Σχέδιο δραστικών περικοπών που περιλαμβάνει δραστικές λύσεις, όπως απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, κλείσιμο γραφείων στο εξωτερικό, συγχώνευση τμημάτων, μείωση αποζημιώσεων και μεγάλο ψαλίδισμα στα έξοδα ταξιδιών για στελέχη της, εφαρμόζει η Deutsche Bank στο πλαίσιο μεγάλης προσπάθειας αναδιάρθρωσης που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες.
Το νέο αφεντικό της τράπεζας Κρίστιαν Ζέβινγκ θέλει να πετύχει εκεί που απέτυχαν οι προκάτοχοί του και έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια να βελτιώσει σημαντικά τον ισολογισμό της μεγαλύτερης τράπεζας στη Γερμανία και μίας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Για να εκπληρώσει τους στόχους έχει αναθέσει το πρόγραμμα μείωσης δαπανών στον οικονομικό διευθυντή Τζέιμς φον Μόλτκε και στον γενικό διευθυντή Φρανκ Κούνκε, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την εφαρμογή σκληρών αποφάσεων με στόχο να βελτιωθεί η υγεία του μεγάλου αυτού ασθενούς. Ο Ζέβινγκ υποσχέθηκε τον περασμένο Απρίλιο ότι για ολόκληρο το 2018 θα περιορίσει τα λειτουργικά έξοδα όλου του ομίλου στα 23 δισ. ευρώ. Για το 2019 ο Ζέβινγκ θέλει να μειώσει το λειτουργικό αυτό κόστος κατά 1 δισ. ευρώ ακόμη.

Δύο βραχίονες

Το σχέδιο έχει δύο βραχίονες με βασικό στόχο να αλλάξει ολόκληρη η κουλτούρα της εταιρείας που μέχρι πρόσφατα έκανε μεγάλα έξοδα για τη λειτουργία της.
Ο πρώτος βραχίονας αφορά τα κόστη του προσωπικού και περιλαμβάνει τις περικοπές περίπου 7.000 θέσεων εργασίας. Επίσης προβλέπονται μειώσεις αποζημιώσεων και αποδοχών. Πρώην εργαζόμενοι αποκαλύπτουν, για παράδειγμα, ότι τα πακέτα που πήραν πρόσφατα για να αποχωρήσουν από την τράπεζα ήταν λιγότερο γενναιόδωρα από αντίστοιχα πακέτα τού όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας έχει υποσχεθεί στους μετόχους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ότι μέχρι τα τέλη του 2019 ο αριθμός των εργαζομένων θα έχει μειωθεί από 97.000 σε 90.000. Ο ίδιος μάλιστα φέρεται ότι θα ήθελε να μειώσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό αυτόν ώστε το σύνολο των εργαζομένων να μην ξεπερνά μετά από μερικά χρόνια τις 87.000, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικός παράγοντας θα είναι εδώ η επίτευξη συμφωνιών με τα εργατικά συνδικάτα, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν πολύ ισχυρά στη Γερμανία.
Η τράπεζα θα προσπαθήσει επίσης να μειώσει αρκετά τα μπόνους που χορηγεί στα στελέχη της, αν και αυτό, όπως έχει δείξει η μέχρι σήμερα διεθνής εμπειρία, εμπεριέχει κάποιες προκλήσεις. Η τράπεζα είναι αναγκασμένη να εξακολουθήσει να αμείβει στελέχη με βάση την επίτευξη στόχων για να μη στραφούν στον ανταγωνισμό.

Μειώσεις δαπανών

Ο δεύτερος βραχίονας αφορά τις μεγάλες μειώσεις δαπανών για ταξίδια και για άλλα έξοδα τμημάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ζέβινγκ έχει προειδοποιήσει τους επικεφαλής των τμημάτων του ότι εάν δεν δείξουν ότι μπορούν να μειώσουν τα έξοδα, αυτό θα σημάνει ότι δεν θα τους εμπιστευτεί ούτε στην προσπάθεια της εταιρείας να αυξήσει τα έξοδά της, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Πρόκειται για ξεκάθαρο μήνυμα επίτευξης στόχων με την επιβολή συγκεκριμένων προϋπολογισμών τμημάτων, ειδικά όσον αφορά την επενδυτική τραπεζική, όπου τα στελέχη των τραπεζών συνήθως ξοδεύουν μεγάλα ποσά για να ικανοποιήσουν τους υπάρχοντες ή τους υποψήφιους πελάτες τους, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί ζητήθηκε η συνδρομή και των ίδιων των εργαζομένων στην τράπεζα. Ο Φον Μόλτκε ζήτησε τον προηγούμενο μήνα από όλους τους εργαζομένους να υποβάλουν στη διοίκηση τις δικές τους προτάσεις για μείωση εξόδων. Μόνο στις πρώτες 24 ώρες κατατέθηκαν πάνω από 500 τέτοιες προτάσεις, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Οι περισσότερες από τις προτάσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων τη μείωση των εξόδων για μετακινήσεις.
Στόχος είναι η μείωση αυτή να επιτευχθεί είτε με μείωση των αριθμών των ταξιδιών στελεχών, ιδιαίτερα στα τμήματα της τράπεζας για χρηματιστηριακές συναλλαγές και συναλλαγές σε ομόλογα, είτε με την αγορά πιο φθηνών εισιτηρίων. Το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Deutsche Bank στο Λονδίνο δέχτηκε πέρυσι μεγάλες επικρίσεις για τα μεγάλα έξοδα όσον αφορά τα ταξίδια, αποκαλύπτει το Bloomberg. Πλέον ο Φον Μόλτκε συνιστά να περιοριστούν σημαντικά όλα τα μη απαραίτητα, όπως τα ονομάζει, ταξίδια. Από πολλά στελέχη ζητείται επίσης να ταξιδεύουν πλέον βγάζοντας εισιτήρια για τρένο στην οικονομική θέση.
Λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν από τα στελέχη αυτά θα συμμετέχουν σε συνέδρια και συνεστιάσεις. Επίσης στο τραπέζι έχει πέσει σχέδιο μείωσης των εξόδων για νομικά θέματα και για θέματα που αφορούν το κανονιστικό πλαίσιο συμμόρφωσης. Οι προσπάθειες όμως δεν σταματούν εδώ.
Η τράπεζα προχωρεί στο κλείσιμο των γραφείων της στο Χιούστον και μειώνει σημαντικά των αριθμό των στελεχών που εργάζονται στο Σικάγο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ