Στο διάστημα παραμονής της ΑΕΚ στην Πολωνία ο Μαρίνος Ουζουνίδης έβαλε τις βάσεις για αυτό που έχει στο μυαλό του να δημιουργήσει για τη νέα σεζόν. Για την ομάδα που θα κληθεί εφέτος να υπερασπιστεί τον τίτλο της πρωταθλήτριας και παράλληλα να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο έλληνας τεχνικός ανέλαβε μια ομάδα με χαρακτήρα και «ταυτότητα» που πέρυσι κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφή μετά από 24 χρόνια. Εχοντας μια συγκεκριμένη φιλοσοφία από τον Μανόλο Χιμένεθ, την οποία ωστόσο εφέτος αναμένεται να διαφοροποιήσει. Αφού όπως έχει φανεί από τη μέχρι τώρα δουλειά του Ουζουνίδη, ο έλληνας τεχνικός θέλει να βάλει τη δική του σφραγίδα στην Ενωση της σεζόν 2018-2019.
Σταθερή η «βάση»
Ενα κομμάτι πάντως που φαίνεται ότι κρατά από πέρυσι η ΑΕΚ που δημιουργείται εφέτος είναι αυτό της τακτικής που ακολουθεί σε επίπεδο διάταξης. Ο Ουζουνίδης, όπως και ο Χιμένεθ, δουλεύει εντατικά πάνω σε αυτό το 4-4-1-1 που εφάρμοσε η ομάδα κατά το παρελθόν με απόλυτη επιτυχία.
Πρόκειται για μια διάταξη που δείχνει να ταιριάζει στο συγκεκριμένο ρόστερ, δίνοντας τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί όλα τα δυνατά χαρτιά του. Κάτι που δεν αλλάζει από τον Ουζουνίδη, ο οποίος επέλεξε να αντικαταστήσει τους παίκτες που αποχώρησαν με ποδοσφαιριστές αντίστοιχων χαρακτηριστικών. Χωρίς, δηλαδή, να μπει σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού των βασικών αγωνιστικών πλάνων.
Εγκαταλείπεται η «τριάδα»
Πέρυσι υπήρξαν πολλά παιχνίδια, ειδικά στην Ευρώπη, όπου η ΑΕΚ εφάρμοσε το… ασυνήθιστο για εκείνη 3-5-2. Ενα σύστημα που έδινε βάθος στην άμυνα και βοηθούσε τους Κιτρινόμαυρους να έχουν καλύτερο έλεγχο στα μετόπισθεν. Εφέτος η εν λόγω διάταξη δείχνει να μπαίνει στο «ψυγείο», αφού σε κανένα σημείο μέχρι τώρα δεν έχει δουλευτεί από τον Ουζουνίδη. Δείγμα τού ότι ο έλληνας τεχνικός δεν έχει προς το παρόν τουλάχιστον στο μυαλό του ένα τέτοιο εναλλακτικό πλάνο. Με τις όποιες δεύτερες σκέψεις του σε επίπεδο τακτικής να περιορίζονται σε μια τροποποίηση της διάταξης που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει στον Δικέφαλο.
Αμυνα… τσιμέντο
Ενας από τους τομείς που έχει ρίξει ιδιαίτερη βάση ο νέος τεχνικός του Δικεφάλου είναι αυτός της αμυντικής λειτουργίας. Η οποία δεν αφορά μονάχα τους ποδοσφαιριστές των μετόπισθεν. Ο Ουζουνίδης έχει κάνει ειδικά σεμινάρια στους Κιτρινόμαυρους για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργούν όταν δεν έχουν την μπάλα στα πόδια. Αρχικά για να εμποδίσουν τον αντίπαλο να φτάσει στην εστία και σε δεύτερο πλάνο για να πάρουν την μπάλα στην κατοχή τους και να δημιουργήσουν.

Μεταβίβαση και κίνηση
Πέρυσι, η ΑΕΚ ήταν μια ομάδα που εκμεταλλευόταν αρκετά τις στημένες φάσεις και παράλληλα δημιουργούσε αρκετές. Παίζοντας ένα ποδόσφαιρο κατοχής με αρκετές πάσες. Εφέτος αυτό το κομμάτι φαίνεται να διαφοροποιείται. Ο Ουζουνίδης θέλει μεν η ομάδα του να έχει περισσότερο την μπάλα στα πόδια από τον αντίπαλο, ωστόσο δεν θέλει να το… κουράζει αναφορικά με την κυκλοφορία.
Ο έλληνας τεχνικός επιθυμεί η ΑΕΚ που δημιουργεί να είναι ικανή με 3-4 πάσες να φτάσει στην εστία και να βρει φάσεις και γκολ. Κάτι που πέρα από ποιότητα, απαιτεί συνεχή κίνηση στον χώρο. Ειδικά από τους πλάγιους μπακ, που στο συγκεκριμένο πλάνο έχουν ρόλο-«κλειδί». Αφού όταν η ομάδα επιτίθεται μετατρέπονται σε εξτρέμ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους πλάγιους επιθετικούς να «πατήσουν» περιοχή.
Τα σημεία αναφοράς
Μπορεί ένα βασικό γνώρισμα της ΑΕΚ που θα δούμε και εφέτος να είναι η ομοιογένεια, μιας και ο «κορμός» της ομάδας παραμένει πάνω-κάτω ο ίδιος με πέρυσι, ωστόσο θα υπάρχουν παίκτες που θα έχουν έναν ξεχωριστό ρόλο στο γήπεδο. Αναλαμβάνοντας περισσότερες πρωτοβουλίες και κάνοντας τη διαφορά για τους Κιτρινόμαυρους. Ο Ουζουνίδης θέλει να έχει έναν ηγέτη σε κάθε γραμμή. Εναν ποδοσφαιριστή που θα μπορεί δηλαδή να λειτουργήσει και ως προπονητής εντός γηπέδου για τους συμπαίκτες του. Ρόλο που αναμένεται να δούμε να έχει στην άμυνα ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, στη μεσαία γραμμή οι Σιμόες, Μάνταλος, στην επίθεση ο Λιβάγια. Ποδοσφαιριστές που ήταν και πέρυσι στην ομάδα έχουν εμπειρία και ποιότητα και παράλληλα εμπνέουν σεβασμό και εμπιστοσύνη στους υπολοίπους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ