Μια σύγχρονη εκδοχή της «Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων» θα αποτελέσει τον πυρήνα του πρώτου Bootcamp Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Inteligence-AI) για κορίτσια στην Ελλάδα που διοργανώνεται από τη Microsoft.
Η ηρωίδα, η Αλίκη, είναι ένα κορίτσι που δεν σταματά να ονειρεύεται, αναζητεί συνεχώς νέες εμπειρίες και διψά για γνώση. Εχει περιέργεια για τα πάντα, όρεξη για δημιουργία και την πεποίθηση ότι όλα τα πράγματα, μικρά και μεγάλα, μπορούν να βελτιωθούν. Ολοι γνωρίζουμε μια Αλίκη και θέλουμε να πραγματοποιήσει τα όνειρά της και να ζήσει τη δική της περιπέτεια στη «Χώρα των θαυμάτων».
Με στόχο να εμπνεύσει και να δώσει την ευκαιρία σε νεαρά κορίτσια να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλάζει τον κόσμο η Microsoft, για πρώτη φορά στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, διοργανώνει ένα 4ήμερο σεμινάριο με θέμα «Alice envisions the future –How Artificial Intelligence can impact the way we see the world». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 30 Αυγούστου 2018 στην Αθήνα.
500.000 κενές θέσεις εργασίας στις STEM
Σκοπός του Bootcamp είναι να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει σχεδόν 160 μαθήτριες ηλικίας 15-17 ετών να ακολουθήσουν το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη και την τεχνολογία, καταρρίπτοντας τον μύθο που επικρατεί γύρω από τα επαγγέλματα αυτής της κατεύθυνσης. Σήμερα, οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 30% του εργατικού δυναμικού των STEM στην Ευρώπη, τη στιγμή που μέχρι το 2020 αναμένεται έλλειψη έως 500.000 εργαζομένων σε αυτούς του κλάδους, ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντίστοιχες πρωτοβουλίες.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της Microsoft, παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία καλπάζει και δημιουργεί εξαιρετικές ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, μόνο το 42% των κοριτσιών που συμμετείχαν θα επέλεγαν μελλοντικά να ακολουθήσουν επαγγέλματα STEM. Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις για αυτή την αντιμετώπιση, συμπεριλαμβανομένου του ότι το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι άνδρες και γυναίκες δεν αντιμετωπίζονται ισάξια σε επαγγέλματα με κεντρικό άξονα την επιστήμη και την τεχνολογία.
Ενας ακόμη σημαντικός παράγοντας για το αν τα κορίτσια σκέφτονται να στραφούν επαγγελματικά προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ύπαρξη ενός μοντέλου-προτύπου. Η πανευρωπαϊκή έρευνα «Girls in STEM» της Microsoft για το 2018 έδειξε ότι το ενδιαφέρον των νεαρών κοριτσιών για τη συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι σχεδόν διπλάσιο όταν έχουν κάποιο πρότυπο να τα εμπνεύσει.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ των προτύπων ρόλων και του αυξημένου πάθους για τα μαθήματα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη σταδιοδρομία στους τομείς αυτούς, καθώς και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Την προηγούμενη χρονιά η αντίστοιχη μελέτη έδειξε ότι το μέσο κορίτσι στην Ευρώπη χάνει το ενδιαφέρον για STEM μέχρι την ηλικία των 15 ετών.
Ποσοστό 26% των κοριτσιών χωρίς πρότυπο εμφανίζουν ενδιαφέρον για επαγγέλματα σχετικά με επιστήμες και τεχνολογία, συγκριτικά με το 41% των κοριτσιών που έχουν κάποιο πρότυπο. Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 51% των κοριτσιών που έχουν κάποιο πρότυπο έχει τη δυνατότητα να ονειρεύεται μελλοντική επαγγελματική πορεία προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Εμπνευση λοιπόν της εκδήλωσης «Alice envisions the future –How Artificial Intelligence can impact the way we see the world» αποτέλεσε η πρόθεση της Microsoft να εξοπλίσει τα κορίτσια, ώστε να κατανοούν τις καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, και να διασφαλίσει ότι θα έχουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να χτίσουν το μέλλον τους.
Πρόκειται για το πρώτο βήμα, στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης, μακροχρόνιας πρωτοβουλίας της Microsoft στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη για να μιλήσει για τον ρόλο που έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη στις μέρες μας, αλλά και να προετοιμάσει την επόμενη γενιά για ένα καλύτερο ψηφιακό μέλλον. Προς τούτο αποσκοπεί σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας σε όλη την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Ενα τετραήμερο-έμπνευση για τη νέα γενιά

Στη διάρκεια του τετραημέρου, 160 μαθήτριες, οι εκπαιδευτικοί τους, καθώς και εξαιρετικοί ομιλητές παγκόσμιας φήμης, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία, μέσα από μια σειρά διαδραστικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων. Η Microsoft θα βοηθήσει τις συμμετέχουσες να ανακαλύψουν τις δυνατότητες που ανοίγει ο κόσμος της Τεχνητής Νοημοσύνης, προσφέροντάς τους μια μοναδική εμπειρία και την ευκαιρία να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://www.microsoft.com/en-mt/ai4girlsαλλά και στη σελίδα https://www.facebook.com/MicrosoftAIBootcamps/.

HeliosPlus