Ο Οκτώβριος του 2017 θεωρώ ότι θα καθορίσει την πορεία και την ιστορία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για τα επόμενα πολλά χρόνια.
Τούτο διότι από το βήμα της νέας μας πρωτοβουλίας «Thessaloniki Summit» ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αναγόρευσε τον ΣΒΒΕ σε «κοινωνικό εταίρο». Ουσιαστικά ανέδειξε τον Σύνδεσμό μας σε συνδιαμορφωτή της αναπτυξιακής πολιτικής για τη χώρα.
Η απόφαση έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και δικαιώνει την πάγια θέση μας για έμπρακτη υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα μας συνολικά, στην ελληνική περιφέρεια και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Επιπλέον, καλύπτει με σαφήνεια το κενό που υπάρχει στην εκπροσώπηση του συνόλου της βιομηχανίας και της μεταποιητικής δραστηριότητας της χώρας στο πεδίο του κοινωνικού διαλόγου. Αλλωστε, μέχρι σήμερα η εκπροσώπηση της βιομηχανίας ως κοινωνικού εταίρου υλοποιείται κατά ένα μόνο μέρος της, αφού διαχρονικά οι βιομηχανίες που συστήνουν τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγικό πόλο της χώρας, δηλαδή οι περισσότερες μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα στη Βόρεια Ελλάδα, δεν ήταν και δεν είναι μέλη του ΣΕΒ.
Ταυτόχρονα, αποτελεί σαφή έκφραση στήριξης από την πολιτεία του συνόλου της περιφέρειας της χώρας και όχι αποκλειστικά της Βόρειας Ελλάδας.
Ο ΣΒΒΕ από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα υποστηρίζει μόνιμα και έχει προτείνει προς πάσα κατεύθυνση τη δημιουργία τριτοβάθμιου εργοδοτικού συνδικαλιστικού φορέα εκπροσώπησης της βιομηχανίας, κατά το πρότυπο σύγχρονων κοινωνιών του δυτικού κόσμου, το οποίο σήμερα απουσιάζει από την πατρίδα μας.
Στα 103 έτη λειτουργίας του έχει μέλη του μεταποιητικές επιχειρήσεις χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά με κύρια προέλευση την περιφερειακή βιομηχανία και περιφερειακούς και κλαδικούς συνδέσμους βιομηχανιών.
Η συνεπής στάση του ΣΒΒΕ, δηλαδή η αποκλειστική ενασχόλησή του με την ανάπτυξη τεκμηριωμένων προτάσεων προς την πολιτεία για τη βελτίωση του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, τον έχει μετεξελίξει, με την πάροδο των ετών, από αμιγώς εργοδοτικό συνδικαλιστικό όργανο της βιομηχανίας σε σημαντικό αναπτυξιακό φορέα, αφενός της Βόρειας Ελλάδας και αφετέρου της μεταποίησης σε εθνικό επίπεδο.
Αλλωστε, μόνο στην περιοχή του βορειοελλαδικού τόξου, δηλαδή στις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, είναι εγκατεστημένο περίπου το 30% των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας που απασχολούν περισσότερα από 10 άτομα. Σε ανάλογο ποσοστό κυμαίνεται και ο αριθμός των απασχολουμένων στις ανωτέρω μεταποιητικές επιχειρήσεις. Αν στα παραπάνω στοιχεία συμπεριλάβουμε και τον πολύ μεγάλο αριθμό μικρών μεταποιητικών μονάδων – βιοτεχνιών οι οποίες απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα, τότε γίνεται απόλυτα αντιληπτό ότι τα ανωτέρω ποσοστά για τη Βόρεια Ελλάδα είναι αυξημένα και έτσι γίνεται αυταπόδεικτη η σημαντικότητα του ΣΒΒΕ ως εκπροσώπου της περιφερειακής βιομηχανίας.
O κ. Αθανάσιος Σαββάκης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ