Ασφαλείς και ζωντανοί

Το «Νήσος Σάμος» μάς περίμενε καμαρωτό στο λιμάνι της Μυτιλήνης, 7 η ώρα το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου. Προχωράγαμε στους διαδρόμους να φθάσουμε στη reception και οι τηλεοράσεις έδειχναν φωτιές: καίγεται η Ανατολική Αττική –σιγά την είδηση, κάθε χρόνο συμβαίνει αυτό· για την ακρίβεια, 2-3 φορές κάθε καλοκαίρι.
Η οθόνη πότε έδειχνε γιγαντιαίες φλόγες να υψώνονται ως τον ουρανό και να κρύβουν τον ορίζοντα, πότε χαμηλά στη γη έδειχνε χαμόχορτα να φουντώνουν σαν σπίρτα. Ανάμεσα σε γη και ουρανό να τρέχει, ηρωικός, δημοσιογράφος με το μικρόφωνο στο χέρι και να περιγράφει την καταστροφή: Κώστας Σαρικάς, διάβασα από κάτω· «μπράβο του», τον θαύμασα. «Κινδυνεύει να γίνει σπίρτο ο ίδιος».
l Μια ακόμη πυρκαγιά, σκέφτηκα· σαν όλες που κατακαίνε δέντρα και σπίτια, αυθαίρετα και νόμιμα, γιατί ούτε κτηματίες ούτε οικοπεδούχοι ούτε δήμοι νοιάζονται να καθαρίσουν από τα ξερόχορτα χωράφια, οικόπεδα, άλση. Μετά θα λένε «φταίει το φαινόμενο του θερμοκηπίου». Και ο καπιταλισμός, φυσικά: οι μεγάλες απρόσωπες δυνάμεις. Ή εχθροί του λαού, μπορεί και του έθνους, που ανάβουν «ασύμμετρες πυρκαγιές» την ώρα που οι ηγέτες μας είναι απασχολημένοι να αντιμετωπίσουν τα μείζονα δεινά, το θερμοκήπιο, τον καπιταλισμό, τους Τούρκους, τη διαπλοκή, τη διαφθορά. Για αυτά τα σπουδαία και μεγάλα είναι γεννημένοι.
l Περιμέναμε στο σαλόνι ώσπου να μας βρουν καμπίνα· μόλις είχαμε θάψει τον αγαπημένο Σταύρο Τσακυράκη στον Μόλυβο και γυρίζαμε πίσω λυπημένοι. Στο νερό εμείς, ασφαλείς και ζωντανοί, μακριά από την επίφοβη μείξη των στοιχείων της φωτιάς και του αέρα, μακριά από την απόλυτη γαλήνη που χαρίζει η γη. Προνομιούχοι.

Τσίπρας, Ιεχωβάς, Λούλα

Αλλά, να, διακόπτεται η ζωντανή μετάδοση, έκτακτη είδηση: «Επιστρέφει ο Πρωθυπουργός από τη Βοσνία». Κάποιο μπιχλιμπίδι θα του χάριζαν εκεί για να δείχνει ακόμα πιο σπουδαίος στους προγραμματισμένους πανηγυρισμούς για την έξοδο, την ένδοξη και πολύνεκρη όπως του Μεσολογγίου.
Φλόγες έδειχνε η οθόνη, εγώ όμως πάγωσα, ημερολόγιό μου: για να γυρίζει ο Τσίπρας, για να αφήνει τον γάμο του με τη δόξα για τα λαμπαδιασμένα πουρνάρια και πεύκα, η καταστροφή είναι μεγάλη και υπάρχουν νεκροί. Αλλιώς δεν θα το έκανε.
l Το πρωί 7 η ώρα που ξυπνήσαμε στον Πειραιά, ήταν βέβαιο: «24 νεκροί» έγραφαν οι οθόνες. Από εκεί και πέρα, ώσπου να φθάσουμε με τον Ηλεκτρικό στη Βικτώρια και από εκεί στην Κυψέλη, συνέχεια μεγάλωνε ο αριθμός στην οθόνη του κινητού.
l Στο Ναυάγιο του «Σάμινα» πριν από 18 χρόνια, ο διαπλεκόμενος στυγνός καπιταλιστής εφοπλιστής Παντελής Σφηνιάς είχε πηδήξει από τον 6ο όροφο του γραφείου του –δεν άντεχε η συνείδησή του πως είχαν πνιγεί 81 άνθρωποι, επειδή οι αξιωματικοί του πλοίου έκαναν καμάκι σε τουρίστριες και είχαν αφήσει κυβερνήτη τον Αίολο.
Με εντολή του Καρτερού, μεταφέρθηκαν επειγόντως τα υπουργικά γραφεία στα ισόγεια –για τούτο είναι ισόγειο του Μαξίμου –και τους πήραν μολύβια και χαρτιά: πρωθυπουργοί και υπουργοί δεν είναι ανήθικοι εφοπλιστές, είναι όντα πολύτιμα, ανώτερα· δεν επιτρέπεται να τους χάσουμε ούτε με παραιτήσεις ούτε με αυτοκτονίες.
l Το είπαν άλλωστε ο Τόσκας και ο Κουβέλης: «Λάθη στρατηγικού χαρακτήρα δεν υπήρξαν». Ποτέ δεν κάνουν λάθη οι στρατηγοί, ποτέ δεν ηττώνται: οι άθλιοι φαντάροι φταίνε που είναι ανίκανοι να εκτελέσουν σωστά τα σχέδιά τους. Σκοτώνονται, καίγονται και θολώνουν τη δόξα των στρατηγών.
l «Ζητάμε συγγνώμη» αλλά «δεν φταίμε για το κράτος που παραλάβαμε» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Βεβαίως: αν το είχε παραλάβει στη Μεταπολίτευση, είναι βέβαιο πως δεν θα είχαν καεί 96 άνθρωποι στο Μάτι. Και αν, τύχη αγαθή, ήταν αυτός ηγέτης του ΚΚΕ και όχι ο Νίκος Ζαχαριάδης, σίγουρα θα είχε κερδίσει τον Εμφύλιο και η Ελλάδα θα ήταν σήμερα ευτυχής Μύκονος από άκρη σε άκρη.
Αν μάλιστα είχε φτιάξει τον κόσμο ο πανάγαθος Αλέξης Τσίπρας και όχι ο εκδικητικός εβραϊκός Ιεχωβάς, προφανώς θα ζούσαμε ακόμη στον Παράδεισο –δεν θα υπήρχαν εκμετάλλευση, θερμοκήπιο, πόλεμοι, φτώχεια, πυρκαγιές, αρρώστιες. Θα ήμασταν όλοι οργανωμένοι σε τάγματα αγγέλων και θα παίζαμε κρίκετ στα χλοερά λιβάδια αντί να πολεμάμε.
Αλλά είμαστε άτυχοι, ήρθε αργά στον κόσμο ο Πρωθυπουργός, πρέπει να φτιάξει το σύμπαν από την αρχή, να επανιδρύσει το άθλιο κράτος που παρέλαβε –δεν πρόκαμαν οι φίλοι του Καραμανλής και Παυλόπουλος. Χρειάζεται χρόνο πολύ ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ο άλλος μεγάλος αριστερός, ο χαμογελαστός και πολλά υποσχόμενος συνδικαλιστής Λούλα: θέλει να προεδρεύσει για τρίτη φορά τη Βραζιλία για να αλλάξει το «σαθρό πολιτικό σύστημα» –στα οκτώ χρόνια που ήταν πρόεδρος, από το 2003 ως το 2011, δεν πρόκαμε, είχε και άλλες δουλειές, για τις οποίες οι σαθροί τον φυλάκισαν, τον ηθικώς πλεονεκτούντα.

Χιλιάδες στους τροχούς

Ημερολόγιό μου, μη βιαζόμαστε, μην τα βάζουμε με την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό: χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια για να διορθωθούν τα λάθη που έκανε η ανθρωπότητα τα προηγούμενα εκατομμύρια χρόνια. Και εκατομμύρια άνθρωποι –για τούτο η κυβέρνηση ιδρύει Εθνική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών που θα είναι «αυτοτελής δημόσια υπηρεσία» και θα διοικείται από «μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης» συναποτελούμενο από «την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛ.ΑΣ., τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας».
Θέλει γραφειοκράτες χιλιάδες στους τροχούς για να γυρίζουν τις φτερωτές που θα στέλνουν τους ανέμους πίσω από εκεί που ήρθαν, εκτελώντας σωστά τα μεγαλοφυή σχέδια στρατηγών, υπουργών, πρωθυπουργών.
l Θα συσταθεί και διεθνής επιτροπή για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών –κάπως σαν εκείνη την αλησμόνητη για το χρέος: αντικαπιταλιστική φυσικά και, λόγω των ειδικών περιστάσεων, αντιθερμοκηπιστική. Αναμένεται να εξειδικεύσει και να καταμερίσει τις ευθύνες: δεν φταίει γενικώς ο καπιταλισμός, η ειδική μορφή του «νεοφιλελευθερισμός» ευθύνεται.
l Αυτά τα καλοκαιρινά, ημερολόγιό μου –ας ευχηθούμε «και μη χειρότερα» για τα χειμωνιάτικα που έρχονται.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Με αφορμή και τον βανδαλισμό στο Βυζαντινό Μουσείο: Οι αρχαιοφύλακες, όντας διαρκώς απασχολημένοι με απεργίες και – πολλοί εξ αυτών – με το κινητό και με τον διπλανό συνάδελφο, πότε να προλάβουν και να φυλάξουν;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ

nnn
Ο πραγματικός λόγος της «παραίτησης» Τόσκα ήταν πως ο Πρωθυπουργός σκόνταφτε συνεχώς στους νεκρούς που ο υπουργός είχε κρύψει κάτω από το χαλί στου Μαξίμου, και πήρε ανάποδες.
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ
nnn
Μου είναι ανυπόφορος ο μεταφυσικός λόγος. Οπως αυτός της καθ’ ημάς Ορθοδοξίας και της καθ’ ημάς Αριστεράς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Αισθάνομαι περήφανος με τον πρωθυπουργό μας: / αρίστευσε με τις φωτιές, ως επικοινωνιολόγος. / Μπράβο και στον Αμβρόσιο, άριστος οδηγός μας, / πολύ σεμνός και πειστικός ο θεϊκός του Λόγος.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Ηρθες; Καλωσόρισες. Χαιρόμαστε που θα εορτάσουμε ομού αύριο την Καθαρή Εξοδο της χώρας. Κάτσε, θα βγάλουμε κρασί, θα βγάλουμε και τσικουδιά, αλλά για το εορταστικό… τσιμουδιά. Θα μας βασκάνουν.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΑΒΑΣΚΑΝΤΟΣ
nnn
Αφού (εν τη απουσία σου) απωλέσαμε ύλη (ανθρώπινη, δασική, αστική) και ασχοληθήκαμε εκτενώς με τη «σκοτεινή
ύλη του ελληνικού σύμπαντος» (συζητήσεις για τους καθ’ ύλην υπεύθυνους), σε πληροφορώ ότι ο εφ’ όλης της «ύλης» χαίρει άκρας ασυλίας. Καλωσόρισες.
Γ. Κ., ΚΥΜΗ
nnn
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ: ψηφοθηρία (η): ασύδοτη, εκτός νόμιμων και κυρίως ηθικών ορίων άγρια άγρα-θήρα ψήφων, η εκμετάλλευση π.χ. ακόμη και της ταλαιπωρίας των 2 ελλήνων στρατιωτικών!..
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Μετά την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών εύχομαι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας να «φυλακίσουν στοματικά» (αμετάκλητα) τη λεκτική εθνικοπατριωτική ρητορεία τους.
ΚΡΗΣ-ΑΚΗΣ
nnn
Εγώ, έχω άδεια ακόμη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ