Μους μπίτερ σοκολάτας με τσίλι

Φυσικά και μπορούμε να παραλείψουμε το τσίλι αν δεν μας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις ή να το αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο άρωμα ή ενισχυτικό γεύσης.
Προετοιµασία 20΄, Αναµονή 1-2 ώρες
Υλικά (για 5-6 μερίδες)
250 γρ. κουβερτούρα με πάνω από 60% κακάο, ψιλοκομμένη
50 γρ. βούτυρο αγελάδος
5 κ.σ. νερό
1/4 λοβού φυσική βανίλια
4 μεγάλα αβγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1 κ.σ. Grand Marnier (ή λικέρ πορτοκάλι)
½ κ.γ. πιπεριά τσίλι σε σκόνη
1/4 κ.γ. αλάτι ψιλό
5-6 φρέσκες πιπεριές για τσίλι, για γαρνιτούρα (προαιρετικά)
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο και τις 5 κουταλιές της σούπας νερό (βάζουμε δηλαδή και τα τρία υλικά σε ένα ανοξείδωτο μπολ και το στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που κοχλάζει –το μπολ δεν ακουμπάει στο νερό). Ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη μέχρι να έχουμε μια λεία σάλτσα σοκολάτας. Αποσύρουμε από το μπεν μαρί.
Με ένα μαχαίρι σχίζουμε τον λοβό της βανίλιας κατά μήκος στη μέση και με τη λάμα του μαχαιριού μαζεύουμε τα σποράκια που υπάρχουν στο εσωτερικό του. Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τους κρόκους. Προσθέτουμε το λικέρ και το τσίλι και τα χτυπάμε με τον αβγοδάρτη. Ρίχνουμε μετά τη σάλτσα σοκολάτας και ανακατεύουμε απαλά με τον αβγοδάρτη.
Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα, για 7-10 λεπτά, τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων με τη σοκολάτα ανακατεύοντας απαλά για να μην ξεφουσκώσει. Αν ανακατέψουμε πολύ ή έντονα η μαρέγκα θα χάσει τον αέρα της και η μους δεν θα βγει αφράτη. Βάζουμε τη μους στο ψυγείο για 1-2 ώρες να σφίξει (είτε αφήνοντάς την στο μπολ είτε μοιράζοντάς την σε 5-6 ποτηράκια). Διακοσμούμε, αν θέλουμε, την κάθε μους με μια μικρή πιπεριά τσίλι και σερβίρουμε. –Κ.Δ.

Το πιο πλούσιο κέικ σοκολάτας

Κακάο, δύο ειδών κουβερτούρες, γλάσο… Δύσκολα θα συναντήσουμε γλύκισμα που να ικανοποιεί περισσότερο τους σοκολατομανείς από αυτό το εξαιρετικά απλό και γρήγορο στην παρασκευή του κέικ.
Προετοιμασία 35΄, Ψήσιμο 45΄
Υλικά (για περίπου 9 μερίδες)
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (και λίγο ακόμη για τη φόρμα)
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα κακάο
½ κούπα γάλα φρέσκο, πλήρες
1 κούπα βούτυρο λιωμένο (και λίγο ακόμη για τη φόρμα)
2 κάψουλες βανίλιας (βανιλίνη)
4 μεγάλα αβγά
Ελάχιστο αλάτι
125 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, σε μικρά κομμάτια
1/3 κούπας ζεστό νερό
Για το γλάσο
125 γρ. κουβερτούρα µε περίπου 50%-55% κακάο
125 γρ. κρέµα γάλακτος µε περίπου 35% λιπαρά
2 κ.σ. φιλέ αµυγδάλου, για διακόσµηση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από την κουβερτούρα και το νερό και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το νερό συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο ακόμη. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Ενσωματώνουμε τα κομμάτια κουβερτούρας στο μείγμα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ή κουτάλα και το αδειάζουμε στη φόρμα. Ψήνουμε για 45 λεπτά. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα μέσα στο κέικ. Αν βγουν στεγνά, βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο. Αν υπάρχουν υπολείμματα νωπής ζύμης, ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμη και επαναλαμβάνουμε. Αναποδογυρίζουμε το κέικ πάνω σε μια σχάρα, με ποδαράκι κατά προτίμηση, για να κρυώσει ομοιόμορφα.
Γλάσο: Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και τη ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Λίγο προτού πάρει βράση, αποσύρουμε και αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε να λιώσει η κουβερτούρα και να έχουμε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Τοποθετούμε τη σχάρα με το κέικ πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου ή σε μια πιατέλα (για να πέσει εκεί το γλάσο) και περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο. Πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου. –Αν.Ν.

Μπισκότα µαρέγκας µε κακάο και δύο σοκολάτες (χωρίς αλεύρι)

Παρότι είναι σχετικά ελαφριά μπισκότα, αφού δεν περιέχουν πολλά λιπαρά, διαθέτουν εξαιρετικά πλούσια γεύση.
Προετοιμασία 15΄, Ψήσιμο 20΄
Υλικά (για 20-30 μπισκότα, ανάλογα με το μέγεθός τους)
40 γρ. κακάο
300 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κάψουλες βανίλιας (βανιλίνη)
4 ασπράδια από µεγάλα αβγά, σε θερµοκρασία δωµατίου
Ελάχιστο αλάτι
100 γρ. κουβερτούρα µε περίπου 50%- 55% κακάο, σε µικρά κοµµάτια
80 λευκή κουβερτούρα, σε µικρά κοµµάτια
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το κακάο με την άχνη και τις βανίλιες. Χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν καλά και να γυαλίσουν (περίπου 7-10 λεπτά). Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα του κακάο, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα, για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα. Συνεχίζοντας το απαλό ανακάτεμα, ενσωματώνουμε τα κομματάκια από τα δύο είδη κουβερτούρας. Μοιράζουμε το μείγμα σε μεγάλα καραμελόχαρτα ψησίματος, τα οποία ακουμπάμε πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Τα μπισκότα θα βγουν τραγανά απ’ έξω και μαστιχωτά μέσα. – Αν.Ν.


* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018.