Η Ρίκα Βαγιάννη, μια υπέροχη γυναίκα, μια ταλαντούχος δημοσιογράφος, ένα φωτεινό χαμόγελο και μια μεγάλη καρδιά, έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη, σε ηλικία μόλις 56 ετών, έχοντας δώσει μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο. Οσοι τη γνώριζαν κάνουν λόγο για ένα αξιολάτρευτο πλάσμα με απίθανο χιούμορ και μια στάση ζωής κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η αξιοπρέπεια, ακόμα και απέναντι στις πιο αντίξοες συνθήκες.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και στο τέλος διάλεξε να φύγει με το κεφάλι ψηλά, επιλέγοντας να δώσει τη μάχη της αθόρυβα, αλλά και με τον «τσαμπουκά» και την τόλμηπου τη χαρακτήριζαν. Η Ρίκα έφυγε όπως έζησε: σαν μάγκας. Η Ρίκα δεν ήταν μόνο δημοσιογράφος, αλλά ήταν και ηθοποιός, τηλεπαρουσιάστρια και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μα πάνω απ’ όλα ήταν ο ανεπανάληπτος εαυτός της, που δεν δίσταζε να δοκιμάζει νέα πράγματα και να απλώνει τα φτερά της σε νέους ορίζοντες.Η κηδεία της έγινε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στο κοιμητήριο της Νέας Ερυθραίας, όπου συγγενείς,φίλοι και πλήθος κόσμου έδωσαν το τελευταίο αντίο.

Μηνύματα θλίψης

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόωρος χαμός της βύθισε στη θλίψη όχι μόνο τους δικούς της και τους φίλους της, αλλά και όλους όσοι την είχαν χαρεί και αγαπήσει μέσα από τις εμφανίσεις της και τα γραπτά της. «Η ΡΙΚΑ ΜΟΥ» έγραψε στοFacebookμία ημέρα μετά τον θάνατό της ο σύζυγός της Νίκος Στεφανής, αναρτώντας το τραγούδι «Μινόρε της αυγής» από την ομώνυμη δραματική σειρά της ΕΡΤ που είχε μεγάλη επιτυχία και στην οποία εκείνη υποδυόταν τον ρόλο της «Στέλλας». Με μια συγκινητική και φορτισμένη συναισθηματικά ανάρτηση στο Facebook ο Σταμάτης Κραουνάκηςαποχαιρέτησε τη «Ρίκα… λατρεία», όπως την αποκαλεί. «Πάντα κοντά. Με γέλια και τρελές ατάκες. Υπόκωφα αστεία. Στον Μαρίνο μια από τις κοπέλες κάποτε. Στην τηλεόραση ξανά, ξανά και ξανά. Πρώτο παιδί. Λύπη. Πέτα, φεύγα αγάπη μου. Δεν ήθελε άμυνα. Δεν ήθελε θεραπείες. Αφέθηκε στον Θεό της. Συλλυπητήρια. «Μη μου λέτε τέτοια, εγώ είμαι σοβαρή»» έγραψε χαρακτηριστικά ο γνωστός συνθέτης.
Συγκλονισμένος εμφανίστηκε και ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης από τον χαμό της φίλης του. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ηξερα ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, αλλά πάντα ελπίζεις. Τη γνώριζα πάρα πολλά χρόνια. Ημασταν πάρα πολύ φίλοι. Την αγαπούσα πάρα πολύ. Ηταν ένας βαθιά καλός άνθρωπος. Ενας καλόψυχος άνθρωπος. Ηταν μια πολύ καλλιεργημένη γυναίκα, μια πολύ έξυπνη γυναίκα, μια γυναίκα με στυλ. Δεν επικοινωνούσαμε, η Ρίκα είχε μια αξιοπρέπεια σαν άνθρωπος και δεν άφησε να διαρρεύσει. Ηταν ένα κορίτσι γεμάτο αξιοπρέπεια».
«Εφυγες τελικά. Ξύπνησες για λίγο εκεί στην εντατική, μας την είπες και την έκανες. Φευγάτη πάντα ρε γαμώτο… Τίποτα δεν μπορώ να σου γράψω τώρα. Αργότερα. Ξέρεις εσύ Ρικάκι». Με αυτά τα λόγια την αποχαιρέτησε διαδικτυακά η φίλη της Νατάσα Ράγιου.
Τη θλίψη του για τον θάνατο της Ρίκας Βαγιάννη εξέφρασε με ανακοίνωσή του και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών. «Το πηγαίο χιούμορ της, η αυθεντικότητά της, η άνεσή της απέναντι στον τηλεοπτικό φακό, η εξαίρετη πένα της και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της ήταν στοιχεία που χαρακτήρισαν τη ζωή και τη σταδιοδρομία της» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, επισημαίνοντας ότι «υπήρξε μια εξαίρετη συνάδελφος που, παρά τον σύντομο βίο της, κατάφερε να αφήσει γερό το αποτύπωμά της στην ελληνική δημοσιογραφία».
Το Ποτάμι, με το οποίο η δημοσιογράφος ήταν υποψήφια βουλευτής τον Σεπτέμβριο του 2015, τη χαρακτήρισε στην ανακοίνωσή του «αντισυμβατική αρχόντισσα». «Μορφωμένη, δημιουργική, ευαίσθητη, αιρετική, που ποτέ δεν επαναπαυόταν στις δάφνες της. Ρίκα, σε ευχαριστούμε για όλα. Για τις ανησυχίες σου που ποτέ δεν έπαψαν να μας αφυπνίζουν. Σε ευχαριστούμε για όλα αυτά που έκανες, για όλα αυτά που προσπάθησες, για όλα αυτά που έλεγες. Για το γέλιο σου που γέμιζε τις ψυχές μας αισιοδοξία, για τα ανυπέρβλητα κείμενά σου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ποια ήταν

Η Ρίκα Βαγιάννη, ή κατά κόσμον Μαρίκα Ζούλα, ήταν κόρη του δημοσιογράφου Οδυσσέα Ζούλα και της Βαρβάρας Δράκου και θετή κόρη του βετεράνου αθλητικογράφου Γιάννη Διακογιάννη. Γεννήθηκε στο Παγκράτι το 1962 και αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου το 1982. Πριν ακόμα τελειώσει τις σπουδές της, το 1979, άρχισε να εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο, στον κινηματογράφο αλλά και στην τηλεόραση.
Ταυτόχρονα είχε ήδη αρχίσει να εργάζεται ως δημοσιογράφος. Ξεκίνησε ως συντάκτρια και στη συνέχεια διετέλεσε διευθύντρια σύνταξης στα περιοδικά «Cosmopolitan» και «Colt», ενώ αρθρογραφούσε στα περιοδικά «Ενα», «Και», «Τέταρτο». Από το 1994 είχε τη δική της καθημερινή στήλη στην «Απογευματινή» και από το 2005 στο «Εθνος». Στην τηλεόραση δούλεψε, από το 1986, ως παρουσιάστρια και δημοσιογράφος στους τηλεοπτικούς σταθμούς Μega, Star, Seven Χ, Κανάλι 5 και από το 1997 άρχισε τη συνεργασία της με την ΕΡΤ, στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2012. Επίσης βρέθηκε στο τιμόνι εκπομπών στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Top FM, Αθήνα 9,84 και Antenna FM. Ηταν ιδρυτικό στέλεχος του Protagon, ενώ είχε γράψει και δύο παιδικά βιβλία. Ηταν παντρεμένη με τον Νίκο Στεφανή, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Οδυσσέα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ