Για «επικίνδυνο εφησυχασμό» στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας του ιού του HIV, που προκαλεί το AIDS, κάνει λόγο νέα έκθεση που συνέταξε επιτροπή του επιστημονικού εντύπου The Lancet, προειδοποιώντας ότι αυτό μπορεί τελικά να προκαλέσειαναζωπύρωση της νόσου.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση στη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης του ιού HIVτα τελευταία χρόνια θέτει σε κίνδυνο της προσπάθειες για τον έλεγχο του AIDS.
«Όπως είναι σήμερα η κατάσταση, ο κόσμος δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει τέλος στην πανδημία ως το 2030, σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί και συμφωνηθεί από τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», γράφουν οι επιστήμονες σε έκθεσή τους που δημοσιεύεται στο Lancet.
Οι ίδιοι κάνουν έκκληση για επείγουσες αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης και ελέγχου της νόσου.
Περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι ζουν με τον ιό HIV ή πάσχουν από AIDS. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι καταγράφονται 1,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μείωση.
Ωστόσο, η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Lancet λέει ότι η μείωση σημειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του UNAIDS, του ειδικού προγράμματος του ΟΗΕ για το HIV και το AIDS, για 500.000 νέες λοιμώξεις έως το 2020.
«Κι ενώ τα ποσοστά του HIV μειώνονται συνολικά, ωστόσο παραμένουν στα ίδια επίπεδα σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως τα νεαρά άτομα και κυρίως οι γυναίκες, καθώς και στις αναπτυσσόμενες χώρες, που είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία», αναφέρει η Επιτροπή του Lancet.
Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του HIV είναι περιορισμένη τα τελευταία χρόνια και ανέρχεται σε περίπου 14,7 δισ. λίρες, δηλαδή σχεδόν 5,4 δισ. λίρες λιγότερες σε σχέση με τον ποσό που εκτιμάται ότι απαιτείται για να ικανοποιηθούν οι στόχοι του UNAIDS.
«Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο στην αντιμετώπιση του HIV, η κατάσταση έχει σταματήσει την τελευταία δεκαετία. Η αναζωογόνηση αυτού του έργου είναι απαιτητική – αλλά η υγεία και ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων απαιτούν να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή», σχολιάζει ηΔρ Λίντα-Γκέιλ Μπεκκερ, πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας για το AIDS και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν.
Η Επιτροπή του Lancet ζητά επίσης μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και στο τομέα της αντιρετροϊκής αγωγής ειδικά, η ενσωμάτωσή της να βελτιωθεί και σε άλλους τομείς της φροντίδας υγείας. Αυτό θα σημάνει το τέλος της «εξαίρεσης» του HIV και θα συμπεριλάβει τον έλεγχο για τον ιό συνδυαστικά με άλλες μη μεταδοτικές νόσους, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, για παράδειγμα.
«Τα συστήματα υγείας πρέπει να σχεδιαστούν ώστε να εκπληρώνουν τις ανάγκες των ληπτών των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν, περιλαμβανομένης της ικανότητας να αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα πολλαπλά προβλήματα υγείας», σχολιάζει ο καθηγητής Κρις Μπέιρερ.