Τις έντονες ανησυχίες της έχει εκφράσει η UNICEF, σχετικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην επαρχία Ιντλίμπ, αναφέροντας ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο.

Οι δυνάμεις του Άσαντ και οι σύμμαχοι του, έχουν ανακοινώσει ότι μια παρέμβαση στη Συρία, για εκκαθάριση των περιοχών από «τρομοκράτες», είναι θέμα χρόνου.

Η Ρωσία εξάλλου από πλευράς της παίρνει ανοιχτά το στρατόπεδο της Δαμασκού, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να διασφαλίσει την κυριαρχία και να εκδιώξει, να εξαλείψει την τρομοκρατική απειλή στο έδαφος της. Αυτό είναι αυτή τη στιγμή το κύριο πρόβλημα στην Ιντλίμπ.

Ωστόσο η UNICEF ανέφερε ότι έχει καταστρώσει σχέδια για την χορήγηση καθαρού νερού και ειδών διατροφής στις 450.00 έως 700.000 ανθρώπους, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς είναι πιθανόν να φύγουν από την περιοχή σε περίπτωση επίθεσης.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι περίπου 2,9 εκατ. άνθρωποι ζουν στην επαρχία του Ιντλίμπ, οι μισοί από τους οποίους είναι πρόσφυγες από άλλες περιοχές της Συρίας κατά την προέλαση των δυνάμεων της Δαμασκού.

«Πρόκειται για περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά… Όταν ακούει κανείς αυτό το είδος της πολεμικής ρητορικής για μία επίθεση και όλα αυτά, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν πρόκειται για μία επίθεση εναντίον ενόπλων», δήλωσε ο Μανουέλ Φοντέν, διευθυντής προγραμμάτων εκτάκτων αναγκών της UNICEF.

«Πρόκειται για μεγάλο ποσοστό γυναικών και παιδιών που δεν έχουν ανάμειξη (στην σύρραξη) και ηλικιωμένους και άλλους», είπε το στέλεχος της UNICEF που βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Δαμασκό για συνομιλίες με τον υφυπουργό εξωτερικών Φαϊσάλ Μεκντάντ.

Λαβρόφ: Φυσιολογικές οι ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο

Με Μεσόγειο παρατηρείται μεγάλη ρώσικη ναυτική δύναμη που περιλαμβάνει πλοία επιφανείας και υποβρύχια οπλισμένα με πυραύλους εν όψει της μεγάλης κλίμακας επίθεσης που προετοιμάζει το συριακό καθεστώς κατά του τελευταίου θύλακα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην Συρία.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα κάλεσε την Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν την επίθεση και ζήτησε το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Άσαντ, ανέφερε από μεριάς του ότι οι συριακές δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν το σχέδιο, όμως ο στρατός θα κάνει «ό,τι δυνατό ώστε να αποφευχθούν απώλειες αμάχων».

Οι ευρείας κλίμακας ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού με την συμμετοχή αεροσκαφών της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Μεσόγειο στο διάστημα 1-8 Σεπτεμβρίου, είναι κάτι το φυσιολογικό και ανταποκρίνονται πλήρως στους διεθνείς κανόνες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί στην Δύση με αφορμή τις ασκήσεις αυτές, είπε ότι «καλύτερα είναι να ρωτήσετε εκείνους που προσπαθούν να δημιουργήσουν θύελλα μέσα σ ένα ποτήρι νερό».

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι όλα αυτά λειτουργούν ως το φόβητρο εκείνο που επιβάλλουν σε όλο τον κόσμο κατηγορώντας την Ρωσία για τα πάντα όσα συμβαίνουν χωρίς εξαίρεση στον πλανήτη. «Το μόνο προς το παρόν για το οποίο δεν μας κατηγορούν ότι ευθυνόμαστε είναι για τους σεισμούς και τα τσουνάμι».