Με το εφετινό στρογγύλεμα συνέπεσε η κορύφωση του πράσινου δράματος. Στο 60ό πρωτάθλημα από καταβολής Α’ Εθνικής και στο 40ό από καθιερώσεως επαγγελματικού ποδοσφαίρου ο άλλοτε πλουμιστός Παναθηναϊκός μοιάζει ρακένδυτος…
Οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες του «BIG 4» (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός) ερίζουν πλέον για τον τίτλο, ενώ επανεμφανίζονται στην ελίτ ο Αρης και ο ΟΦΗ.
ΑΕΚ
Με τον αέρα του Τσάμπιονς Λιγκ!
Με τον δείκτη αυτοπεποίθησης να έχει εκτιναχθεί από τη διαφαινόμενη πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ η ΑΕΚ θα επιδιώξει να κατακτήσει back to back το πρωτάθλημα. Ο νέος κόουτς της ομάδας Μαρίνος Ουζουνίδης πιστώνεται ήδη την καλοκαιρινή ευρωπαϊκή πορεία βασιζόμενος μάλιστα σε έναν περσινό κορμό που δεν είχε τους αποχωρήσαντες Χριστοδουλόπουλο, Αραούχο, Βράνιες, Κονέ, Γιόχανσον και τον λαβωμένο Τσιγκρίνσκι. Για την ενίσχυση η Ενωση επέλεξε δανεισμούς αλλά με προσιτές οψιόν αγοράς και ήδη αξιοποίησε στην Ευρώπη τον στόπερ Μάριο Οικονόμου και τον βραζιλιάνο κόφτη Αλεφ. Υπάρχουν δε υψηλές προσδοκίες για τους αργεντινούς επιθετικούς Εζεκίελ Πόνσε και Λούκας Μπόγε.
ΠΑΟΚ
Φτερά ευρωπαϊκά!
Στον αστερισμό του περιβόητου σεντονιού του Τσάμπιονς Λιγκ κινείται και ο ΠΑΟΚ, αλλά δεν είναι και κορεσμένος από εθνικούς τίτλους. Εκκίνησε χθες το πρωτάθλημα με ποινή -2 βαθμών (το αποτέλεσμα του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης δεν ήταν γνωστό όταν γράφονταν αυτές οι αράδες) και καλείται να θρονιαστεί στην κορυφή για πρώτη φορά μετά το 1985. Ο Ράζβαν Λουτσέσκου έχει εδραιωθεί μετά και τις ευρωπαϊκές προκρίσεις που προήλθαν επί της ουσίας από την ομοιογένεια του περσινού κορμού. Μεταγραφικές ενέσεις εμπειρίας αποτελούν οι μεταγραφές των Πόντους Βέρνμπλουμ (αμυντικός μέσος), Γεβγέν Χατσερίντι (ουκρανός στόπερ με ρίζα από την Ελλάδα), ενώ ανεβάζουν την ποιοτική στάθμη οι Λεό Ζαμπά (winger) και Τσούμπα Ακπόμ (επιθετικός).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Πρωταθλητής μεταγραφών
Με κριτήριο τη συνολική «εισροή» ποιότητας και εμπειρίας ο Ολυμπιακός είναι ο πρωταθλητής των μεταγραφών. Κινήσεις που συνδυάζουν ουσία και εντυπώσεις. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος –που έγινε talk of the country –και ο ισπανός σέντερ φορ Γκερέρο άρχισαν ήδη με ρεκόρ τη θητεία τους μετέχοντας στο Γιουρόπα Λιγκ. Στις προσθήκες που προκάλεσαν… κρότο συγκαταλέγονται οι Ποντένσε (winger), Νάτχο (κεντρικός μέσος) και Γκιγέρμε (αμυντικό χαφ), ενώ θεωρείται πολυδιάστατης σημασίας (καθότι τονώνεται και το ελληνικό στοιχείο) ο επαναπατρισμός των Τοροσίδη και Φετφατζίδη. Επιπλέον, επαναξιολογήθηκε και εκτιμήθηκε η πρόοδος των άλλοτε δανεικών Ανδρέα Γιαννιώτη (τερματοφύλακας) και Κωνσταντίνου Τσιμίκα (αριστερό μπακ). Σε συνδυασμό και με τις αρκετές αποχωρήσεις (μεταξύ άλλων Μποτία, Ρομαό, Σεμπά, Προτό, Ενγκελς, Ζιλέ, Οφόε, Μιραλάς) ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού Πέδρο Μαρτίνς δουλεύει για να ανεβάσει τους δείκτες ομοιογένειας.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
Ψάχνει το χαμένο 62,8% των γκολ
Με νέο επιθετικό προφίλ θα εμφανιστεί ο Ατρόμητος στη Σούπερ Λίγκα, καθώς αποχώρησαν τρεις παίκτες που είχαν σημαντικότατη επιρροή στην παραγωγική διαδικασία. Ντιγκινί (10), Ντάουντα (9) και Ουάρντα (8) είχαν πετύχει το 62,8% των γκολ της ομάδας στο περσινό πρωτάθλημα. Πλέον ο Νταμίρ Κάναντι ποντάρει για την επίθεση στους νεοφερμένους Κουλούρη (δανεικός από ΠΑΟΚ), Ενσικουλού, Μούγιακιτς, ενώ ο Μέγερι πιθανότατα θα κληθεί να καλύψει το κενό του Γιαννιώτη στον «άσο». Η σεζόν πάντως εκκίνησε με το σοκ του αποκλεισμού από την Ντιναμό Μπρεστ στο Γιουρόπα Λιγκ.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Η συνήθης στόχευση
Τρεις είναι οι βασικοί μεταγραφικοί προσανατολισμοί του Αστέρα Τρίπολης τα τελευταία χρόνια: Ελλάδα, Ισπανία και Αργεντινή. Με τη συνήθη στόχευση λοιπόν οι Αρκάδες του Σάββα Παντελίδη απέκτησαν από την εγχώρια αγορά τους Νίκο Παπαδόπουλο (τερματοφύλακας), Βαλεντίνο Βλάχο (δεξί μπακ), Χρήστο Τασουλή (αριστερό μπακ), από την Ιβηρική τους Βαλιέντε (κεντρικός μέσος), Μαρτίνεθ (αριστερό μπακ), Φερνάντεθ (αριστερό χαφ), ενώ ενισχύθηκαν και με τους Αργεντινούς Ματρικάρντι (στόπερ), Σάλας (επιθετικό χαφ) και τον γνώριμό τους Ρόλε (επιτελικός μέσος). Στον 2ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ στρίμωξαν τη Χιμπέρνιαν, αλλά εν τέλει αποκλείστηκαν.
ΞΑΝΘΗ
Το σερί του Φλίσκα
Για τη 14η σεζόν του στα Πηγάδια ετοιμάζεται ο Κώστας Φλίσκας. Ο αρχηγός της Ξάνθης (που θα συμπληρώσει το 38ο έτος της ηλικίας του τον Δεκέμβριο) παραμένει και εφέτος στις επάλξεις. Η ομάδα του προέβη σε περιορισμένες κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι (Κοβάτσεβιτς – αμυντικό χαφ, Καντά – κεντρικός μέσος, Σαρπόνγκ – winger, Αλμέιδα – στόπερ), ενώ συνεχίζει να κρατάει το πηδάλιο ο Σέρβος Μίλαν Ράσταβατς.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Με international ρόστερ
Σε διαδικασία ανανέωσης μπήκε ο Πανιώνιος το καλοκαίρι αντλώντας πολλά υλικά από το εξωτερικό. Ο Γάλλος Ζοζέ Ανιγκό (ο τέως τεχνικός του Λεβαδειακού) προσελήφθη αντί του Μιχάλη Γρηγορίου και άρχισε η σύνθεση του νέου international ρόστερ που περιλαμβάνει κομμάτια από την πατρίδα του (Μαλέρμπ, Ντε Ταντεό, Σιντί Αλί), το Μάλι (Κεϊτά), την Αλγερία (Σεράφ), τη Σενεγάλη (Καμαρά), την Ολλανδία (Αλμπεργκ), τη Σλοβενία (Κότσιτς), τη Σερβία (Μανοΐλοβιτς), τη Βραζιλία (Ντομίνγκες) και την Ουρουγουάη (Πίρις). Από την εγχώρια αγορά αποκτήθηκε ως δανεικός από τον Ολυμπιακό ο Γιώργος Μανθάτης.
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ
Σαρξ εκ της σαρκός του
Ο «κολοσσός» Τραϊανός Δέλλας και τα… μωρά του. Οι 15 από τους 30 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές του Παναιτωλικού έχουν ξεπηδήσει από τις ακαδημίες της ομάδας. Σαρξ εκ της σαρκός του δηλαδή. Από το εξωτερικό αποκτήθηκε ο άλλοτε διεθνής σουηδός αμυντικός μέσος Σεμπάστιαν Ερικσον και ο αργεντινός winger Νικολάς Μανά.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Φουλάρει για πενταετία ο Πετράκης
Κόντρα στον κανόνα των αναλώσιμων προπονητών, ο Γιάννης Πετράκης ετοιμάζεται να συμπληρώσει (τον Γενάρη του 2019) πενταετία στον ΠΑΣ Γιάννινα. Στα μεταγραφικά η ομάδα έριξε το βάρος στην επίθεση (Μυστακίδης δανεικός από ΠΑΟΚ, Κρίζμαν, Λουκίνας, Ξύδας, Παμλίδης, Ζαν Μπαπτίστ Λέο), αφού δεν μπορούσε να προβλέψει την κατάληξη της «Κοντε-άδας».
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
Μάντζιος, Ζησόπουλος reloaded
Με τον Ακη Μάντζιο να αναλαμβάνει για δεύτερη φορά το πηδάλιο της ομάδας και τον Γιώργο Ζησόπουλο να επιστρέφει στα 34 για την τρίτη του θητεία στη Βοιωτία ο Λεβαδειακός επιδιώκει πρωτίστως την παραμονή στην κατηγορία. Αξιομνημόνευτη προσθήκη αποτελεί ο winger Λενί Νανγκίς, που έχει παραστάσεις από Ligue 1.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Από διεκδικητής του τίτλου… survivor
Το μαραμένο Τριφύλλι. Ο άλλοτε διεκδικητής του τίτλου Παναθηναϊκός καλείται πλέον να λειτουργήσει ως survivor. Με αποψιλωμένο ρόστερ (λόγω των περιορισμών στις μεταγραφές) και από διαφορετική αφετηρία (εξαιτίας της ποινής -6 βαθμών για τη μη αδειοδότηση) θα εκκινήσει η ομάδα στη Σούπερ Λίγκα. Θα κληθεί μάλιστα να καλύψει έδαφος εδρεύοντας στο αχανές ΟΑΚΑ, μετά την κόντρα της ΠΑΕ με τον Ερασιτέχνη για τη Λεωφόρο.
Κατά της διοίκησης (η οποία υπόσχεται μεταβίβαση στον ταϊλανδό επιχειρηματία Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ) βάλλουν όμως και οι οπαδοί. Υπό τον φόβο μάλιστα επεισοδίων η ομάδα δεν έκανε για πρώτη φορά αποκαλυπτήρια μπροστά στο κοινό της. Κεκλεισμένων των θυρών διεξήχθη το μοναδικό φιλικό ματς στην Αττική, ενώ οι κάρτες διαρκείας αποφασίστηκε να κυκλοφορήσουν μετά την έναρξη του πρωταθλήματος. Μέσα σε αυτό το πρωτόγνωρο, παρακμιακό σκηνικό ο νέος κόουτς Γιώργος Δώνης καλείται να διαχειριστεί μία ομάδα που θυμίζει Κ20. Η πράσινη ΠΑΕ άλλωστε δικαιούται μία μεταγραφή άνω των 23 ετών. Οπότε με υποχρεωτική στόχευση στις μικρότερες ηλικίες αποκτήθηκαν οι άλλοτε Ερυθρόλευκοι επιθετικοί Αργύρης Καμπετσής, Νίκος Βέργος, ο ομογενής φορ Μαρκ Σιφναίος, οι στόπερ Αχιλλέας Πούγγουρας, Νώντας Παντελάκης και ο αριστερός μπακ Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης.
ΛΑΡΙΣΑ
Το στοίχημα του Αντωνίου
Επί των ημερών του στη Λάρισα (από το καλοκαίρι του 2015) ο Αλέξης Κούγιας έχει συνεργαστεί με οκτώ προπονητές, ωστόσο κανένας εξ αυτών δεν κατάφερε να βγάλει μία ολόκληρη σεζόν (σημειωτέον Τσιώλης και Ντόστανιτς είχαν δύο θητείες). Ιδού λοιπόν η τεράστια πρόκληση για τον Σωτήρη Αντωνίου που ανέλαβε τον Μάρτιο και μπαίνει τώρα σε νέα αφετηρία με ένα διαφοροποιημένο σε σημαντικό βαθμό ρόστερ. Αποχώρησαν σημεία αναφοράς όπως οι Ναζλίδης, Αγκάνοβιτς, ενώ πουλήθηκε στον Ολυμπιακό ο Μασούρας. Από τις προσθήκες ξεχωρίζει ο δανεικός από τη Ζάμαλεκ επιθετικός Μπασέμ Μόρσι που έχει συμμετοχές στην Εθνική Αιγύπτου.

ΛΑΜΙΑ
Για τη σωτηρία με τανγκό
Στη δεύτερη σεζόν της στη Σούπερ Λίγκα η Λαμία παραμένει Νο 1 φαβορί για υποβιβασμό, σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες. Η ομάδα του Μπάμπη Τεννέ θα μπει στον χορό της επιβίωσης με τανγκό! Στη Φθιώτιδα μετοίκησε ο Αργεντινός Χερόνιμο Μπαράλες (που είχε αναδειχθεί τοπ σκόρερ στη Σούπερ Λίγκα το 2014-15 με τη φανέλα του Αστέρα Τρίπολης) και ο συμπατριώτης του Φακούντο Μπερτόλιο (επίσης με θητεία στην Αρκαδία). Απέκτησε ακόμη έξι παίκτες από τις υποβιβασθείσες ομάδες Πλατανιά (Καρυπίδη, Δημούτσο, Πλιάτσικα, Βάντερσον) και Κέρκυρα (Επστάιν, Αντέτζο), ενώ αποχώρησαν παίκτες που είχαν επιρροή στο παιχνίδι της (Ομο, Παντελιάδης, Πίτι).
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ
Ράβε-ξήλωνε
Η ομάδα με τις περισσότερες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της είναι ο Απόλλων Σμύρνης. Η διοίκηση συνέχισε το ράβε-ξήλωνε των τελευταίων ετών ποντάροντας στον γερμανοθρεμμένο γάλλο προπονητή Βαλεριέν Ισμαέλ για την επιζητούμενη ομοιογένεια. Στις ηχηρές μεταγραφές συγκαταλέγονται ο… «μάθε στον Ριβάλντο λίγη μπάλα, Σικαμπάλα, Σικαμπάλα» (όπως έλεγε το παλιό σύνθημα των φίλων του ΠΑΟΚ για τον 32χρονο πλέον αιγύπτιο winger) και ο πορτογάλος μέσος Ζοάο Πέδρο. Παράλληλα, με τον Απόλλωνα επανέρχεται στη δράση μετά την τιμωρία λόγω ντόπινγκ ο Βαγγέλης Μάντζιος.

ΟΦΗ και Αρης επανεμφανίζονται στην ελίτ

ΟΦΗ
Επανήλθε με ελληνικό κορμό
Στην προηγούμενη συμμετοχή του στη Σούπερ Λιγκ ο ΟΦΗ δεν είχε προλάβει να αντικρίσει την… καρό σημαία του τερματισμού. Από καύσιμο (λόγω αδυναμίας να καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές) είχε μείνει το όχημά του τον Μάρτιο του 2015 με συνέπεια την απόσυρση από την κούρσα του πρωταθλήματος. Υστερα από τρία χρόνια επιστρέφει στη Super League διατηρώντας τον προπονητή (Νίκο Παπαδόπουλο) και τον ελληνικό κορμό που συνέβαλε στην επάνοδο. Στον τομέα της ενίσχυσης αποκτήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο επιθετικός Χρήστος Αραβίδης, ο winger Βαγγέλης Πλατέλλας, ο μέσος Παύλος Κυριακίδης, ο στόπερ Τάσος Παπάζογλου, αλλά και οι ξένοι Μιγκέλ Μεγιάδο (αμυντικό χαφ), Χουάν Νέιρα (10άρι) και Ισμαήλ Σασί (winger).
ΑΡΗΣ
Με… καθομιλουμένη ισπανική!
Υστερα από τέσσερα χρόνια στην άγονη ποδοσφαιρική γραμμή (δύο στη Γ’ Εθνική και δύο στη Φούτμπολ Λιγκ) ο Αρης επανήλθε στο φυσικό του περιβάλλον. Παραμέρισε πάντως την περυσινή ελληνική συνταγή της ανόδου καθιστώντας πλέον καθομιλουμένη στα αποδυτήρια την ισπανική! Τη μητρική γλώσσα του νέου κόουτς Πάκο Ερέρα που συμπεριέλαβε στο πλάνο αναδόμησης τους συμπατριώτες του Κουέστα (τερματοφύλακας), Βέλεθ (στόπερ), Ματίγια (κεντρικός μέσος), Μενέντεθ (αριστερό μπακ). Στους ισπανόφωνους κατατάσσονται επίσης και οι εξ Αργεντινής ορμώμενοι Κολάσο (αριστερός χαφ, δανεικός από Μπόκα Τζούνιορς) και Ματέο Γκαρσία (winger), ενώ στο παζλ των Ιβήρων εντάσσεται και ο winger Γκάμα. Επιλέχθηκαν πάντως και λύσεις που έχουν δοκιμαστεί στην ελληνική Σούπερ Λιγκ: οι επιθετικοί Νικολά Νιγκινί, Θωμάς Ναζλίδης, Χαμζά Γιουνές και ο άλλοτε δεξιός μπακ του ΠΑΟΚ Δημήτρης Κωνσταντινίδης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ