπλευση της Κατερίνας Παπακώστα μετά «αμοραλιστών και μη θρησκευομένων πολιτικών» διότι «και ο Κύριος συνέτρωγεν μετά τελωνών και πορνών».
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Επιτέλους, μαζί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Σκάρλετ Τζοχάνσον, έστω και αν ήταν φωτογραφία στο Τ-shirt που φορούσε – εκτός από τους κατά φαντασίαν ασθενείς, υπάρχουν και οι κατά φαντασίαν εραστές.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
Γιατί, η προηγούμενη καλύτερη ήτανε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ