Την αλλαγή της εικόνας της χώρας μας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο προέβαλε από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας τη συστράτευση όλων των δυνάμεων προκειμένου να «ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της».

«Σήμερα από αυτό εδώ το βήμα,αλλά και με κάθε δημόσια παρέμβαση μου το προηγούμενο διάστημα, καλώ το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, να συστρατευτούν στο σχέδιο μας για την έξοδο από την κρίση» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «τώρα που το σχέδιό μας αποδίδει καρπούς. Οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της. Ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί να προσφέρει, από το μετερίζι στο οποίο βρίσκεται».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους τα οποία, όπως είπε, «δημιουργούν ένα καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 15 έτη, όπου το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους γίνεται πολύ χαμηλό, και δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για αναπτυξιακές παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης».

«Καταφέραμε από μία χώρα παράδειγμα προς αποφυγή να έχουμε για τρίτη συνεχή φορά πλεονάσματα και να είμαστε χώρα παράδειγμα προς μίμηση» πρόσθεσε.

Από το βήμα του ΣΒΒΕ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στοχευμένες φοροελαφρύνεις 750 εκατ. ευρώ για το 2019, αναφέροντας ότι προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος 1,5 δισ. ευρώ για το 2020 και 3 δισ. για το 2022.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη φορολογική συμπίεση που επηρέασε όχι μόνον τους αδυνάμους αλλά και τη λεγόμενη μεσαία τάξη, αλλά και τις επιχειρήσεις.

«Χρειαζόμαστε αλλαγή παραγωγικού μοντέλου» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι τώρα που διαμορφώνεται ένα καινούργιο σχέδιο-μοντέλο ανάπτυξης, ο καθένας πρέπει να συμβάλει. «Πρώτη προτεραιότητά είναι να ενώσουμε δυνάμεις για να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της» επεσήμανε, τονίζοντας ότι «η συμφωνία του Εurogroup δεν αφορά την εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά τον κάθε ένα και θα αφορά και τις επόμενες κυβερνήσεις».

Αναφερόμενος στα συμφωνηθέντα σχετικά με το ελληνικό χρέος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πλέον «δίνονται οι απαραίτητες εγγυήσεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του». «Η τροχιά απομείωσης του χρέους καθίσταται προβλέψιμη» σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δημιούργησαν έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 15 χρόνια.

«Και αυτός ο καθαρός διάδρομος δίνει το δημοσιονομικό χώρο για ανάπτυξη» υπογράμμισε.

«Αναγνωρίζω τις ευαισθησίες των πολιτών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ»

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για την υπεύθυνη -όπως είπε- στάση που δημόσια κράτησε σχετικά με τη συμφωνία και των προοπτικών που αυτή ανοίγει.

«Αναγνωρίζω και σέβομαι τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ» ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «δεν μπορώ να επιτρέψω πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες, να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον».

«Με τη συμφωνία αυτή, και χωρίς να παρεκκλίνουμε από την εθνική γραμμή, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εδώ και παραπάνω από δυο δεκαετίες, αδράξαμε την ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών σε πολλά επίπεδα» τόνισε.