Ο δήμος Βύρωνα είναι επισήμως από σήμερα ο πρώτος Fiber Ready δήμος της χώρας. Το πρώτο μεγάλης κλίμακας δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι -Fiber To The Home (FTTH)- στη χώρα αναπτύχθηκε κι εγκαινιάστηκε από τη Vodafone Ελλάδας, ενώ διατίθενται επίσης από σήμερα, Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018, εμπορικά οι υπηρεσίες FTTH σε οικιακούς και εταιρικούς πελάτες.

Το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι της Vodafone καλύπτει 17.000 νοικοκυριά στον Βύρωνα. Για μια σημαντική και συμβολική στιγμή, έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Χάρης Μπρουμίδης. «Ο Δήμος Βύρωνα είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που μπορούμε να πούμε ότι έχει περάσει από άποψη δικτύου στην ψηφιακή εποχή» επισήμανε, καθώς η πλειονότητα των νοικοκυριών έχουν πρόσβαση στην πόρτα του σπιτιού τους στην οπτική ίνα.
Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλης Μαγκλάρας και ο Δήμαρχος Βύρωνα, κ. Γρηγόρης Κατωπόδης.
Οπτική ίνα σε 120.000 νοικοκυριά από τη Vodafone ως το 2019

Οι προγραμματισμένες επενδύσεις, βάσει του κατατεθειμένου στην ΕΕΤΤ πλάνου, αφορούν 120.000 συνδέσεις FTTH ως το 2019. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει η ανάπτυξη δικτύου στον Πειραιά, ενώ συμπεριλαμβάνονται το κέντρο της Αθήνας (περιοχή Αλεξάνδρας), η Τούμπα και η Περαία. Πέραν αυτών, και βάσει των νέων πρωτοβουλιών του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, στόχος της Vodafone Ελλάδας είναι να φτάσει σε περισσότερες συνδέσεις. Έτσι, ξεκινάει άμεσα η υλοποίηση του δικτύου στο κέντρο της πόλης του Βύρωνα, που δεν περιλαμβανόταν στο κατατεθειμένο πλάνο, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμο ως το τέλος του 2018.
Συνολικά, βάσει των κατατεθειμένων πλάνων και των τριών παρόχων, εκτιμάται ότι κάλυψη με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps μέσω οπτικών ινών θα ανέρχεται στο 70% των νοικοκυριών της χώρας ως το τέλος του 2019. Εξ αυτών, ένα ποσοστό θα είναι FTTH.
Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη ως προς την ευρυζωνικότητα ειδικά των σταθερών δικτύων. Όπως επισήμανε ο κ. Μπρουμίδης, «αυτό συμβαίνει γιατί μείναμε πολύ καιρό προσκολλημένοι στο να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες της παλιάς τεχνολογίας». Ελλείψει κατάλληλου ρυθμιστικού και αδειοδοτικού πλαισίου, καθώς και κινήτρων δεν υλοποιήθηκαν οι απαραίτητες επενδύσεις. «Βλέπουμε σήμερα με μεγάλη αισιοδοξία την Ελλάδα να εγκαταλείπει την εποχή του χαλκού και να περνάει σε νέες τεχνολογίες που έχουν στον πυρήνα τους τις οπτικές ίνες» είπε ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας, εκτιμώντας ότι στα επόμενα 3-5 χρόνια η χώρα θα κατορθώσει να μην είναι ουραγός στην ΕΕ, ξεπερνώντας τον μέσο όρο.
Χωρίς τέλος εγκατάστασης για το πρώτο τρίμηνο

Σήμερα, ξεκίνησε και η εμπορική διάθεση των οικιακών προγραμμάτων Vodafone Home Super Fiber Double Play και Vodafone Home Super Fiber Triple Play. Οι καταναλωτές θα διασυνδεθούν στο δίκτυο οπτικών ινών της Vodafone με εργασίες που θα υλοποιούνται από ειδικό συνεργείο της εταιρείας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επωφεληθούν από τη δράση Superfast Broadband της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, μέσω της οποίας θα έχουν επιδότηση, που ανέρχεται συνολικά σε 312 ευρώ για τους 24 πρώτους μήνες της σύνδεσής τους, καθώς και εφάπαξ επιδότηση 48 ευρώ για τον εξοπλισμό. Ενδεικτικά, ένα νοικοκυριό στον Βύρωνα, μέσα στην δοκιμαστική περίοδο -που έχει ορισθεί αρχικά σε τρεις μήνες- θα έχει τη δυνατότητα χωρίς τέλος εγκατάστασης, με 43 ευρώ μηνιαίως να απολαμβάνει ταχύτητα 100 Mbps με ίνα μέχρι το σπίτι, τηλεφωνία και όλο το περιεχόμενο της Vodafone TV.
Παράλληλα, στους εταιρικούς πελάτες, η υπηρεσία Vodafone One Net, εκτός από επικοινωνία και προηγμένες λειτουργίες σύγκλισης επικοινωνιών, προσφέρει πλέον και γρήγορο internet Super Fiber 100/200 Mbps, που υποστηρίζει επαγγελματίες και επιχειρήσεις να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά στην τοπική και παγκόσμια αγορά.
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Vodafone στον Βύρωνα, το Vodafone Fiber Ready Arena, που θα παραμείνει ανοιχτός για διάστημα τριών μηνών, οι κάτοικοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις δυνατότητες των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων, αλλά και να απολαύσουν δωρεάν εφαρμογές και υπηρεσίες νέας γενιάς, οι οποίες στηρίζονται σε δίκτυα FTTH. Το νέο δίκτυο υποστηρίζει μια σειρά από υπηρεσίες και εφαρμογές νέας γενιάς που απαιτούν υπερυψηλές ταχύτητες και σταθερότητα σύνδεσης. Εφαρμογές που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να προχωρήσει ταχύτερα προς την υλοποίηση του οράματος της Κοινωνίας των Gigabit.