Την ώρα που η «μαύρη λίστα» των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική μεγαλώνει ώρα με την ώρα (στους 90 η τελευταία ενημέρωση) η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να στρέψει τα βλέμματα της κοινής γνώμης σε άλλα θέματα μήπως και μετριαστεί η λαϊκή οργή του κόσμου για τα τραγικά λάθη και τις ολιγωρίες τις κρίσιμες ώρες της κρίσης .

Μετά την παραίτηση Τόσκα με την οποία η κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να εξιλεωθεί για όλα τα λάθη που έγιναν και οδήγησαν στο να μετράμε σήμερα δεκάδες νεκρούς, ετοιμάζεται με μία σειρά θεμάτων, να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Μετά τον εσωτερικό «εμφύλιο» στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ευθύνες της τραγωδίας, το Μαξίμου έχει στα «σκαριά» έναν ριζικό ανασχηματισμό με τον οποίο – ενδεχομένως – θα επιχειρήσει να απομακρύνει υπουργούς που η συνεισφορά τους στις πυρκαγιές κρίθηκε ότι δε συνέβαλε στον περιορισμό της τραγωδίας.

Εκτός όμως από τον ανασχηματισμό, το Μαξίμου θα ρίξει το επικοινωνιακό βάρος στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, θέλοντας να δείξει ότι «είναι αποφασισμένη να τα βάλει με συμφέροντα». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως πλειάδα υπουργών έλεγε – ούτε λίγο ούτε πολύ το προηγούμενο διάστημα – ότι για τους νεκρούς ευθύνονται τα αυθαίρετα και όχι οι κυβερνητικοί χειρισμοί.

Έτσι από αύριο Δευτέρα, αναμένεται να μπει μπροστά το επικοινωνιακό παιχνίδι με τις μπουλντόζες το οποίο ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες με την … κατεδάφιση μίας μάντρας στην Χαλκιδική. Μόλις όμως φύγουν οι κάμερες μετά από μερικές ημέρες, πολλοί φοβούνται ότι οι περιβόητες δεσμεύσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ατονίσουν και πολλά από τα πρωτόκολλα κατεδάφισης θα μπουν και πάλι στα … συρτάρια.

Η επικοινωνιακή ομάδα του Μαξίμου εκτός από τη «μάχη των αυθαιρέτων» θέλει να εστιάσει στο οικονομικό πεδίο και στην … έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Μπορεί πλέον να μην υπάρχει η δυνατότητα για φιέστες προκειμένου να διαφημίσουν τη «λιτότητα διαρκείας» που έχουν εξασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, θα επιχειρήσουν να μιλήσουν για τα οφέλη που θα δουν οι πολίτες στη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Η κυβέρνηση αν και το προηγούμενο διάστημα έχει «καεί» και από ένα άλλο θέμα, το Μακεδονικό, θέλοντας και μη θα το φέρει και πάλι στο προσκήνιο ενόψει και του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα μιλήσουν και πάλι για την καλύτερη δυνατή συμφωνία που υπήρχε παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου έχει τοποθετηθεί αρνητικά για τη συμφωνία των Πρεσπών, θα παραβλέψουν ότι τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν καταποντιστεί δημοσκοπικά λόγω της «Βόρειας Μακεδονίας» ενώ θα συνεχίσουν να βαφτίζουν συνεπή την στάση του Πάνου Καμμένου ότι διαφωνεί με την κυβέρνηση στο εν λόγω θέμα αλλά τη στηρίζει μέχρι να … ρίξει την κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός που πασχίζει να περισώσει ότι μπορεί από την κυβέρνησή του μαζί με πρωτοκλασάτους υπουργούς θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα, με αποκορύφωμα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να φέρουν στο προσκήνιο θέματα φοροελαφρύνσεων και άλλα μέτρα υπέρ των πολιτών, έτσι ώστε να προετοιμαστούν και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σενάριο που παραμένει «ζωντανό».